13

Анонимен

преди 5 години

Да се отделят от БАН, щом искат , но това може да доведе до верижна реакция и други институти да искат да се отделят от БАН...............от това се страхуват акедемиците-шефове на БАН!!!

12

Какъв е проблемът?

преди 5 години

Ако наистина работата им ще е по-ефективна извън БАН, нека да излязат от БАН.Проблемът е, че синодалните старци ги е страх това да не намали парите, които бюджетът им изсипва всяка година, а те после се разпореждат с тях както си искат.Затова, най-разумното решение е БАН-аджиите да идат по университетите, където и без това преподават и сега. Там да са на постоянен трудов договор. Какво е това, да се взимат пари от няколко места, като в БАН само формално се водят на ведомост?

11

ВАЖНО Е!!!

преди 5 години

В никакъв случай да не се допуска в БАН да остане някаква структура (институтче), занимаващо се с метеорология и хидрология,, ако метеорологичните станции идат под друга шапка!Щом са нужни нови уреди и при това те не са скъпи, нека да ги закупят. Но претендиращите, че вършат полезна научна работа да вървят към тези излезли от БАН станции. С по-модерни уреди се правят и по-точни научни изследвания!Да не се допуска шмекери да останат на хранилка в БАН и да бозаят от две места - това те го могат!

10

Анонимен

преди 5 години

България има около 10 световно признати открития в науката на много високо ниво.......................а академици, професори и доценти..............с лопата да ги ринеш!!!

9

Анонимен

преди 5 години

Щом Александър Йорданов станал професор в БАН..................вместо да трие някоя килия в затвора...................голяма трагедия!! Това е срам за БАН...............там все пак има добри учени и достойни хора!!!

8

Анонимен

преди 5 години

В България наште грандомани като са се окичили с едни титли-професори, академици, член-кореспонденти....................с почти нулев принос в науката.С малки изключения...............разбира се!!!!

7

Правилното решение

преди 5 години

И метеоролозите, и онези, които могат да се издържат сами, да се махат от БАН.Ако колегите му по света се издържат сами, а той не може, значи не е годен за тази работа и следва да си потърси друга. Не сме длъжни да хрантутим родата на професори и академици!Изследващите бълг.език, култура и история да се разпределят по университетите, и без това преподават там. Така ще бъдат принудени да работят за хляба си и тарикатите, които сега безнаказано могат да безделничат в БАНБЮДЖЕТЪТ НЕ Е ВИМЕ !

6

Анонимен

преди 5 години

БАН е остатък от старата система на СССР.На Запад няма академии, там науката се прави от университетите!На Запад хората стават професори в университетите, правят открития и стават Нобелови лауреати!

5

Символът на БАН

преди 5 години

Днешният символ на БАН е незаобиколимия фактор Александър Йорданов, а в миналото *** Богдан Филов, обявил война на САЩ, без те да са ни обявили - отвращаваща институция!

4

Как се ставаа вреден

преди 5 години

1) Като му осигуриш месечен доход, за който може и да не работи /заплатите в БАН/; 2) Като му дадеш власт над човешки съдби и статус на висша, не контролирана от никого инстанция (дават научни степени и звания)Научните степени са и образователни. Редно е да бъдат получавани във ВУЗ.Сега търтеят БАН държи големия черпак - дава научни степени на кило на свои хора, като им осигурява докторантски стипендии или пък ги назначава на работа и им плаща заплати, докато те си правят свободна докторантура

3

Анонимен

преди 5 години

Колко открития на световно ниво са направени от учените в БАН???

2

Анонимен

преди 5 години

И в науката има мафия!!!

1

Разумно решение

преди 5 години

1. Държавата да закупи най-модерните, автоматични уреди. Това силно ще намали броя на излишните служители, които сега бюджетът храни.2. Онези, които ще вършат научно-изследователска работа, да се зачислят към тези автоматизирани метеорологични станции.3. Стриктно да се следи какви са резултатите от въпросната научно-изследователска дейност и заплащането (или съкращаването на служителите) да зависи от ефективността на работата им.Стига хрантутене и дундуркане, на "наши хора", уредени в БАН !