26

А пустеещите парцели

преди 5 години

сгради, които са ви предоставени?Стоят пусти и чакат да потрябват на някой шеф или на нечие шефско дете!А случая с мансардното помещение на царския дворец преди години? Хората алармирали, че стените ще се срутят защото са паянтови, а в мансардата някой кове, блъска, тряска, та стените вибрират! И какво се оказа? ПАРНАДЖИЙКАТА имала брат-дърводелец и под предлог, че ще ремонтира нещо за тамошния институт, човекът се настанил да си работи там частно, защото мястото било удобно! Кой ли е муфтил?

25

Анонимен

преди 5 години

А частните фирмички на доценти и професори, настанени в мазетата на институтите? Ползват съоръжения и ток от института, ползват като ангария и труда на подчинените си, които си траят - някои заради дребни хонорарчета плюс заплатата работят във фирмата на шефа си в работното време на БАН, за което БАН им плащ. Други пък работят съвсем безвъзмездно, от страх. Ама нали БАН и на тях дава заплати (с пари от бюджета!) за времето, през което работят в частните фирми на шефовете си!

24

До За 8

преди 5 години

Защо да пише глупости? Нали при международния одит преди 7-8 години се установи, че в някои от апартаментите, дарени или завещани на БАН още преди 1945 г., живеят лица, които нямат нищо общо с БАН и се правят на утрепани - бил малък, когато родителите му били настанени там. После починали, той останал да живее там, знае, че жилището не е негово, знае, че не плаща наем, но това не му направило впечатление, защото било заварено положение за него! Чии близки са тези, бе?

23

До annybody

преди 5 години

Онези във Великобритания са само членове на съответните научни институции, а нашите тук са зачислени на прехрана.Броят на учЕните е около 3 000 (варира),а онези, които ги обслужват,са двойно повече.Не знам защо в сайта не се уточнява колко от обслужващите са с висше образование?Но правят друго.В сайтовете на отделните институти много рядко се отразява научната продукция на тези висшисти от помощния персонал.Сети се защо.Някои от тях защитават дисертация, но им пречат да заемат научни длъжности

22

annybody

преди 5 години

До АдминистратораМоля Ви да премахнете поста на 23 Евроатлантик - подобни гнусни и безсмислени постове са позор за всяка уважаваща себе си медия.

21

annybody

преди 5 години

Британската Академия на науките има 800 члена, а Британското кралско научно дружество - 1400.Нашето БАН - 6 000, от които половината са технически и обслужващ персонал.означава ли това, че българската "наука" е в пъти по-ефективна от британската?

20

Нинам

преди 5 години

Нимх мястото им е извън галактиката

19

Споровете са излишни

преди 5 години

Бат Бойко обеща, че в сряда ще съобщи какво е решил.

18

Анонимен

преди 5 години

ИЗВИНЕТЕ ТУК ЛИ Е ИЗРАЕЛ? НЕ? ПЪК АЗ МИСЛЕХ, ЧЕ САМО В ИЗРАЕЛ СА ТАКИВА МАЛКИ ЗАПЛАТИТЕ.

17

за 17

преди 5 години

До АнонименИмотите ли те вълнуват? ***. Ще си отидеш като Ралица Агайн.

16

До За 12

преди 5 години

Да бе, който не е професорски роднина, е примитивен. Въпреки отличната си диплома и научната си продукция!Знаеш ли колко такива случаи има? Дори има идея да се съберат скандалните истории в отделен том и да се публикуват, с истинските имена на хората и институтите, в които са ставали описаните безобразия.Хората помнят с кого са учили и не могат да повярват как така отличници не се класират на конкурсите и ако постъпят в БАН, години наред са слуги на свои бивши посредствени състуденти!

15

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 1Нищо не е собственост на БАН, освен отделни съоръжения, случайно подарени след някой проект или дарени книги и архивни материали.Всичко е държавна собственост, ПРЕДОСТАВЕНА ЗА ПОЛЗВАНЕ на БАН.

14

Образование и наука

преди 5 години

се прави в университетите.Там няма как да излъжеш, че мързеливият тройкаджия е най-умният и най-подходящият за насочване към научна работа. Логично е най-талантливите студенти да бъдат поканвани да останат в учебното заведение като преподаватели и изследователи.А в институтите на БАН? На конкурсите за редовни докторантури се явява кой ли не и после"Ами това е конкурс! Взимаме онзи,който се е представил най-добре! Отде да знаем, че той случайно е прочел само тези два въпроса, а иначе знае малко"

13

До Магаревъд

преди 5 години

Имотите НЕ СА НА БАН. През 1947 г. са национализирани имоти, дарявани на БАН през царско време.Пак тогава е подменен почти изцяло съставът на БАН и са назначени вече със заплати "свои, проверени хора".На новата, социалистическа БАН са ПРЕДОСТАВЕНИ ЗА ПОЛЗВАНЕ национализираните имоти.След това,върху общинска земя, с пари от хазната са построени още много сгради, част от които се ползват наистина като частна собственост от отделни лица.Пожелае ли държавата, може да си вземе обратно каквото реши

12

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 6Само Вагалински ли е? Колко са онези, които наистина въртят далавери с ценни находки?А малограмотниците? Например онзи, който обяви, че е открил скулптура на прабългарите, а се оказа, че това е реквизит от филм, сниман през 60-те години и забравен там. Не знае ли как се датира каменно изваяние? И какво? Стана шеф, хабилитира се - нали е професорски зет, хем на червен професор!В БАН повечето са такива "експерти"!

11

Анонимен

преди 5 години

БАН е място където се прави наука и образование. Който не иска да прави наука и образование да си събира багажа и да си ходи.

10

ЗА 8

преди 5 години

До Цялата ни наукапишеш глупости, имотите ли ви трябват?

9

Анонимен

преди 5 години

ВАЖНО Е НАУКАТА В БЪЛГАРИЯ И В БАН ДА ОСТАНЕ. А БРЪНЗОВ ДА СЕ ОПРАВЯ.

8

Цялата ни наука

преди 5 години

е заложник на егоистичните интереси на шепа хора, каквито има във всяка научна област - за да печелят по различни начини, да присвояват в чудовищни размери, да ползват част от имотите на БАН като частна собственост, да настаняват близките си на спокойна псевдоработа по институтите и т.н.Затова - всички марш от БАН, да остане само персоналът, обслужващ музеите, библиотеките, архивното богатство на БАН. Останалите да си вадят хляба с труд и да идват само на дискусии в залите на БАН, без заплащане

7

Анонимен

преди 5 години

Закривай бан.Не стават за нищо пенционерите