23

Може ли на ти?

преди 5 години

Благодаря, че "захапа" темата, извън принцесите и псевдоевропринцове, защото ...без шерпите приказката не би била същата! Разни разбирачи, но не и помагачи. Разбира се, че шерп не е равно на магаре!?={?} До Георги: .... (Непривично за мен, но нали си далеч, надявам се няма да хукнеш...) Щом си толкова добре подготвен, би ли минал през "кончето" в български Пирин ? ...Не подценявайте.

22

ivailo

преди 5 години

Шерпите са ми симпатични, а Боян Петров и такива като него - не !

21

дедо

преди 5 години

До мда как се стига до върха без въжета, а кой ги опъва и застопорява, а кой зарежда високите кампове?!!

20

Сте Прости

преди 5 години

Много необразовани и прости хора! Много далече от реалността...

19

До Георги

преди 5 години

"решихме да покорим върха" :))))

18

Анонимен

преди 5 години

Геройството в нашите очи за тях е оцеляване.И то всеки герой се оказва винаги стъпил на раменете на други

17

мд

преди 5 години

До Георги:Браво, Жоре! Само че си пропуснал няколко дребни подробности - Боян (и истинските алпинисти) не изкачват върховете с шерпи, някои не ползват кислород, повечето избират алтернативни маршрути, защото както си написал сам, основните са задръстени от псевдо-алпинисти, борят се с лошо време, защото изкачват много върхове, а не един и да имат късмет времето да е хубаво. Така че браво, добра разходка, но би трябвало да си достатъчно умен да разбереш, че няма нищо общо с алпинизма.

16

32333

преди 5 години

И кво?И аз се надявах да е жив, после да го открият, ама ...изкриви върхът на нацията!

15

Мишо

преди 5 години

Пропускате факта, че Боян Петров обикновено е първи в групата и прекарва пъртините. Също така рядко ползва шерпи, предполагам и от финансова гледна точка. Иначе сте прави, че е малко смешно как някой е качил връх, който шерпите качват ей така между другото по няколко пъти, докато си вършат работата.

14

Анонимен

преди 5 години

Да, но той не е само ваш. Той ми е като брат. Той е един от най-добрите катерачи и истински джентълмен. Не само в България, но и в света. Така че ние също сме разстроени. Той е известен сред нас и е много мил човек Мингма Шерпа - първият непалец, успешно изкачил 14 осемхилядници без повторение, което е рекорд в световната история. Заедно с брат си Чанг Дауа Шерпа държат рекорда и за първите братя, изкачили 14-те осемхилядници.

13

Георги

преди 5 години

Преди 5 години изкачих върха който Боян дори. не опита да изкачи.Еверест!! Работя в щатите и се събрахме 8 колеги и решихме да покорим върха през Южното Седло.Не сме алпинисти а финансисти в Hedge fund.Някой от нас дори с наднормено тегло.Има 2 месеца в година в които се изкачва Еверест.Май до Юни.Беше същинско задръстване от хора.Особено при най-опасното място наречено "hillary step" . Обезопасен си през целия път,вързан с въжета.Очаквах че ще е по трудно!

12

Анонимен

преди 5 години

За мен истински алпинист ще е онзи, който заеме мястото на Шерпа и изкачи върха! Дали някой от гордите покорителни на върхове изобщо е способен на това?

11

Анонимен

преди 5 години

Оказа се, че алпинистите са като синът ми - не ме е страх от тъмното, дай ръка да се качим на тавана да се убедиш!

10

до 9

преди 5 години

Поздравявам те за този коментар!Точно в десетката!

9

Х

преди 5 години

Ако сравним тоя "спорт" с бягане на 100м е все едно някой да тича със "състезател" на гърба и на 96тия метър да го пусне за снимка на финала..

8

Нормален

преди 5 години

За шерпите да изкачиш всички 14 ,Осмехилядници е като да изкараш 50-60 хил $ за да нахраниш семейството си.За Алпинистите по света това чувство се равнява на нещо по висше от всичко на тоя свят.А за нормалните хора изкачването на върхове си е обикновена дивотия!

7

Анонимен

преди 5 години

Еми пич, ти си противоречиш, шерпите били "много много известни" и в същото време казваш, че не ги знаем. Значи не са достатъчно известни. Медиите да почнат ни показват шерпите не белите алпинисти, които шерпите са занесли на гръб на Еверест.

6

Бай 100ян

преди 5 години

Шерпите могат да сложат всички Алпинисти по света в малкото си джобче.Това са хора които буквално живеят в подножието под върховете и всеки месец го изкачват по 3-4 пъти.Не ползват допълнителен кислород защото организма им е свикнал.Те, не си чешат егото когато покорят някой връх с торба багаж на гърба си.Правят го за пари, което е правилния мотиватор и не се правят на велики и хвалят все едно са направи кой знае какво!!!

5

(-_-)

преди 5 години

Това са тия хора, които носят цялата 'експедиция' на гръб, докато белия кекав човек мисли заглавието на следващата си книга.. И как въобще си помисляте за героизъм някакъв, в предвид начина, по който се правят тия изкачвания..

4

Анонимен

преди 5 години

Много от шерпите са много ама много известни, ама вие от де да го знаете. Мингма Шерпа е един от хората изкачили всички 8-хилядници, и за непалците е като Стоичов за нас, ама вие от де да го знаете. Точно този човек беше в един от хеликоптерите, и каза че Боян му е като брат и го определи като един от най-добрите алпинисти с които е качвал. Ама друго си е егоцентрици, баир будали и нам ти кво, хората отдавна са го казали *** народ, слаба държава.