8

Жълти жилетки

преди 5 години

За 1 ден са събрани 1 милиард евро за ремонта по възстановяването на Нотр Дам - чудесно! И то от 5-6 супер богати филантропи във Франция. А, в България ни тресе корупция и "апартаменти-гейт". Законно ли е; морално ли е притежанието на всички такива придобити пари и имущества съсредоточени в ръцете на сравнително малка група алчни хора?

7

Je suis Notre-Dame

преди 5 години

Вярвам във великия френски народ и знам в сърцето си, че скоро ще видя отново Дамата на Париж да блести над всички останали! Света ще бъде многа мрачно място без Града на Светлината и без неговата Дама - Notre-Dame!

6

ognyanz

преди 5 години

Добре е да познаваме историята на другите народи, но още по-добре е да познаваме своята история. През коя година е поставен първият камък от базиликата край Плиска - столицата на първата българска държава? Доста преди Нотр Дам. А кога е поставен първият камък на църквата "Свети четиридесет мъченици" в столицата на втората българска държава - Търново? Не много по-късно от Нотр Дам. В лето 6738 от сътворението на света (1230) - според надписа на колоната на Иван Асен.

5

Нина

преди 5 години

А ок 1866 г. Колю Фичето помага при укрепването от корозия на катедралата... :)

4

Анонимен

преди 5 години

"Катедралата е използвана за декор на романа на Виктор Юго "Парижката Света Богородица"."------------------За декор на романа на Виктор Юго "Парижката Света Богородица" е използвана цялата многолика архитектура на Париж. 1/3 от романа е подробно описание на всички по-забележителни архитектурни обекти в Париж, съществували в годината на развитието на действието през Средновековието.

3

Анонимен

преди 5 години

Случаен пожар? В първия ден на Страстната седмица? Точно преди Великден? Съвсем скоро горя и втората по големина катедрала във Франция. А и всички останали палежи на църкви там. Пожар в 18:50ч след края на раб.ден. Само дървенията не гори така. Имало е пластмаса и запалими материали - примерно боя, а и кой знае. Катедралата е преживяла 2 свет.войни и Хитлер. 800 години не е изгоряла, при онзи първобитен начин на живот. Точно сега. Изводите какви са?

2

Анонимен

преди 5 години

Дано е инцидент! Не мога да си помисля, че някой умишлно може да посегне на нещо толкова красиво!

1

Анонимен

преди 5 години

Ужасен инцидент.Но е сигурно, че ще я възстановят.Нсй-важният въпрос сега е-умишлен ли е пожарът?