Отдавна на купувам хляб. Правя си по следната рецепта600-700гр брашно250мл вода с 1/2 мая, в която добавям 2 с.лъжици олио 1ч.л сол и 1ч.л захарОмесвам с брашното чакам да втаса и печа за около 30 мин на 180гр. Има вкус като едно време
115 Напротив, хляб направен с брашно, говорим тежък хляб дето те засища издържа и повече от седмица. Старите хора едно време са правили хляб 1 седмично за цялата седмица. Но модерните хлябове се правят с много вода и не трябва да издържат повече от 3-4 дни. Нормалният селски хляб с едва 55-60% влажност е нормално да си е запазил почти всички хубави качества на 3тия ден и да не се е мухлясал на 6тия.
118 квадрати като за завод. Чак тогава се сблъскваш с монопола който започват да ти пращат проверки всяка седмица от БАБХ, НАП, и тн. И накрая извадиш хляб на 1,60 добър с добро брашно, само 4 съставки и хората кажат ''ами скъп е''. А масовият го дънкат с химия но 1лв и българина дето брой стотинките спестява тия 0.60лв от немотия, а такива като мен се насочват към фалит.
118 Качествени продукти ... трудно. Българското стандартно брашно което масово се ползва е последен клас на качество и избелено. Качественото брашно е внос и няма да намериш под 1,80лв/кг. Говоря за брашно за хляб а не фуражна пшеница убита тип 500 минала през избелването. Отделно това е монопол, самата държава те съсипва от изисквания и само отварянето на пекарна ти отнема около година и половина за документацията. За малък бизнес имаш изисквания каквито няма никъде и ти трябват квадрати.
Да сте виждали в нормална държава толков масово хората да купуват нарязан хляб в плик?! После що плесенясвал. Но точно от т.нар. нормални държави ни заляха и тези замразени полухлябове, които купуваме от големите магазини. Те пък са си синтетика. Но хайде да не идеализираме толкова какво е било навремето. Колко беше вкусно, колко беше прекрасно... Говорете с някой, който е работилл в Родопа или Сладкарска промишленост. Не е било много "био". Но не са били толкова алчни и е имало някакъв баланс.
Гледам, че много "експерти" са се изказали по темата, та аз като потреител да си кажа - цена от 1 лев, в която да влизат качествени продукти, такса да те листват в някоя верига или пък поддръжка на собствена хлебарница, такса спокойствие за мутрите, които контролират пазара на хляба в много от малките градове (а сигурно и в по-големите) и някаква печалба - е те това няма как да стане. Затова ползват ***. В София може и да купуват хляб от 3-4 лева, но извън Околовръстното няма как да стане.
За нищо не ставаме.... иначе сме големи националисти, и се тупаме в гърдите за кво ли не.... и един хляб не можем да произведем без Менделеевата таблица
Не знам какво го правят хляба, но след 2-я вече се появяват зеленикави петна от гъба по него, и трябва да го хвърлиш.
Има подобрители, които поглъщат много вода и имат консерванти, които въпреки водата гарантират голям срок на годност. Виновни са клиентите - получават точно това, което искат, но само откъм фаца и срок на годност. Искат хубав бял, пухкав хляб, който да издържа по 1 седмица и да е БИО. Получават това, което искат, но без БИО-то. Няма как хляба да е бухнал и да издържа по 1 седмица. Особено черния хляб. Няма бухнал черен хляб. Всичко е бизнес вече, но клиента си го ска това и го получава - външно.
На пазара, в днешно време има огромно разнообразие от хлебни изделия. Съгласно изискванията на ЕС, всички съставки на даден продукт са прилежно изписани на етикета и всеки полуграмотен човек може да вземе информирано решение какъв продукт да си закупи, съгласно собствения си вкус и изисквания към чистотата на храната, която консумира. Ако някои от вас не могат да се възползват от това, изниква въпроса що за хора сте вие?!!
Произвеждахме хляб много години индустриално по 15-20 хил на ден и никога не сме влагали избелители, от което заявките ни паднаха. Хлябът ни не издържаше по 1 седмица, а плесенясваше на 3-тия ден. Това не се хареса на клиентите и част от тях се насочиха към избеления хляб. Губиш пазари когато си честен. Но първото нещо, което ни смачкваше беше това, че след 2000-2005-та година в този бизнес се наляха много много пари от разни индивиди и за нормалните стана невъзможно да работим.
До Анонимен110 ...ami iztroviha ni zashtot tova e rezultat ot razgradenia evropeiski dvor deto sme !!! Predi imashe darjava i darjaven kachestven kontrol !!! Sega vsichko e poszvoleno i ima samo dalvera ,izmami i darjaven razpad !!! Za tova obache "mnogo ni havliat ot Evropa "..zashto li ?!?? Ami sami si otgovorete !!!
У БЪЛГАРИЯ ----САМО "ОТПАДЪЦИТЕ" СА ЕВТИНИ .....ХА,ХА,ХАААААААААААААА...ТУКА И ПО-МАЗНИТЕ ЛА""НА ...СА СКЪПИ ...ЩОТО СА ПО-КАЛОРИЧНИ...!!!"СКЪПИ ОТПАДЪЦИ" --ЗА СЕГА НЕМА!!!
...predi imamhme darjava ,red ,zakoni ...a sega niamame darjava I vsichko ostanalo ! Demionokratsia e !!!...D ani e " chestita " !!!
До АнонименНяма шанс брато. Хубавата БГ пшеница се изнася за кинти. Внася се друга с по ниско качество и съответно много по евтина. В брашното се слагат какви ли не гадости ... така, че и да си правиш хляб в къщи, брашното ще е същата смрад като на хляба от магазина. Няма шанс, освен ако не си произвеждаш и брашното ...
Ало, професоре, ти месил ли си истински хляб извън лабораториите на УХТ? Няма боядисване на белия хляб, а има употреба на избелители, чрез процеса окисление! Българските пшеница не са ГМО и това е гордост за нашите арендатори и хлебари! Защо българинът намали консумацията на хляб от 135 кг. на 88 кг. годишно на персона? Защо институтите създават сортове пшеница с ниски технологични и хлебопекарни показатели, а гонят само високите добиви?
Не само черният, и белият хляб се оказва… боядисан!