31

До До 25

преди 6 години

По-често става така, като е описано по-долу. Една и съща брокерска фирма среща продавача и купувача, като и двамата брокери са служители на тази фирма, но единият се е представил на продавача, а другият - на купувача. Всеки един от тях взема комисионата, но не сия слага в джоба, а я дава на собственика на брокерската фирма. После получава някаква сума като възнаграждение за участието си във "врътката" - така наричат осъществената сделка. Всъщност, съпоставят чужди обяви и свързват хората.

30

Анонимен

преди 6 години

До До 25Значи просто не ти се е случвало в последните години да купуваш жилище.Обажда ти се някой и казва, че е видял обявата, чрез която търсиш жилище. Предлага ти такова и казва, че е брокер. Комисионата не на всички е 2.5%, в последните години някои искат 3% от цената на имота. След като приемеш да се срещнете, този те представя на друго лице, което пък било брокера на продавача. Редно е това лице да си иска комисионата от продавача, но не винаги става така.По-често се случва друго, точно

29

+++

преди 6 години

Съветите в статията не струват. Примерно за паркомястото на практика няма такива случаи, като описаните в статията. Ако човек търси жилище с паркомясто в София, доста ще се озори да намери такова. Старите сгради в София почти винаги нямат паркоместа, ако не са къща с двор, където да се паркира. Новите сгради ги правят с едни маломерни и малко на брой паркоместа, за които искат доста пари, примерно между 6000 и 15000 евро и ти продават идеална част от подземен паркинг и по-рядко отделен гараж.

28

Бокуда Танк

преди 6 години

Не видях никъде да пише "Платена публикация", а е посочена една банка. Други няма ли?

27

До 25

преди 6 години

За пръв път чувам за двойна комисионна платена от купувач на жилище. Това просто няма как да стане. Купувачът контактува финансово само с единия брокер, а не с двамата. Иначе е често срещано една и съща брокерска фирма да се опита да вземе комисионни и от продавача и от купувача и обикновено е 3%.всяка, т.е. общо 6%.

26

Анонимен

преди 6 години

Тези, дребните махленски брокери по-рядко продават жилища. Те обикновено са брокери при наемането на апартаменти.Знаят кой от квартала дава под наем, подпитват кога ще напускат наемателите му и по обяви търсят хора, които се интересуват от жилища като това, което ще се освободи. Предлагат им услугите си, водят ги при хазяина, който не е молил брокера за услуга. Но ако доведеният човек хареса квартирата, брокерът взимат комисиона и от него, и от хазяина.

25

Има и стабилни,

преди 6 години

компетентни брокери, които съвестно си вършат работата.Намират това, което търсиш, правят всички проверки за евентуални тежести върху имота. Но такива хора се срещат рядко. Дори и те не получават цялата комисиона, ако работят към някоя брокерска къща, защото собственикът на фирмата прибира по-голямата част от сумата, дадена като комисиона.Цялата комисиона слагат в джоба си дребните махленски брокери, които работят самостоятелно, не ползват услугите на адвокат и не плащат данъци.

24

Продължение на 24

преди 6 години

.... Двете "брокерки" взимаха само по 200 лв при всяка продажба, защо са подставени лица - не правят нищо. Жената на строителя чака някой да се обади по телефона и да иска да купи. Купувачът плаща две комисиони, всяка в размер на по 2.5% от цената на жилището. Тоест, за него цената на жилището се вдига с 5%.Онези апартаменти се разпродадоха на цени 60 000 - 85 000 евро, според квадратурата.Значи всеки купувач е дал минимум 3 000 - максимум 4 250 евро отгоре. Жената на строител взима тези пари.

23

До Двойни комисиони

преди 6 години

Знаеш ли на какво попаднах преди няколко години?Собственик на брокерската фирма (шефка+две "брокерки") беше жената на един дребен строителен предприемач. Той строи сграда с 14 апартамента. С 4 от тези апартаменти обезщетява собствениците на старата къща, на чието място е строежът. Останалите 10 жилища ги рекламира жена му. Щом се обади кандидат-купувач, едната от брокерките става негов брокер, а другата - брокер на строителя. Купувачът плаща комисиони и на двете жени, но те получават...........

22

Жо

преди 6 години

БРОКЕРИТЕ гледат да сключат сделка, за да си вземат комисионната. Затова често лъжат или премълчават някои важни неща.Брокер ми предлага тухлен, двустаен за 35 000 евро в сграда на 30 години. Разбрахме се за оглед в понеделник. Още в неделя аз отидох на адреса и открих въпросния апартамент. Разговарях с една жена, която живее на долния етаж. Как 35 000 евро за този 60-годишен апартамент? Аз съм родена в този блок и съм на 58 години.Така че, търсете "бабата", както съм написал в пост 4.

21

двойни комисиони

преди 6 години

Какво заплащане на брокера(паразита)????? КУПУВАЧЪТ НЕ ДЪЛЖИ ЗАПЛАЩАНЕ НА ПАРАЗИТА! На паразита му се плаща комисиона от продавача. Няма как и от продавача , и от купувача брокера да захлеби. Продавачът си плаща за да се намери клиент, паразитът намира клиент, тоест му е платено от продавача. Няма как да иска процент и от купувача. Още повече, че брокерите са едни разводачи-екскурзоводи, и затова продавачите да договарят твърда сума-примерно до 50 лв-МАКСИМУМ. Никакви проценти за паразита!

20

Анонимен

преди 6 години

иначе то статията си е реклама на ипотечен кредит и не сме изместили въсем темата. Вижте хубаво под статията, пише: Още по темата ново жилище Apartmetherapy скрити уловки . Шегаджии :)

19

:)

преди 6 години

До ЖоПомниш ли какво пееше Висоцки за бабите, които седят пред блока?"И от них боиться даже участковый!" (Дори и кварталният милиционер се плаши от тях!)Така че, твоят съвет е напълно уместен.

18

Анонимен

преди 6 години

Тъй като имам малък опит от продажби на наследствени жилища и покупка на жилище, първо ще ви кажа, че брокерите ще ви вземат обикновено 3% от реалната цена, даже и да не ги искате. Срещу това може и нищо полезно да не направят. При стари жилища например, често се иска да се осовбодят помешения от вещи, вкл. мазета и тавани. Брокерите предлагат услугите си и фирмата, която наемта премества нещата от едно мазе/таван в съседното мазе/таван. Та така с разчистването.

17

Анонимен

преди 6 години

и аз съм този дето отплеснах темата и да поясня, че съм адвокат, но го не отчетох като важно.

16

Анонимен

преди 6 години

от няколко месеца си пускам коментари под статиите, че европейската централна банка ни е редупредила за имот при балоните, за празния процент жилища специално в София, за цялостната икономическа картина и че няма как да няма балон, при условие, че няма хора, които да си позволят да купуват на тези цени. Днес под двете статии за имоти в статия се появиха 2 или 3 (вероятно изгладнели брокери или надяващи се да забогатеят продавачи), които упорито опонират и се не сещат,че само затвърждават тезата

15

Анонимен

преди 6 години

Тук един отплесна темата към болката си, че не може да си купи жилище. Та да се върнем на темата. По принцип брокерите са доста неопитни и не им се надявайте много. Би трябвало всеки да си наеме адвокат при покупка на жилище, но в България адвокатите не са на почит и май напълно заслужено.

14

Анонимен

преди 6 години

Този, който няма жилище какво го грее, че имало много празни жилища, в които никой не живее?! Да не си мисли, че някой ще го пусне да живее там, без да си плати?

13

До 11

преди 6 години

На практика в София празните апартамент са малко, а това което се води за уж празен апартамент е с наематели, за което не се плаща данък в общината. Реално не повече от 5-10% са празните жилища в София и то главно в новите сгради по понятни причини.

12

До 12

преди 6 години

Ти да четеш можеш ли? 10 е в кавички или не знаеш какво означават кавичките. Първо бях написал "1000", но заради 80-те процента го смених на "10", но явно и това не помогна.