13

Шоп

преди 5 години

И кво и е уникалното дедо с такава си притиска киселото зеле в кацата.

12

Анонимен

преди 5 години

а кога ще бъде одрязана главата на комунистическата мафия

11

Гробокопач

преди 5 години

Главата на императора е отрязана. Види се, от български меч. Но понеже е била твърда и дървена, кът на шопите, не е станала чаша за наздравици! Нищо велико и уникално няма в тази находка. Готиното е, че императорът, макар и на статуя е останал без глава;)))

10

Анонимен

преди 5 години

"Това е глава от статуя, а учените предполагат, че е на римски император"---Не се хабете да предполагате! Викнете Главния археолог на републиката, Боко Банкянския. Той ще определи точно! Помните ли какви ценни указания даде на археолозите при строежа на магистрала "Струма"?

9

Ставрю

преди 5 години

Да нее македонска тая глава бе

8

Анонимен

преди 5 години

Има ли нещо което да е открито в последните години и да не е предполагаемо "римско"?А римски полов член не открихте ли?Не?Следващия път да не забравите и "римски" член да откриете!Тука само римляни са расли по дърветата,ша знайте.Да ви таковам в перофесионалните лъжци,да ви таковам!

7

ники

преди 5 години

Старовремските иманяри са чупили главите на статуите, защото по-лесно се пренасят и продават в последствие. Затова има много статуи без глави.

6

не може да бъде!

преди 5 години

Поздравявам археолозите с находката,но все пак не е лошо да проверят дали някъде по главата има надпис със ситни букви -"Произведено в Китай"!?

5

СПАРТАК

преди 5 години

Открай време по нашите земи от ромейските кратуни си правим тухли или чаши. Традиция ни е. Така поне има някаква полза от натрапниците и завоевателите. Ди ис БЪЛГ АРИЯЯЯЯЯЯЯ!

4

Анонимен

преди 5 години

Браво на тракиеца, отрязал тази римска глава.

3

Анонимен

преди 5 години

Може да е на торса от Рупите... питайте археолога Борисов, той ще да знае точно.

2

До 1 - продълж.

преди 5 години

Ти да не вземеш да помислиш, че онова археологче е получило някакво наказание, след като така некомпетентно изложи цялата археологическа гилдия и доказа какви незнаещи, но самонадеяни човечета работят в БАН?Ами!Човечето е зет на професор и на доцентКа от друг институт, а жена му пък е доцентКа в трети институт на БАН.И въпросното археологче също стана доцент и шефче, нищо че не знае разликата между древна находка и филмов реквизит /какъвто беше онази каменна глава, забравена там от кинаджиите/

1

До 1-Да, много глави

преди 5 години

намериха. Край Плиска намериха една каменна глава и младо археологче се изцепи, че това е първата прабългарска скулптура. Оказа се, че това е творба на скулптор от 60-те год. на 20-и век.Дали археологчето не е знаело как се определя възрастта на такива находки? Това и студентите го знаятТова археологче стана член на Комисията към министерството на културата, която прави предложенията за присъждане на пожизнени държавни награди на лица с изключителни заслуги в областта на културата и изкуствата!