19

Анонимен

преди 5 години

В България торнадо не може да се образува стига с тези паники.

18

Въй

преди 5 години

Въй, колко торнадолози и шквалолози се извъдиха тука

17

невероятност

преди 5 години

Вероятността ... е малко вероятна.

16

Анонимен

преди 5 години

До BurzumПрав си, с изключение на "степна". Торнадото се формира в открита местност. Моретата обикновено са доста открити.Шквал може да имаш и посредата на континента, по границите на придвижващ се фронт. Понякога от шквала се ражда ... торнадо. Това май експертите-климатолози не го знаят :)

15

Анонимен

преди 5 години

тия експерти да си върнат дипломите.шквалът е еднократен порив на вятъра, характеризиращ се често с посока, обратна на постоянната. По границите на фронтовете тези пориви понякога приемат вертикална посока. Но не се въртят и са еднократни.Торнадото е завихряне, при него вертикалното движение се получава със спираловидни завъртания.В България торнадото се нарича с руското име смерч. Дали има или няма такива у нас, можете да попитате гората на Витоша. Българските имена са горолом и ветровал...

14

dodger

преди 5 години

Шквалът не е само в морето. Това е вертикален вятър, който се образува по периферията на почти всяка буря. Заради посоката отгоре-надолу , той с лекота чупи клони и дървета.

13

Burzum

преди 5 години

Торнадото се формира в степна открита местност а шквала на морска повърхност.. според вас какво е било?

12

redordead

преди 5 години

Бурята не описва конкретното явление торнадо или смерч (русизъм) - което е конкретно за определено метео явление. Бурята е общо за обилен дъжд със светкавици и гръмотевици, често и със силен вятър, но дори няма нищо общо с това, което представлява торнадото...

11

Руцифер

преди 5 години

Не ми казвайте какво съм видял. И шквал и торнадо съм преживявал по нашето черноморие. Много е вероятно, шквала да докара и торнадо, но както и да е. На всичкото отгоре, мога да го докажа със снимков материал.

10

Шквал

преди 5 години

Къв е тов шквал и ит къде да си го купя?Имаме роден език, стига с тези извънземни думи. Или да целуваш гъзо на запада е по вкусно.

9

Анонимен

преди 5 години

Е, а не може ли смерч, горолом, вихър, вихрушка, буря. А което е право, право е - няма по нашите места нито торнадо, нито приливна вълна.

8

Анонимен

преди 5 години

"Шквал или торнадо: Коя природна стихия е възможно да видим у нас?"---К'ъв шквал, к'во торнадо, бе! Имаме си точна българска дума БУРЯ!Недейте всеки ден да "измисляте" НОВИ БЪЛГАРСКИ думи!!Знам, че повечето списващи са "завършили" НОВ БЪЛГАРСКИ унивеситет.

7

Членска карта №7

преди 5 години

до 1Ако не си вържеш покрива към стоманобетонен пояс, няма значение какво духа, все ще го събори.

6

Членска карта №7

преди 5 години

Да стане баба ви с точилката, ще ви се види вихрушка...

5

не е истина...

преди 5 години

ШКВАЛ е термин от мореплаването, недейте да мешате кат не знаете...

4

Анонимен

преди 5 години

НЕ СПОРЕТЕ! В никакъв случай НЕ Е ШКВАЛ! Това е ТОВА Е ТОРНАДО!Шквал е руска дума, явлението е харакрерно за Русия, не е политкоректно. В България МОЖЕ да има САМО ТОРНАДО, характерно за Северна Америка.Все пак, България е член на НАТО. И Цвъки Цв. ще потвърди. :

3

zeus

преди 5 години

Спокойно, с промените в климата скоро и торнадо ще имаме често ;)

2

Ох, Зоор-о

преди 5 години

Кашкавал менте, от който те хваща рядка и бурна природна стихия.

1

Анонимен

преди 5 години

а се оказа опасно и за покривите ! вие си наричайте явлението шквал, ама засмукал покрива като торнадо,нали?