12

Проф.БожидарДимитров

преди 5 години

Статията е пълен фейк. Няма македонски град Охрид, няма македонски перли и семейства, всичко това са лъжи! Има само СЕВЕРНО МАКЕДОНСКИ еквиваленти на гореспоменатите.

11

Анонимен

преди 5 години

Солунска българска търговска гимназия -https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B3%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D1%8F#/media/File:Salonica_Bulgarian_High_School_Teachers_1908.jpgИ отдел на българската търговска гиманазия - в учебната 1899 - 1900 година Екзархията премества класическия отдел на Солунската гимназия в Битоля и открива търго

10

Анонимен

преди 5 години

До АнонименВинаги българите са били преобладаващо население в Солун,дори и през турско,но след ВСВ много българи са изгонени от родните им места или са ги асимилирали. Училища,читалища,манастири,семинария,магазини и всичко останало е било българско и с български надписи,виж старите снимки,те не лъжат!Най-богатите българи са били от Солунско и днешна северна Гърция.

9

Анонимен

преди 5 години

Това са две български семейства. преди години имаше статия за тях. Технологията им е предадена от руски белоемигрант. Двете семейства се държат помежду си подобно на МОНТЕКИ И КАПУЛЕТИ(ненавиждат се).

8

Анонимен

преди 5 години

не бях слушал досега македонски език,ми то тва е посръбчен български бе,сякаш нарочно изкълчен български със сръбски ударения на думите хаха

7

ИМПЕРИАЛИСТ

преди 5 години

Китайците на базара в кв. Илиянци продават такива "перли" по 10 лв за наниз...

6

Анонимен

преди 5 години

Е, хайде да не се изсилваме. Исторически Солун никога не е бил български град и никога българският етнически елемент в него не е бил преобладаващ.

5

Бакалов

преди 5 години

Охрид и Солун са едни от най-хубавите български градове. Но най-красивия град - може да го каже само някой македонски националист. Само споменавам няколко имена - Прага, Залцбург, Женева, Виена, Санкт Петербург. Май-няма нужда да продължавам?

4

Анонимен

преди 5 години

значи - и прелите им менте,както и историята им ?

3

Анонимен

преди 5 години

А античкиот македонски автор Талев е написал следните книгиЖелезния светилник - https://chitanka.info/text/569-zheleznijat-svetilnikПреспанските камбани - https://chitanka.info/text/577Гласовете ви чувам - https://chitanka.info/text/3156

2

Анонимен

преди 5 години

Благодаря за този репортаж !Целия Охрид е бисер и не случайно е в юнеско. Там е пълно с майстори занаятчии, златари , иконописци . Респект пред тези майстори Филеви и Талеви от които самата кралица купува бисерите . Какво по голямо доказателство че са най добри !Но може би и тайната е в чистите води на Охридското езеро от където идват бисерите . Който не видял Охрид , нищо не е видял . Това е най красивия град .

1

Мда

преди 5 години

Типично антички имена и фамилии.Мисля,че са потомци на лявото коляно на Ацевия ковчежник .