22

икономист

преди 5 години

То излиза, че дори и да се постигне устойчив термо ядрен синтез, проблемите в енергийната система ще си продължат, ако не се открие начин за ефективното съхранение на енергията. Защото иначе трябва да продължат да действат допълващи мощности като въглищните и газовите централи. Те обаче използват източници на енергия, които все повече се изчерпват.

21

Анонимен

преди 5 години

А някой замислял ли се е защо в България няма ветрогенераторни паркове!? Питайте великите бг природозащитници, които ги обявиха за много лоши.

20

Анонимен

преди 5 години

Сега, да не се дъвчем - идеята си е идея. Ще компресират въдух в скални отвори, ще го пропускат по малко да върти турбини: теоретично възможно.На мен ми е по-интересно какви са загубите(да кажем на ден) при престой на тоя компресиран въздух? Какво е общото КПД - ВЕИ имат КПД под 20%, след това захранват компресор(КПД около 15%), който компресира въздух и този въздух по-късно(след загуби) върти турбина с КПД 8%? Това не оскъпява ли прекалено?Ей това е интересно, а го няма в статията.

19

Абе, еййй...

преди 5 години

Сероводорода в Черно море, е неизчерпаем източник на Енергия.АМА, нали сте си прости... ДАВАЙТЕПАРИТЕ. ЗА БЕЙДАВА....

18

Анонимен

преди 5 години

Много неграмотни каруцари по темата!

17

Анонимен

преди 5 години

Белмекен е замислен едно време за същото нещо, когато потреблението е ниско язовира се пълни с вода от Марица и когато има пад на напрежението в енергийната система каскадата се задейства и така се компенсира загубата на мощност. Енергията не се губи само си променя характера. Акумулира се механична за да се произведе електрическа.

16

Анонимен

преди 5 години

Яжте боб за компресиран газ.

15

Анонимен

преди 5 години

И в момента когато в електроенергийната система има излишък от енергия тя се подава към ПАВЕЦ - помпи се вода на високо и когато е необходимо се пускат водни турбини които произвеждат. Ел енергията не е кило картофи да си го сложиш в мазата и да чакаш кога ще ти затрябва ако не го използваш на момента си го загубил. Може да се произвежда много енергия от ВЕИ или АЕЦ но ако няма къде да се съхранява не излизат много сметките. Този, който реши този проблем ще стане най-богатият човек на света.

14

Не издържам..

преди 5 години

Когато има повече производство и по-малко консумация ел. енергията се ползва за вкарването на въздух под налягане в празни каверни където се нагнетява. Когато има нужда от енергия а има малко производство този въздух се прекарва през турбина която произвежда електричество в момента, в който то е необходимо... Това дава на ВЕИ енергията едно нещо наречено прогнозируемост.. и също на диспечерите повече лостове за управлението на енергийната система. Ако работи ще е голяма крачка към повече ВЕИ.

13

Анонимен

преди 5 години

Запада прави, а Кукерите гледат... после викат защо заплатите не са еднакви !

12

Анонимен

преди 5 години

Добре де а неможе ли в колата да се сложи бутилка със сгъстен въздух на 1 милион атмосфери който да върти турбина

11

Анонимен

преди 5 години

А защо ти са тия батерии да си съхраняваш ток в тях на дъното на Северно море ? Колко батерии са нужни за един град да не говорим за цяла държава ? Ти ли ще ги платиш тез батерии и занесеш и захраниш не Е ли по-евтино да си пpаснеш един АЕЦ ? а Тиквун ?=====На пррост комунист няма как да обясниш такива технологии щото си още в миналия век ччобанин :-)

10

Анонимен

преди 5 години

До Do 1,2А защо ти са тия батерии да си съхраняваш ток в тях на дъното на Северно море ? Колко батерии са нужни за един град да не говорим за цяла държава ? Ти ли ще ги платиш тез батерии и занесеш и захраниш не Е ли по-евтино да си пpаснеш един АЕЦ ? а Тиквун ?

9

Анонимен

преди 5 години

До Анонимно 8при тебе няма бе ***

8

Анонимен

преди 5 години

това на което драскаш ганче_______Тогава има напредък.

7

Анонимен

преди 5 години

До Анонимно 4това на което драскаш ганче

6

Do 1,2

преди 5 години

Тикввун енергията не се съхранява в скалите а до скалите в дадени батерии !

5

Анонимен

преди 5 години

Да съхранява бе кой я спира да заминава за Северно море и да почва дасъхранява ток какво е седнала да дрънка аман от изперкали рептили.

4

Анонимен

преди 5 години

A bay ganyo neshto da e izobretil ?

3

От маалата сми

преди 5 години

А ши трябва ли да съ плаща?