18

Анонимен

преди 5 години

Била е от 866 до 870

17

Анонимен

преди 5 години

До 15 АнонименБългария никога не е била католическа бе сороскигендар

16

11

преди 5 години

За тези латиноизповядващите - как е ЪЪЪЪЪЪЪ на латиница, а?

15

Анонимен

преди 5 години

Дали византийска писменост на славяните .Ако бяхме си останали католици и пишехме на латински дали щяхме да сме по -зле как мислите ?

14

Анонимен

преди 5 години

На 24 май, ние почитаме светите равноапостолни славяно-български просветители и учители Кирил и Методий, а НЕ на 11 май! Българите се объркват вече с този измислен григориански календарен стил (т.нар нов стил)! Не можем повече да празнуваме църковните празници по нов стил и с католиците- това вече е прекалено и е ГРЕХОТА! Кога БПЦ ще върне в употреба Юлианският календар (т.нар стар стил)? Българите не искат разколи, не ходят при разколниците, но кога нашата Канонична БПЦ ще върне стария стил?

13

Цецо Мен

преди 5 години

До 12Днес се отбелязва празника по стар стил 11 май.

12

Анонимен

преди 5 години

Почитаме светите равноапостилни славяно-български просветител;и и учители Кирили и Методй на 24 май, а НЕ на 11 май! Българите се объркват вече с този измислен григориански календарен стил ( т.нар нов стил)! Не мо0жем повече да празнуваме църковните празници по нов стил- това вече е прекалено и е ГРЕХОТА!!!! Кога БПЦ ще върне в употреба Юлианският календар ( т.нар стар стил)? Българите не искат разколи, не ходят при разколниците, но кога нашата Канонична БПЦ ще върне стария стил?

11

Анонимен

преди 5 години

Днешната история за делото на Кирил и Методий, е църковна легенда, подобна на тази за Иван Рилски.Папа, е признал писмеността не заради красноречие, а по политически причини (борба между различните християнски вероизповедания).Графичната им система е била революция в онова време. Писаното слово е излизало от контрола на традиционните школи, като е давало възможност да е записва и говорима реч.Мисията им е започнала в райони, подложени на латинизация.

10

Цецо Мен

преди 5 години

Няколко коментара и още по-малко от тях по темата. Христос Воскресе. Честит празник на всички българи.

9

Loyko

преди 5 години

Честит празник! Статията започва с подвеждане,но после се корегира.Писменоста е СЛАВЯНСКА , а културата ни си е българска.Писменоста няма нищо общо с България.Трябва да сме благодарни на славяните ,че са ни ограмотили и нашите царе са допуснали техните ученици по нашите земи.

8

Анонимен

преди 5 години

До noFreemanМоже кирилицата да остане в музея.

7

noFreeman

преди 5 години

тоя отдолу искал да махне кирилицата... не можеш я махна джиндаросан ***... и празника е на 24 май, а не днес, както искат да ни зблудят евроге--йчетата... рано или късно ще се разпадне тази пирамида евросъюз и дано сме останали достатъчно православни българи отново да си изградим страната... ето в този дух си уча 5-те си деца, а не по сегашните измислени учебници...

6

Анонимен

преди 5 години

Добре е да почитаме този ден но ще е по-добре да премахнем кирилицата. Чужденците си мислят че пишем на руски заради кирилицата.

5

до 1

преди 5 години

Ще празнуваш, когато жендърите ти карат. Ни сме на тяхно подчинение. Свалили сме си гащите до глезените.

4

Анонимен

преди 5 години

До КирилПоследно Кирил,кога трябва да почерпи за имения си ден?.....................- питай меркел и макрон. когато кажат - тогава !

3

до 1

преди 5 години

Когато от Брюксел ни смелят официалност вярата ще го празнувам на 11-ти. Дотогава -на 24-ти. Все пак Кирил и Методий са били православни, а не католици.

2

Анонимен

преди 5 години

Е как бе, нали вече сме католици. Тиквата ни прекръсти. Само дето така и не видях тоя папа да го гали по главата. Щяха да покажат. Аз вервам на талавизору.

1

Кирил

преди 5 години

Нека да се разберем.Последно Кирил,кога трябва да почерпи за имения си ден? На 24-ти или днес на 11-ти. Това е въпрос и към старите ни политици,които яко ни промиваха мизъците.Майка им...