Поставят 500 г. агнешки дреболии(вътрешности),включително и черва и 1 агнешко було,олио,1 връзка пресен лук,ориз,1-2 пресни домата и подправки джожден,магданоз;смлян черен пипер и сол на вкус. Агнешките дреболии се изчистват,измиват и се сваряват в подсолена вода,оцеждат се и се нарязват на дребно.Булото(ризницата) се потапя в хладка вода,за да е меко и еластично,то се разстила отгоре и се залива със заливка от кисело мляко+яйца или се завива в него дроб-сърмата.Може и без домати,ако е със
Каква е тази дроб-сърма с червен пипер?!Не се научиха,че в дроб-сърма не се поставя червен пипер,а само зелени подправки и черен пипер.Ако е в тава,отгоре се разстила ризницата(в някои места казват "було") и се прави заливкаСъсипват оригиналните български ястия!И аз си спомням старите големи фурни,където се печаха всякакви вкусотии от тесто и меса,а хората си носеха и свои неща за печене там,вкуса и мириса бе невероятен,много по-различен от днешните домашни печки и фурни,но ги махнаха простац
До BurzumЕеех спомени, спомени!Ти ми напомни детските ми години. По онова време - късния социализъм, в София все още имаше тук-там оцелели фурни още от царско време. Домакините носеха там глинени гювечи с агнешко и с друго месо. Вкусът беше неповторим. У дома, във фурната на електрическа или газова печка не може да се направи така, колкото и да се старае човек.
За да е пълна информацията трябвале да представите правилно госта си - а имено не шеф жоро, а главният готвач на Grandhotel Sofia. И има защо. Той е обучил поне двама от "оборотните" chefs, този крещящия по Нова му е ученик.
Ако искате агнешкото да стане съвсем крехко, печете го на фурна на 100 градуса 5-6 часа. Не почернява, а се топи в устата и е страшно вкусно. Може и да си го мариновате преди това по традиционна рецепта, може и без марината.
Ако в агнешкото намерите нашийник с гравирано име "Шаро", значи агнешкото е прясно, щото Шаро изчезна вчера.
Бая народ познавам, който взимат 3-4 кила плешка, думакат я във фурна на 200 градуса и "Кот стани" :D
Срамна ли е вече думата "готвач"? Какъв е този шеф? Утре ще го наричате вероятно и "бос" Жоро Иванов или "капо" или кой знае каква нова глупост от комплексарщина...
До 9 - Никой не те учи. Просто ти дават съвети, а ти сам решаваш, дали ще го вземеш или изобщо ще го изслушаш(изчетеш в случая). Защо изобщо натисна на линка към статията ? За да мрънкаш в коментарите ли ....
Шеф Еди кой си.... От днес нататък, искам да съм познат като шеф отдел човешки ресурси Иван Петров, а не просото като Ваню Ейчара, който също така работи и като счетоводител в същата фирма, зщаити сме смао 11 души :D
Аз не мога да ям агнешко, защото се сещам за песента:"Заблеяло ми е агънце" на Борис Машалов. После си викам, я бе я да го кусам само, то вече не блее...
Побеснявам, когато разни измислени готвачи ме учат как , какво, защо и т.н да ям, разни мега к.фли на по 25 години ме учат как да гледам дете и други подобни. Все едно преди тях сме яли трева и кори на дървета, или пък не е имало раждаемост. С тях почва и свършва света. Смешници ....
Ако не си клал агне, не може да се ориентираш.За всички останали ако искат месо - панагюрска луканка.
На трапезата с агнешко: Как да познаем дали е прясно?