32

мода е

преди 5 години

Не се сърдете на децата, то в България стана модерно да се говори на английски. Който използва такива думи едва ли не НЕ е готин. Ако отидете в една компания в София също и колегите българи за всяко нещо ще ти говорят на английски дори не свързано с работата. Така се правят на важни. Аз си говоря английски, не ми е проблем да ги разбирам, дори и го харесвам като език, но някой път виждам как хората прекаляват,за да са интересни. Знаем че държавата е разпродадена и българският език ще изчезне.

31

Анонимен

преди 5 години

Отивам командировка да помагам за един сървър. Излизат 2 млади момчета и почват да ми обясняват какъв им е проблема. Ама така запалено обясняват и всяка втора дума е някакъв термин от английски. Половината чуждици даже не съм ги чува, останалите съм ги чувал без да имам идея какво значат.И така 40 минути. Накрая питат разбра ли.И дума не разбрах, но предполагам искате да го накарам да работи. Шега им се пукна от смях :)По леко с чуждиците, има случаи в което с две думи на български е по-лесно

30

Бай Иван

преди 5 години

Всеки език се развива ,въпроса е да се ползва правилно и да се пише грамотно ;) !!!

29

Анонимен

преди 5 години

Ако помислим логически и рационално, без да влагаме емоция, видоизменянето на езика дефакто е новата колонизация. Преди това се е случвало с войни, сега се прави с език, технологии и налагане на определен начин на мислене. В съвременния свят, който е бъкан с фейсбук, гугъл, уорд, ексел, ютюб, смартфони, андроид и какви ли не технологични джаджи, спасението на родния език става невъзможно. Те все едно ти казват - като не искаш да ни използваш, ходи и живей на село. Чисто нов колониализъм.

28

бай онзи до 24

преди 5 години

Да, разбирам какво имаш предвид и съм съгласен, че има граници, които като се прекрачат става смешно и неестествено. Но и аз не съм казал, че трябва всички съществуващи думи да се заменят с чуждиците им. И аз съм против насилственото вкарване на думи като садвам, джойнвам и т.н. Звучат неестествено и казани насила, но същото важи и за маршрутизатор, вместо рутер и омразник, вместо хейтър. В крайна сметка всеки има различма допустима граница и този спор може да бъде безкраен.

27

Анонимен

преди 5 години

"Тези пък които говорят българския със силно изразен рушки акцент, да си стягат чемоданите и да хващат вокзала за Сибир"Краварски ***, я у лево. Сега кариеристите говорят със силно изразен *** акцент.

26

Анонимен

преди 5 години

"Ще се радвам българите да станат по-добри и учтиви с другите хора но ще чакам."Темата е толкова всеобхватна, че не е за тук. Да, има го това. Има причини, които са в нас, вярно е. Но има причини, които са ОТВЪН. Ако малко ни пооставят намира /като например не ни пречат да си опандизим управниците/ може и да тръгнем на някъде. Но няма да ни оставят. Прецеденти не им трябват. И оттук всичко по веригата надолу до намръщената лелка.

25

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 20Ще се радвам българите да станат по-добри и учтиви с другите хора но ще чакам.Явно мисленето на българите не се е променило.Лелката на гишето в пощата те гледа сърдито и не ти се усмихва.По улиците виждам намръщени хора.

24

Анонимен

преди 5 години

"Кой решава коя чуждица може да е използва и коя не?"Тайбавпрофесора, има закон за езика. Там се решава, поне на теория. Ама зад жалкото законче трябва да стои нещото като държава. Пък то милото, умре отдавна.

23

Горан

преди 5 години

Sad-вам, кат чета такива новини ;(....

22

Анонимен

преди 5 години

"Защо не ги замени с български думи?"Това твоето си е чиста "демагогия". Много добре разбираш какво имам предвид. Никой не казва да сме от т.н. "пуристи". В момента обаче границата на допустимото в чуждиците и заемките е МНОГОКРАТНО прехвърлена. Нещо повече - агресивно се изместват съществуващи думи в езика, за да бъдат заменени с чуждици. Имам чувството, че се прави съзнателно. Това ме притеснява, защото съм БЪЛГАРИН.Теб притеснява ли те?

21

Щерю

преди 5 години

Туй то...

20

бай онзи до 19

преди 5 години

Оправдава се човек, който е виновен за нещо. Аз не мисля, че съм направил нещо грешно, че да се оправдавам. В коментара си и ти си използвал чуждици като "журналист" и "форум". Защо не ги замени с български думи?

19

ДайбаПрофесора

преди 5 години

Кой решава коя чуждица може да е използва и коя не? Политик също е чуждица, полицай, журналист, тротоар, асансьор, булевард, хиляди са. Имаме чуждици и заемки от латински, гръцки, руски, английски, турски и какви ли не още.

18

Анонимен

преди 5 години

"Няма нищо лошо да навлицат чуждици в българския."Има, има.Езикът е модел на мисленето. Промени го, и ще промениш мисленето. Смени си мисленето, и вече не си българин, а нещо друго. И не ми излизайте с тезата, че видиш ли, българите не стрували, и така било по-добре. Струваме. С нищо не сме по-лоши от останалите най-малкото.

17

Анонимен

преди 5 години

"Това, че някой е казал социализирам вместо общувам не го прави родоотстъпник или по-малко българин."Прави го, прави го и стига си ги оправдавал. ИЗМИСЛЯЙТЕ думи за новите неща, не ги ЗАЕМАЙТЕ бе! "Стикер" - лепенка, журналистите защо агресивно го налагат. Спинър - врътка, хейтър - омразник, спамя - заливам и тн, и тн. Журналистите, вместо само да триете мнения по форумите, НАПРАВЕТЕ НЕЩО ПО ВЪПРОСА. Имате силата и средствата.

16

Анонимен

преди 5 години

Познаваъм геймъри при който почти всички думи които използват са чуждици.

15

мид

преди 5 години

Някои думи като "лайквам коментар" ме дразнят защото "харесвам коментар" е достатъчно ясно и красиво, но думи като "туитвам" не може да сменим с "чуруликам" например.

14

Калеко Алеко

преди 5 години

Българите не са аборигенско племе живеещо на самотен остров в Тихи океан, те са част от един глобален развиващ се свят, така че е съвсем естествено да се нагаждат към промените на времето в което живеят, колкото и това да не се харесва на някои другари и другарки, закърмени с идеологемите на Развитото Социалистическо Общество, в което единствения общоприет език беше рушкия ... !!!

13

Анонимен

преди 5 години

Редно е и да осъвременим литературата и да е съвременен език че днешните зрелостници немогат да я разберат без тълковен речник.