64

Анонимен

преди 6 години

Извинявам се, по цял свят интелектуалният труд е заплатен в пъти повече от всичко, което работи в сферата на туризма и е обслужващ персонал. Като малък ходих да работя по голф игрища в САЩ и се възхищавах на успелите- все интелигентни високоплатени специалисти. Днес аз стоя на този стол и се радвам на великолепно заплащане на труда ми. Нито ми е жал за камериерки и сервитьори, нито нищо. Сами са си го изградили. По цял свят са последна дупка на кавала и нямат пари за нищо.

63

Ганьо президент!

преди 6 години

*** от всичко разбира и коменарът си явно анонсира. :) Само дето *** не знае, какво светлото му бъдеще вещае. Скоро с изкуственият интелект ще се запознае, автоматизацията да опознае. И тогава *** ще осъзнае, колко професията му е остаряла, та чак главата ще му се замае :)

62

Анониме

преди 6 години

През Преходния период и Голямата Ексурзия икономиката ни се срина -70% за 3 години. На 2. лошо беше Румъния -30%, другите по малко -20%. И вече 30 години сме най бедните.

61

Берлин

преди 6 години

Средно 5,1 евро на час в България е добре. Това е 1750 лева среднс месечна заплата. Явно сте тръгнали на оправяне.

60

Анонимен

преди 6 години

Жалко че сме бедни!

59

tribun007

преди 6 години

Искам да попитам ами адвокати,юристи,съдии,лекари,тв водещи,тези с свободните професии.Става въпрос за хора с доходи които надвишават неколкократно официалната статистика за ръста на заплатите.

58

пенсионер

преди 6 години

както се казва всяка жаба си знае гьола. да се сравнява сервитьорка с IT-специалист е пълна глупост. Комунизма си отиде когато получавахме всички по 150 лв. и затова си отиде но за нас късно ги издухаха.

57

:)

преди 6 години

И кой се учудва, че див селски чалгар взима по-ниска заплата от високо образован и интелигентен човек??? Що за заглавие е това?Когато програмиста си е налягал парцалките и е учил, дивия селски бек е въртял кючеци и е друсал маанета по чалгарниците. После нещата се обръщат и умния човек живее добре, а селтика като животно. Това е!

56

Анонимен

преди 6 години

"Преди 10 години, през 2007 г., нивата са били съответно 2,3 евро и 19,5 евро, а разликата спрямо старите членки 8,5 пъти," - а каква беше покупателната способност?

55

Ангел

преди 6 години

Ама как може да сравнявате Програмист със Сервитьорка ,камериерка или какъвто и да е друг обслужващ персонал!Освен това Сервитьорите правят по над 100 лв бакшиш на ден по морето.Така излиза че взимат колкото Програмистите което ще рече че не е справедливо спрямо тях.

54

мъка

преди 6 години

Аз специално не мога да ходя с табла и две чаши без да ги разлея, въпреки че тренирах за домашна употреба. Не ставам за сервитьорка.

53

Анонимен

преди 6 години

Най-много вземат жените-кметици.

52

Цонко

преди 6 години

До ГсфЗа това излишно подценяване говоря. Программист без опит, няма никакъв шанс да стане добър сервитьор и за години ако не притежава необходимите качества. Продължавайте да се джанкате и подценявате един друг, път те през това време нека ви стрижат!

51

Гсф

преди 6 години

Ами сменете се бре, толкова е лесно. Сигурен съм в едно: програмистът ще се оправи със сервитьорството на 3-рия ден, но сервитьорът с програмиорането и години няма да му стигнат.

50

Цонко

преди 6 години

Не ме разбирайте погрешно, сервитьорството не е никак просто (както всяка работа свързана с непосредствена комуникация и предлагане на услуги на хора лице в лице) и определено не е за всеки. За това и качествените сервитьори лесно намират работа, най-често по круизи и чужди хотели и ресторанти. Тъй като се предполага обаче, че човек ще работи поне до 65 годишна възраст (аз 60 годишен сервитьор съм виждал само в Балкантурист)би следвало да се замислят отрано за дългосрочните перспективи пред тях.

49

акъл

преди 6 години

Какво е странното един човек който е вкарал години в обучение, в трудна дисциплина, да взима повече от необразован кадър, който може да бъде нает от днес за утре ? Тази статия е безмислена, все едно инженер и сервитьор да взимат едно и също. Сервитиора е ниско образовано професия. Не ти трябва много обучение за да станеш такъв. Работят тинеждъри и студенти. Ествествено че ще взимат по-малко.

48

toi

преди 6 години

Е много ясно, единия е учил 4,5 години, след това се е доказвал още толкова, не спира да учи и да се усъвършенства - нормално да взима 4 хиляди лв запалта. Докато сервитьорството си е нископлатен труд, не изисква кой знае какви знания, така че абсолютно нормално е да има такава разлика в заплащането.

47

Анонимен

преди 6 години

С тези цени на хотелите немога да си обясня ниското заплащане. Цяло лято има туристи и те дават много пари.

46

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 41Така става, като пазаруваш ш инсталираш готови теми и след това продаваш сайта на неуките.

45

чичо Гошо

преди 6 години

Пореден опит на мутрите от прехода,които сега са хотелиери и ресторантьори да насъскат народа по гилдии един срещу друг.Истината е,че големите заплати в ИТ сектора са предимно от чужди фирми.А нашите пишман неокапиталисти-бивши комунисти така и не разбраха как се прави бизнес.