Ям само естествени продукти, който отглежадам сам. Гледам дини, каквито са били през 1500тната година. Сега, от една диня, "месото" е около 90% от обема, но моите са толкова еко, че адливата част е около 10%. Доматите ми са с размер на сини сливи, а ябълките ми са по една хапка. Също така, гледам турове, а не крави, макар първите да консомират 2 пъти повече храна, да дават два пъти по-малко мляко и месо и да хващат мноог повече болести. А и не са особено "репордуктивни", може би затова изчезноха
До А лафките?Ами има лесно - не давай на 8 годишно пари и няма да се тъпче със сладко. Имах съученик, чийто родители му даваха по 10-15 лева джобни. Тъпчеше се като прасе. Кутии със шоколади, вафли и прочие. Децата го карат още на базовите инстинкти. Ще ядът, каквото им харесва, не докато се наядат, а докато са неспособни да ядът повече.
Затова пращам моето с една телешка пържолка и печени картофки :)Ако ги слушам тея, децата ми ще дъвчат само варени картофи, без подправки, някакви тревички и пилешко.
Първо махнете лафките, защото се видя, че не може да с еконтролира како се продава в тях. От толкова време се говори за здравословно хранене на децата, а лафките са пълни точно с това, което не трябва. При положение, че децата в начална училищна възраст прекарват по цял ден в училище, е чисто престъпление да им се предлагат точно тези храни.
До Анонименглупости на търкалета,уважаеми!..Не си разбрал какво ти е казала баба ти.С просо са хранели основно кокошките,оттам идва и приказката "Гладна кокошка просо сънува"...Иначе за ГМО си прав:-Генно модифиицираните царевица и соя,създадени да издържат на отровите на Монсанто,с които борят плевелите,са навлезли толкова дълбоко в "храната" ни,че дори и спомен нямаме от това,що е истинска,природна храна..
До АнонименСтига писа глупости,разбира се,че са яли и хляб в миналото и то бял,я отвори българската литература от преди 100-200 години и ще се убедиш.Когато са нямали какво да ядат през войната са ядяли качамак(мамалига).Иначе зеленчуци,плодове лете и сушени зиме,млечни продукти,месо,сладки тестени - баклава и др.,шара и вино,ракия,но най вече на зеленчуци,плодове и млечни с хляб са наблягали.
Какъв бял хляб ви гони, че са тъпчели бабите ни? Може - "модерните баби" израстнали по-късно, мойта баба ми е разправяла, че до преди по-сериозното навлизане на комунизма в България след войната, масово се е ядяло просо, какъв бял хляб, какви 5 лева. А просото е в пъти по-полезно от това, което сега си мислите, че е пшеница - реално една яко ГМО житна култура, която вече не е ясно какво е, а хлябът от нея е натъпкан с набухватели и подобрители и какво ли не.
И месо не са ядяли изобщо толкова. Не знам кой си мисли, че пра-дедите ни са се тъпчели с месо, мляко и хляб. Не е вярно това. Месото е било лукс и се е ядяло 1-2 пъти в седмицата. Сирене и млечни продукти също не са се консумирали всеки ден. Основно се е наблягало на зеленчуци и плодове и най-вече варива - боб, леща, грах. Семена и ядки. Което е доста добър режим на хранене. Като се изключи яденето и готвенето със свинкска мас (богатите - зехтин), като цяло е било яденето добре. А сега???
понеже народа твърде много е ял и продължава да яде хляб и тестени изделия в индустриални количества, което отдавна е доказано, че причинява една плеяда от болести, за това е масово затъпял, а напоследък и затлъстял и на първо място по смъртност в Европа. В миналото всички са искали да ядът месо, никой не е искал да яде толкова много хляб, колкого сега. Пък и когато са ядли по нужда хляб преди 80 години, пшеницата още не е била модифицирана.
Във България истински черен пълнозърнест хляб не се произвежда. Тук се правят само ИМИТАЦИИ. Смесват бяло брашно със фуражни смески и добавят препечен малц за цвят. И това ви го продават на двойна цена рекламирайки го като еко, био, здравословно.Истински черен пълнозърнест хляб има в Германия. 99% от българите в бг през живота си не са опитвали такъв хляб.
Филия с лютеница и настърганоо сирене и на улицата игра до безкрай на народна топка,ластик,волейбол,баскетбол,слепи баби,криеница,гелнички,пансион,ходене на кино,в планината,на реката и много различни щуротии.А сега дебелите *** са на компютрите и се хранят с бок луци.
До АзТака е,аз живея в чужбина и една от първите теми между българките беше именно защо вкуса на продуктите е особен,без дори да предполагаме,че има нещо по-различно от натуралните нашенски продукти.Първо доматите,картофите,зеленчуците и пилешкото ни бяха направили впечатление.И слагат много захар навсякъде,което също ни беше направило впечатление.
Как им завиждам на новото поколение , което никога не е вкусвало истинска храна от преди 89та и си рупа всичко без проблеми. НО аз и много други знаем какво е истинска , качествена и вкусна храна и сега 95% от нещата която ядем са пълна (понеже знам вкуса на истинското)Сега се замислям след 20 години никой няма да помни вскуса на истинското и всеки ще рупа помия , целя свят ще рупа помия и няма да има такива статии понеже никой няма да може да прави сравнение!!!
Всички сме израснали с филиите с лютеница и сирене в столовете и детските градини и сме си напълно здрави. Въпросът ми е : Новите менюта за крадене на повече пари ли ще са или за здравето на децата, защото май посегнахте и на това г-да крадливи мутри от жълтите павета?!!!
70, обърка се, когато се намесиха тънките сметки без да се влагат много пари да се печелят много пари. Тоест, откогато се допусна да се влагат в храните изкуствени заместители вместо истински продукти. Защото са по-евтини. А че това после се плаща със здравето, едва ли интересува някого.
До АнонименВ столовете готвеха помии. Огромна част от продуктите ги крадяха така наречените готвачки.Това може да го кажеш на някой не живял в това време и да го излъжеш,но не и мен,както в училище,така и в детските лагери,така и на работа имахме стол и храната беше супер качествена,готвеха се вкуснотии и неща полезни за хората,тогава имаше БДС стандарт,професионални готвачи и строго проверяващи от ХЕИ,изчисляваха се калории,витамини,а не като сега разпасана история и никакъв контрол.
До АнонименРецепта от соца: Крайчето на топъл бял хляб, разчупено на две и напълнено с масло и сиренеПропуснал си меродията,то е най-главното или както казват в София "шарена сол",може и самардала,ако няма меродия.Но тя расте само в Балкана,планината.
странно...Българина векове се е хранил основно с хляб,обаче погледнете снимки на хора от "минали години":-Стройни,мускулести,приятно слаби,без шкембета,увиснали бузи и свински вратове../е,имало е и изключения-за да си чорбаджия,трябва да *** яко,като за десет човека../.Та си викам:-Къде и кога се обърка връзката ни с Насъщния,та го нарочихме за "враг"?Хлябът ли ни е враг,или животинската лакомия ..?
Някои така и няма да разберат, че нито белият хляб, нито останалите храни са като някога. Затова и тогава пукахме бял хляб до посиняване, ама дебелите бяха много малко. И точно заради изкуствените добавки в храните сега не само на 25 ще изглеждат като на 40, ами и значително се увеличиха всякакви болести.
До Анонимен 48В столовете готвеха помии. Огромна част от продуктите ги крадяха така наречените готвачки.
Филия бял хляб с лютеница в училище? Вече не!