30

даскала

преди 6 години

В момента средната себестойност на ел. енергията в Р. България е 75 - 90 лева/MWh (7.5 - 9 ст/kWh) - така наречения микс. Цената, по която се продава енергията за бита е около 21 ст/kWh. Направете си сметка колко ще бъде цената на тока, ако заработи АЕЦ Белене.

29

даскала

преди 6 години

При 2000MW мощност годишната произведена енергия е 12 TWhЦената на централата е 22 млрд леваЛихвата по заема е минимум 1 млрд лева/год.Себестойноста на енергията само от компонента лихва е 83 лева/MWhПри използваемост на централата 50 години компонентата от изплащане на капиталните вложения е още 50 лева/MWhЕксплоатационните разходи в момента на АЕЦ Козлодуй са 50 - 70 лева/MWhСледователно себестойноста на електроенергиятаот АЕЦ Белене ще бъде от 180 до 200 лева/MWh или 18 - 20 ст/kWh.

28

Анонимен

преди 6 години

Бойкоооо,пак осрахте всичко!Как бе,Австрия,Унгария,Турция,Германия и други си защитават интереса,а ти не можеш бе!Куха лейка,страхлива!

27

ognyanz

преди 6 години

До Анонимен 26: Докато Бойко е премиер, най-вероятно строежа на АЕЦ "Белене" няма да започне". Теменужка няма да намери инвеститор. Не че икономическият риск за инвеститора е голям - голям е политическият риск. Вече е известно от изтеклата информация в Уики Лийкс, че именно Хилари Клинтън (чрез нашите продажници от ГЕРБ и пишман-патриотите) е спряла строителството. Каква е гаранцията, че това няма да стане пак? Не може п'родажник като Бойко да направи национален проект, няма как да стане.

26

Анонимен

преди 6 години

Спокойно, то и след 17 няма да стартира. Виж, краденето покрай него няма да спре.

25

Анонимен

преди 6 години

Тоя Каролев къф беше?

24

111

преди 6 години

До Анонименлицензирана е и информацията е общодостъпна - провери си. Проектът трябва да се одобри

23

ццццц

преди 6 години

Освен корупцията, другият основен проблем на скапаната държавица са тн "експЪрти"! Аман от тях, особено тези от типа "на всяко гърне мерудия"!

22

(-_-)

преди 6 години

Просто не ни бива.. Това е то! Хората за две - три години прокопаха 50 км. тунел под морето и за още толкова го завършиха и пуснаха движението.. Ние за това време още щяхме да се чудим от къде да го подхванем.. Турската АЕЦ започва да се строи тази година и по план трябва да бъде въведена в експлоатация през 2022ра... Това прави 4 г.. Тури му пепел!

21

Анонимен

преди 6 години

Ами като ще е излишен дайте го насам този ток, ама не по сегашната цена, та българският народ да спре да сече горите и да зъзне през зимата. Веднага ще му намерим приложение, че няма и да стига даже. Хем ще изпълним директивата за 0 емисии.

20

Анонимен

преди 6 години

Тоя Каролев разбира от всичко.От атомна енергетика,че чак до лифтове и кози пътеки

19

Анонимен

преди 6 години

Тези не са експерти, а Калинки

18

Анонимен

преди 6 години

7-летката в съкратени срокове !!!След седем България ще произвежда ток от който няма нужда, но ще го продава на Гърция и Македония по 4 цента, нищо, че струва 12 !Пазарна икономика ала вечна дружба на...ако Европа не спре кранчето !

17

Анонимен

преди 6 години

За 5 месеца нямало да се намери инвеститор. Защо бе дрОгаре, нали проекта е МЕГА,ХИПЕР и СУПЕР печеливш и като тръгне АЕЦ-а връз България златен дъжд и благодат ще се излелее.....ей тия червени усти нямат наяждане!

16

Анонимен

преди 6 години

На клона на Белене са накачулени бая народ и интереси на не една държава.Нещата са толкова забатачени,че едва ли ни казват и 10% от истината.Много хора са взели рушвети от най различни страни и продължават да вземат .Едни да има централа,други да няма.И то на много по високо ниво от министри и тем подобни дребни шуробаджанаци

15

Анонимен

преди 6 години

Тия "експерти", ако питаш, не само е правилно, че сме си дали г*за под наем, ами и директно трябва да го направим дарение...

14

Анонимен

преди 6 години

Няма нужда да си ескперт за да видиш, че проекта АЕЦ Белене е така изграден, че каквото и да предприеме НЕК е на загуба, а АТОМСТРОЙЕКСПОРТ е на печалба. НЕК е придобила оборудване, което само АТОМСТРОЙЕКСПОРТ може да монтира или препродаде и то на монополни цени. На това му викат изнудване в мое село. Та сега НЕК тръгва да търси инвеститор, който вместо НЕК да сърба попарата и да плаща загубите

13

Анонимен

преди 6 години

Не за 5 месеца ами и за 500 години няма да намерят сериозен инвеститор. Ще намерят някакви мошеници с руски имена регистрирали фирма на Запад и ще ни ги представят като стратегически инвеститори. Те ще чопнат няколко милиарда от българския бюджет и дотам ще приключи проекта втора атомна. Господата от парламента ще си получат 30-те сребърника и всичко ще се забрави, а българина ще има грижата да плаща данък Русия още 20-30 години за напред.

12

Анонимен

преди 6 години

Важно е да се каже, че забавянето на строежа на АЕЦ Белене е спестило 800 млн.лв годишно на страната. Никой не може да отрече този факт, че една работеща АЕЦ даваща скъп ток с договор за изкупуване е воденичен камък на държавата ни. Лошото е, че за това не се говори нищо. А е добре нашата млда демокрация да бъде похвалена когато прави добри неща за да е ясно в бъдещо как да избягваме катастрофите.Ето днес можем да кажем със сигурност, че държавата ни е избегнала огромна национална катастрофа

11

Анонимен

преди 6 години

Може и още 70г да не стартира. При тези условия абсолютно никой няма да се хване. Такъв мегапроект без участието на държавата не става и само това, че имаме реактор и площадка не е достатъчно. Пак бе изпуснат подходящия момент, досега да сме забравили вече. Но в замяна на това, 500млн/г отиват за мариците и 800 за фотоволтаиците (ако е точна инф от Р.Овч по тв).