154

44270

преди 5 години

До 56510Лъжец.

153

опетков

преди 5 години

До Анонимен 147 Не лъжи, мушморок, излизал си бил редовно на запад. Само ако си бил от ЦК нагоре или агент на ДС. За другите само екскурзии и то след щателна проверка до десето коляно и с придружители от ДС.

152

56510

преди 5 години

Импулсите на ЕСС /кльона/ бе пулсът на Родината! Сега този пулс е отдавна притихнал! Тогава границата се охраняваше от сравнително добре подбрани български момчета! Като започна демокрацията, българчетата взеха да намаляват и бе трудно да намериш свестен войник да говори добре български и да слуша телефоните! Дежурният от щаба на отряда се обажда до заставата и чува - Редник Ахмед слуша! Колко показва брояча на апарата, момче? - Бойлера работи! Има ли курсанти на стаж при вас? - Няма кроасани...

151

Е па да

преди 5 години

До Анонимен 155И как разбра от тази снимка от коя страна е Родината?!

150

Анонимен

преди 5 години

Границите се охраняваха отвътре сакън някой да не драсне навън от правешкия рай! Имаше изходни визи и не пускаха безпартийни на екскурзия в западна Европа, САЩ и Австралия.

149

Скала М

преди 5 години

Долу - горе е на 20% вярно! Пропуснали са да напишат, че ГДР имаше изпратен тук свой служител, който да ,,работи" със опиталите се да преминат границата свои сънародници! Над 2 метра човек и повече от 150 килограма, и работата му започваше така - Като му заведат нашите милиционери задържания Хендрик, да му стовари една табуретка в главата, че е дискредитирал Германската демократична република!

148

1 от простолюдието

преди 5 години

Еййй, добре че има такива статии...и изказвания на министри...и коментари на ****ове и обикновенни тАпаци за да ми напомнят постоянно колко хубаво живея днес , как свободно дишам /за сега/ и как огромната ми заплата ми позволява да си купувам сух хляб, ряпа и арпаджик от пазара,но само ако съм пропуснал да си платя някоя сметка. Как трябва да съм благодарен на мъдрото ни правителство и как не трябва да гледам в "канчето" на тлъстите министри, алчните мутро-бизнесмени и търтеите-сииганиУРА !

147

Анонимен

преди 5 години

По времето на социализма едим мой познат искаше много да хапне банани и да се избрише с тоалетна хартия след ходене по голяма нужда, но тогава нямаше тоалетна хартия и банани и затова реши да избяга на Запад да си хапне банани и да се избрише с тоалетна хартия след ходене по голяма нужда, но комунистите го застреляха на кльона на оградата границата!

146

Анонимен

преди 5 години

При социализма пенсионерите не ровеха в кофите за огризки от храна.

145

Анонимен

преди 5 години

До Учете историята! Въпроса е защо хората продължават да напускат страната след като е демокрация и сме "свободни" и "проспериращи". Наистина трябва да се учи историята комунизма си имаше своите недостатъци, но имамхме армия, икономика, здравеопазване, образование, ИМАХМЕ ДЪРЖАВА. Сега сме разграден двор без изброените по горе, и сме със 3 милиона по малко. Е кога е било по добре преди или сега? Наиснина трябва да се учи историята но истинската и реалната.

144

Ха-ха

преди 5 години

Опитваха се да бяхат на зелена граница обикновено тези, които имат проблеми със закона. И разбира се нестигаха далеч. А по-умните най-легално си излизаха и забравяха да се върнат. Ако сега се пазеше границата както през 1989 нямаше да има бежанци на Лъвов мост

143

Анонимен

преди 5 години

Границата се пазеше от външни врагове. За навън нямаше какво да се пази - западняците връщаха всеки избягал българин с белезници ако не беше от висшите етажи на властта и не можеха да извлекат някаква полза от него.

142

Коментатора

преди 5 години

Че то ние Българите не треперим от турците , че германците ли ще треперят , я по сериозно , щот станахте смешни , германеца през втората световна воина ако се беше справил с руснака , после щяха Турция да изметат набързо , просто изкараха късмет че не им доиде реда !!!

141

Анонимен

преди 5 години

Забелязвате ли че кльона е наклонен навътре към родината.По-трудно е да преминеш отвътре навън. Демек по-важно е да спира потока отвътре навън от родината.Защо ли?

140

Bill

преди 5 години

Няма по ***,долна,гадна система от червената чума комунизъм която осакатява умствено и морално и всички които още мечтаят за комунизма са умствено и морално повредени,и да не забравяме моралът на държавата ни е рожба на българо-руската дружба.Четете българи самообразованието е богатство което сте Ви извади от мракът в които сте попаднали (не всички)Успех за промитите мозъци.Спасил се от червените *** преди четиридесет години.

139

Анонимен

преди 5 години

Турция е в икономически неизгона позиция против Германия, че не разбрах, кой да трепери, като сега турците се мажат на гърманците за завода на фолцваген.

138

Учете историята!

преди 5 години

Учете историята за да знаете през какви безумия е преминал българския народ и да знаете защо намираме в такова положение сега!Преди 1989г. границата се е пазела със автомати насочени към вътрешността на страната!Охраната е била не за да пази България от нашественици, а да пази българите да не избягат от социалистическия рай!Комунистите буквално са третирали и експлоатирали народа като стадо овце! Никакви права и свободи, правиш каквото ти нареди партията и партийния секретар.Робство

137

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 148Ами те доста хора са "излизали" в западна европа на конференции или в командировка, но на група 10 човека винаги имаше и 10 човека които ги пазеха да не би случайно да избягат. Освен това, не всички можеха да излязат в чужбина, да не говорим за западна европа. За обикновения човек, дори и в ГДР, Чехия или Унгария беше трудно да отиде. Ходенето в чужбина беше преживяване, което се случваше веднъж в живота.Освен това, никога не се пускаха цели семейства да пътуват в чужбина.

136

Анонимен

преди 5 години

Излизал съм преди 1989 година в Западна Европа и не съм бил нещо специално, както тук лъжат едни. Просто работата ни беше такава, че беше добре да се ходи по семинари по света, за да сме в крак с времето. Ходехме, имаше полза, бяхме много добри - на световно ниво. Проблемът тогава беше, че България нямаше валута - изнасяхме главно селскостопанска продукция, вярно много добра, но тя е евтина. Сега и това няма.

135

Анонимен

преди 5 години

Не ми се вярва преди да е било лошо, щом от 30 години масово се бяга от България и от 9 милиона, сега тук живеят 4-4,5 милиона, от които само половината българи.