най-се дразня като видя в магазина да пише - домашна баница,домашна торта,домашна лютеница , а вътре тъпкано с Е-та.Защо?В коя кухня има е-та,толкова ли е сложно или страшно да направят нещо традиционно поне един път,поне да пробват,един няма за цвят поне да направи нещо наистина домашно
Българина не само е бил добър градинар и пчелар,но и майстор на запазването на храната за зимата чрез сушене, озахаряване, осоляване, консервиране, мариниране,опушване,обвиване на плодовете в хартии и поставяни в дървени щайги,а зеленчуците(например моркови) вкарани в дървен дълбок съд с пясък(със зелената част нагоре),бобовите растения са опазвали от бубулечки и ларви,овалвайки ги в малко пепел,оцет се е използвал срещу влизане на мравки в помещенията................. и други естествени методи.
А дано да успеят!И оцветители може да се произведат от зеленчуци,плодове и билки.Не разбирам например защо се слагат консерванти в стерилизирани храни в буркани,след като няма нужда от това,защото са изварени и са се вакуумирали.Изглежда българския метод ще се окаже най-добър - буркан,изваряваш и след това на тъмно и прохладно в мазето,а и други разни български способи има.
Без консерванти: Как да запазим храната си?