99

икономист

преди 5 години

До Анонимен 93По принцип си прав, но ако орежем значително държавния си сектор, къде ще отидат всички тези хора след това? Заетите в държавния сектор са предимно със специалности като икономика, администрация и управление, социология, писихология.... Все професии и специалности, които не се търсят на пазара на труда. А и без това на пазара няма достатъчно работни места за всички.

98

икономист

преди 5 години

Бизнесът не че се е загрижил толкова за богатите, но е от негов интерес да настройва различните класи в обществото една срещу друга. Целта е да се избегне увеличаването на минималната работна заплата, и вдигането данъците и осигуровките, които същия този бизнес плаща.

97

Анонимен

преди 5 години

Ехоо,богатите Не са тея с 3-4 хил заплата !Богатите са олигарсите , милионерите от еврофондове, източвачите на ддс, енергийните -газ,петрол ,ток, милионерите от държавни поръчки - Е от тея вземете ,Ама друг път !

96

До 95

преди 5 години

Получава повоче всички обезщетения свързани с размера на осигуровките - болнични, обезщетения за безработица, може би има и още. По-важното обаче е друго - работодателя плаща 60% от осигуровките, а те масово се укриват и не се плащат, а това са милиарди всяка година, които работодателите не плащат и работниците не могат да ползват.

95

Анонимен

преди 5 години

Има едно просто нещо - ако искаме България да се развива, трябва държавата да накара дебеловратите бизнесмени да използват новите технологии, а не ниско производителен ръчен труд. Това може да стане само ако човешкия труд стане изключително скъп за използване от мутрите. Как може да стане това - чрез данъци и осигуровки, както и чрез минималната работна заплата. Примерно като за начало: минимална работна заплата 1200 лева, 50% (сега са общо 40%) осигуровки плащани на 100% от работодателя, данък

94

Анонимен

преди 5 години

Някой знае ли, какво получава повече плащащият осигурителния таван спрямо плащащия минимума? Аз не се сещам за нищо, освен нечестния таван на пенсиите и то, ако доживееш.

93

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 82Ако се махнат всички "бизнесмени" от България - мигар ще умрем гладни ? Не, ще се появят онези, които в момента са подтискани от тях и те ще поемат нещата.Не бой се, една държава без население може и да остане, но без кандидати за бизнесмени - никога !

92

Анонимен

преди 5 години

До 85Идеята не е да се махне държавния сектор, защото така ще настане анархия. Идеята е държавният сектор да е възможно най-малък и ефективен, така че да е гарант за функционирането на държавата. Когато имаме огромен и прекрасно платен държавен сектор, който сам по себе си е на издръжка на гражданите и малко бизнес...става сценарий тип Гърция.

91

Анонимен

преди 5 години

И аз искам да кажа НЕЩО- всички бягат към Европа- но там данъчната СИСТЕМА е различна от тая у нас и в Русия и няма скоро да се промени- плоският данък е несправедлив- ЗАЩОТО В БОГАТА И СОЦИАЛНА ЕВРОПА БОГАТИТЕ ПЛАЩАТ ПО ВЕЧЕ, А НАЙ БЕДНИТЕ СА ОСВОБОДЕНИ ОТ ДАНЪЦИ/НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ/. ХОРАТА С ПО ВИСОКИ ДОХОДИ ТРЯБВА ДА ПОЕМАТ ИЗДРЪЖКАТА НА ДЪРЖАВАТА. БИЗНЕСЪТ ТРЯБВА ДА ПОЕМЕ СВОЯТА ОТГОВОРНОСТ И ДА РАБОТИ НА СВЕТЛО, АКО НЕ ДА ЛЕЖИ В ЗАТВОРА- ИЗСВЕТЛЯВАНЕ НА БИЗНЕСА БЕШЕ ОСНОВНИЯ МОТИВ НА БСП.

90

И аз съм чел закона

преди 5 години

До Анонимен 91. Не е само този принцип, но само този принцип ви е изгодно да го пробутвате. Я вижте какво пише в чл.5 т.4 от ЗЗО "отговорност на осигурените за собственото им здраве". Значи едни можем да живеем здравословно, а другите алкохол и цигари до безкрай, а после ние да им плащаме сметката, нали ? Много е яко така !

89

Анонимен

преди 5 години

Има един основен принцип на здравното осигуряване в България записан в Закона за здравното осигуряване - солидарност, което значи от младите към старите, от богатите към бедните и от здравите към болните. Все пак не забравяйте, че вноските за здравно осигуряване са под 1/4 от общата сума на осигурителните вноски. Основната вноска е за пенсионно осигуряване, а там няма от богати към бедни.

88

Даола

преди 5 години

Да е ясно - в България не може да има субсидиране от богатите към бедните, защото създаването на класата на богатите е основано на разграбване на държавните активи / предприятия, финансови ресурси, стопански организации/. Така че създаденото по престъпен начин богатство продължава да се репродуцира по същия начин.Домусчиев не беше ли осъден ? Защо той продължава да е фактор и днес ?Къде са Арабаджиеви ?Къде са братя Галеви ? Сега и Баневи се разследват.

87

Анонимен

преди 5 години

Тоя социализъм никога няма да излезе от кратуните на уптавляващите се. Дай да вземеме от едните и да дадеме на другите. И на това му викат солидарна система. Всъщност се стимулира простотия, неграмотност и мързел. В тая дъртжава повече от половината население живее на гърба на останалите и пак е недоволно. Богатите били с 3000лв заплата - ха ха...

86

Анонимен

преди 5 години

Има лесно - Не ти харесва заплатата... Не бачкаш за нея и това е:)

85

???

преди 5 години

Максималният осигурителен доход трябва да се вдигне още, 3000 лева е малко. От ниското ниво на този доход са ощетени най-много хората, които имат доход над него, но и всички останали също са ощетени. Плащаш едни пари допълнително, получаваш повече от два пъти повече срещу тях. Кога най-накрая ще го разберете?

84

До 82

преди 5 години

Написал си една голяма лъжа, която изглежда истинноподобно и всички от онези 80% веднага се хващат на въдицата. Разбери простият факт, че живееш в общество и всеки с труда си и със собствеността си, допринася за "изхранването" на това общество, независимо дали е в частният или държавният сектор. Ако това, което си написал беше вярно, всички държави щяха веднага да премахнат държавния сектор и ти щеше да си доволен, нали така.

83

Анонимен

преди 5 години

Този Костов не го знам какъв експерт е от КНСБ, но говори пълни г лупости. Увеличавали се осигурителните права, кои по точно? Здравното осигуряване ли, където всичко се доплаща, а понякога и изцяло се плаща. Пенсионните вноски ли, които УЖ са твои, а не можеш да ги пипнеш докато се пенсионираш и благодарение на тях, шефовете в универсалните фондове имат заплати по 30 000 лева. Неприятното е това, че тези въпроси не се задават от журналистите и затова чуваме подобни абсурдни доводи.

82

Анонимен

преди 5 години

Браво на 82! Много точно казано!Хора, разберете, че държавата свои пари няма. Тя преразпределя тези, взети от частния сектор, за да плаща на военни, милиционери, пенсионери и чиновници.Колкото по-малък частен сектор, толкова по-малко пари за каквото и да е. А това дали има нормален бизнес в БГ и колко печели той е съвсем друга тема. Положението е отчайващо.

81

Анонимен

преди 5 години

На всички , които говорят колко лош бил бизнесът и как се бъркал на държавата да бъде добра с гражданите си,напомням,че именно БИЗНЕСЪТ и той единствено създава стойност в тази държава и хрантути всички на държавна хранилка. Именно от него идват парите за пенсии, за здр. система и прочее.Именно работниците в частния сектор плащат по два пъти за пенсии, защото НОИ е фалирал и се издържа от данъците.Та моля всички милеещи по соца да замлъкнат,защото парите идват от бизнеса, не от държавата

80

Анонимен

преди 5 години

"Ако в държавния сектор заплатите растат само с 10%, то в частния ръстът е повече"Ела да кажеш на частника, че от тази година правителството е вдигнало заплатите на администрациятаи затова и той трябва да плаща повече. Ще ти се изсмее. От 10 години заплати не са мърдали за хора, които не напускат.