20

Анонимен

преди 5 години

Едва ли е нужно да е от "дърво", вероятно става въпрос за целулоза, която може да се добива от едногодишни възобновим култури, като да речем индийския коноп, който е най-бързо растящата биологична маса след зелените водорасли.

19

Анонимен

преди 5 години

Само ми е чудно - винаги се е знаело, че пластмасата е вредна за природата. Защо ни я навираха повсеместно? От алчност зс пари, от непукизъм на хората, от глупост. Каквото сами си направим, никой не може да ни причини.

18

Анонимен

преди 5 години

Каква новост е това, от 60-те години се използват промазаните хартиени кутийки за конфитюр. И сега ги има, но не е рентабилно да се унищожава ресурса на горите!

17

Анонимен

преди 5 години

През 1965 г. в Градската галерия гостуваше американска изложба на пластмасови изделия - истинско чудо на прогреса! Невиждано, удобно, достъпно за всеки. До тогава кофите и легените бяха от метал, въжетата от коноп, дрехите от памук и вълна. Опашката се виеше до мавзолея. И всяко чудо за 50 години! Но не е възможно връщане, народа се научи да изхвърля, евтино, защо не?

16

Анонимен

преди 5 години

Отдавна трябваше да разкараме тия вредни пластмаси, дано стане най-после. Хартиена бутилка звучи повече от прекрасно, дано се сбъдне.

15

Анонимен

преди 5 години

До Така е 1Пише се "Изток" . Моля не спамвайте!

14

Анонимен

преди 5 години

Колега номер 5 Уа....ха..... ха... ,направо ме разби нашия,направи ми кефа за днес, за което ти благодаря ,също и на пост 11 . Ех.. днес бг какъв материал има тук в коментарите, просто трябва да ни заплащате заплати за веселбата която ви въртим .

13

До 11

преди 5 години

Решението е само едно - рециклиране! Само малък брой крайно еко фанатици ще помънат тежките и неудобни стъклени бутилки, тоест това е утопична глупост. И какво значи това многократна употреба? Не са сериозни тези неща!

12

Анонимен

преди 5 години

Като цяло поредната глупост - биопластмасите са познати от векове, въпроса е че синтетичните такива произведени на основата на нефта, в много пъти по-евтини и издръжливи. Няма как пластмаса от целулоза да се доближи като цена до тази произведена от нефт - няма как да се случи това в близко бъдеще. А биоразградими пластмаси има от от доста години, кое й уникалното на пластмасата на Лонгкрофт не е ясно?

11

Анонимен

преди 5 години

Жертваме горите за да спасим океаните. Манифик,жениал! Дървесината/хартията е ресурс, който също трябва да се пести. Според мен решението е стъклени бутилки за многократна употреба. И ако пластмасата се рециклира, не виждам никакъв проблем в нейната употреба. Проблемът идва от развиващи се страни като Индонезия,Филипините и Виетнам + Китай който е развита страна това показа скорошна класация за изхвърлящите наймного пластмаса в морето държави.

10

Отговор

преди 5 години

До Жо 5 Ами това е умна бутилка .

9

Да добавя

преди 5 години

До Жо 5 Аз разбрах че бутилката се разтваря само в солено вода и всички ще се изхвърлят в морето.

8

Анонимен

преди 5 години

До 1Като гледам колко си грамотен и от теб нищо няма да излезе...До Lняма безкраен ресурс от дървета,но си има достатъчно материал за преработка,хартиени отпадъци т.н.

7

Жо

преди 5 години

До ДимчоИМА ЛОГИКА, като хипотеза не е зле.Ами ако случайно намокриш бутилката докато е още пълна? :)

6

Димчо

преди 5 години

До ЖоНай- вероятно бързо започва да се разпада веднъж намокрена отвън (например - от дъжд).

5

Жо

преди 5 години

САМО ЕДНО не разбрах.ЦИТИРАМ: "Когато бъде изхвърлена на ***, бутилката започва да се разгражда отвън само след няколко часа"Въпросът ми е- Как бутилката разбира, че вече е изхвърлена на ***, та да започне да се разгражда? Растителните материали поникват ли, що ли?Най-вероятно, този, който е писал тази статия да не е наясно какво е превеждал и писал.

4

L.

преди 5 години

То защото хартията се прави от въздуха и има и безкраен ресурс от дървета, нали така. Замърсяване или обезлесяване - това е изборът към момента. Поне вторият проблем изглежда по-лесно решим - ако компаниите производители на хартия/целулоза бъдат задължени да "отглеждат" планово необходимите дървета дългосрочно (десетилетия напред). Има такива бизнес модели, но далеч не са повсеместни.

3

Анонимен

преди 5 години

Пове1е такива новини да четем...за благото на Планетата ни която Ние така безхаберно съсипваме...

2

Възхитен юзър

преди 5 години

Браво на човека! Да е жив и здрав! Надявам се бързо да се внедрят в индустрията.

1

Така е

преди 5 години

Велико откритие, и пак от кого? От загниващия Запад.А от проспериращия Исток едно голяма НИЩО. Ама по бомбите са недостижими.