27

Анонимен

преди 6 години

Ако Иларион Макариополски,който за първи път не споменава в литургията си,в желязната църква в Истанбул "Св.Стефан",през 1860 г.,вселенския патриарх и я произнася на български език,бе послушал вселенския патриарх ,Руската православна църква,нямаше да я има Българската православна църква и българската нация.БПЦ трябва да вземе смело и независимо решение и да свали схизмата от МПЦ,на което има каноническо и духовно право.Охридската архиепископия е учредена,като българска.

26

Анонимен

преди 6 години

Един ден хората ще станат атеисти,но човечеството все още,не е достигнаро до този прогрес.

25

Анонимен

преди 6 години

Майка на майката. Е значи, че тяхната църква е станала баба :)

24

Дацо

преди 6 години

Я да взема да се включа с един непретенциозен коментар ! Много хора плюят комунизма,но едно нещо им признавам ! Тия *** от църквата ги бяха вкарали в девета глуха ,точно където им е мястото .Религиата според мен е измислена само за да може да се цоца от народа и дюмбелите като този патриарх да си живеят като царе .

23

ИМПЕРИАЛИСТ

преди 6 години

Доста пари ще трябва да дадем ...на сърби, гърци и руснаци.........за да откупим МПЦ-ОА !!!

22

Анонимен

преди 6 години

За какво ги канят тия мумии?

21

ПОП Каракачанов

преди 6 години

отново *** доказа, че е духовно непросветен.Разбрах следното:1. Каракачанов е станал професор по теология (Вартоломей 100% е такъв).2. ***, макар и без елементарна духовна култура коментират БЕЗ ДА РАЗБЕРЕ ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ.3. ВМРО си прави за пореден път *** пиар като президента4. Какво каза по този повод българския патриарх? Чу се само гласа гласа на професорът на "кюфтетата" и главен ВМРО глашатай.5. Журналята са написали най-некадърната статия,която съм чел

20

Анонимен

преди 6 години

От позицията на какви се изказват тези попове. Този служител на ердоган и оня служител на путин, тук са никои. ДЕПМ

19

По-по-най

преди 6 години

Старци-разбойници! Храмът и вярата са в сърцето! Или си вярващ, или не! Разни Въртоломеевци, Руски Кириловци с часовници, яхти и джипове, и с контрабандни цигарени фирми и с агентите на ДС от БПЦ с пищови на кръста - айде в ляво, со се гръцките похотливи крадливци...! Не трябва на вярващия институция, зидария и шеф-диригент с килимявка на тлъста заплата, за да отстоява религията си! Баба Гуси ви зове от Христовото небе - беш, нагоре!

18

Анонимен

преди 6 години

Така ще е като не минахме на католицизъм, ами на тая гръко-византийска щуротевина кривославие. Най-добре би било България да е протестантска държава, със църква неосвободена от данъци и всеки да може да бъде пастор, без да е учил в семинария. Да се избират по външен вид и добро сърце.

17

Анонимен

преди 6 години

БЕ Я *** СЕ ГРЪМНИ БЕ КAЛЪФ ЖИВЕЕМ В СВОБОДЕН СВЯТ И НА КОЙ ЩЕ СТАВАМЕ МАЙКА СИ Е НАШ ПРОБЛЕМ НЕ ЗНАЕХМЕ ЧЕ СМЕ ТИ РОБИ И ТРЯБВА ДА НИ КОМАНДВАШ

16

ЕХА

преди 6 години

КОСТАНТИНОПОЛСКИЯ ПОП ПРОФОРМА Е ВСЕЛЕНСКИ--БИЛ Е НЯКОГА,КОГАТО Е ИМАЛО ИЗТОЧНА РИМСКА ИМПЕРИЯ,СЕГА СИ Е ЕДИН ОБИКНОВЕН ПОП И НИЩО ПОВЕЧЕ...НАЛИ ТЕЗИ ПРЕЧИХА НА НАС БЪЛГАРИТЕ ДА ИМАМЕ АВТОКЕФАЛНА ЦЪРКВА..А И ТОВА КОПИЛЕНЦЕ ПОДКРЕПИ ЕРДОГАН-СУЛТАН ЗА ИЗБИВАНЕТО НА КЮРДИТЕ..АЙДЕ БЕГАЙ..ЧУПКА.

15

точка

преди 6 години

Българският патриарх е Неофит.Патриарх Вартоломей не ни е никакъв.

14

Анонимен

преди 6 години

Гъркът не дава македонците да са православни християни. Ще правят нашата съседка Република Будистка Мандахерция

13

Анонимен

преди 6 години

Нека му покажат границите на Българската екзархия. Сегашната Македония е в границите на Българската екзархия.

12

Анонимен

преди 6 години

Сръбската, църква е протеже на Руската. тя и гръцката църкав винаги са работели против българските инетереси. Българите са били анатемосани и по времето на патриарх АНтим, пък не ни се е накривала шапката, даже ни се е издигнал авторитета. Цървите по цял свят се признават с ферман на държавата. ОСвен тоав Вартоломей говори глупости, руската църква е майка на финдландкската и японската, това значи ли че Констанинополската е майка и на тях? майката-църква е само една - от която взимаш миро.

11

Анонимен

преди 6 години

Бъл църква да не се бута където не и мястото че ще бъде анатемосана . Правят политика като целта е да признаят македонците за българи . Кухо та дрънчи . Врабевски беше прилъгал да напише един поп това с писмото . Истината е че мнозинството в Македония не ви искат за никаква майка . Руската Сръбската, Гръцката, Румънската са против България да се бута където не трябва . Варталомей е прав .

10

Анонимен

преди 6 години

Тия политици мн ги натискат от "парволавната" руска църква. Кога им дадохме вяра, кога взеха да решават. То не я забраняваха, не я напулниха с ченгета, ся мн знаят.

9

Анонимен

преди 6 години

Този се води "пръв сред равни", но нещо взе да се вживява, че е "по-равен" от останалите.

8

Анонимен

преди 6 години

Няма такъв град Константинопол.