43

Факт

преди 6 години

Всички, които са виновни за спирането на строежът на АЕЦ Белене, трябва да бъдат съдени за предателство спрямо българските национални интереси. Заради това спиране България загуби милиарди евро и ще продължи да ги губи.

42

Анонимен

преди 6 години

Последното изречение всъщност е разковничето - как ще се балансира системата с базова мощност!

41

Krom

преди 6 години

До Анонимен 41 - и когато околните държави те хванат на къс пас - за това, че имаш свъх производство ха познай дали няма да те шантажират с цена. И ако помним примера с Козлодуй, производителя ще "избива" от вътрешния пазар. Отделно, Белене няма да се случи без държавна гаранция. Частен инвеститор няма да зарови стотици милиони в тази бедна държава, без гаранции от държавата. Това води до много нерадостни за потребителя мисли.

40

Krom

преди 6 години

До Анонимен 41 - има и още едно понятие - Папагал. Благодаря за твоя преразказ на написаното. Та .. ТЕЦ-вете заради мръсната си технология и не на последно място - радиокативност, са осъдени. Що се отнася до Белене - така както родителите ти изплащаха Козлодуй, така и ти ще изплащаш Белене. Не зная дали осъзнаваш, че Белене ще пренасити пазара рязко, а износ няма на къде освен с цена под вътрешната. Кой ще плаща? Ти как мислиш?

39

Анонимен

преди 6 години

Има едно понятие базвои мощности, което е същественото, но много малко хора са чуали за него. Базови мищности в България са АЕЦ и ТЕЦ, а ВЕИ-тата не са базови мощности. Това просто нещо предопределя, че АЕЦ Белене ще се строи и колкото по-бързо, толкова по-добре.

38

Анонимен

преди 6 години

Цената през 2030-та година щяла да бъде ...А аз си мисля, че през 2050-та година, цената на тока от АЕЦ Белене ще е 10 евро за мегаватчас.Каква ще е цената на тока от АЕЦ Белене зависи от това, колко време политиците ще се мотаят и не го построяват. Ако АЕЦ белене беше построен както беше предвидено и пуснат в експолоатация през 1992-1994 години, цената щеше да е ниска. Ако беше пуснат 10 години по-късно, цената се увеличава, сега ако го построят цената е по-висока, ако още 10 години умуват, ц

37

JJIvanov

преди 6 години

Вместо АЕЦ при белене можехме да изградим 12 малки безвредни реактора и щяхме да сме много добре /очаквана цена до 2 000 000 000 $..

36

ДА се провери

преди 6 години

има съмнения и за вятърничевите генератори..При теренни проучвания нито един от иинсталираните северно от Варна не даваше ток .Обратно консумираха ток от мрежата.Нужно е диспечерите на НЕК Да дават точна вярна информация за реалното производство на ток..Иначе както сега ограбват милиарди за зелена енергия и ги делят .Фотоволтаичните централи и вятърничевите перки се внедряват чрез обемно пси препрограмиране през нарочно отровени наркотизирани ...

35

Имаме проблеми

преди 6 години

Zasega нямаме данни ,че фотоволтаичните тн станции дават годен з а мрежата ток.ДАнните са за мощни вражески станции позлвнаи за трайно увреждане на огромни региони от повърхност а и за целеуказване дъното на тропосферния океан.в градове и сел даже най малките фотоволтаици /соларни градински лампи /се ползват за тежки пробиви в биосферата.проникват убиици от други измерения..

34

MaйMyнaтa

преди 6 години

К'ъв професор си ти беее, Василев?!Как ще ми изчислиш колко ел.енергия ще произведе един слънчев панел, или вятърна турбина...също и ВЕЦ-а???? Или ти Василев контролираш облаците и вятъра, а и климата като цяло?! И на АЕЦ-а, как изчисли производствените разходи, да не питам за авариите да недава господ??? Ама толкова си можете в БАН. Не заслужавате и мин. заплата дори, а трябваше да ви закрият отдавна.

33

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 34Много обичам да чета руски фантастики, досущ като тебе.

32

Анонимен

преди 6 години

Цената от АЕЦ е 20 евро за мегават , цената на ВЕИ е 135 евро за мегават . Има го на Сайта на ДЕКВР.Само че истината е, че новите руски реактори имат полезен срок преди основен ремонт 70-100 години! А фотоволтаика зорлем ще изкара и 15 години. Съответно амортизационните отчисления ще се разпределят по съвсем различен начин. Същото важи и за разходите по възстановяване!

31

Илия Вълковски

преди 6 години

Аз съмнезависим. Използва. ВЕИ. За гориво ползвам вода, по точно браунов газ, а вода си наливам от чешмата. Черпя около 200 вата с които достигсм 6000 градуса температура н пламъка. Колко е КПД-то. Къде остан догматичната физика. Българино, събуди се и стни енергийно независим HHO генератори се продават свободно в Румъния.

30

Анонимен

преди 6 години

Сега тука някой ще ми опонира, че Турция започва да строи АЕЦ с Росатом. Но никой не се запитва защо Турция иска да строи АЕЦ? Отговора е тривиален Турция се готви за производство на ядрено оръжие за което и е нужен плутоний остатъчен продукт от АЕЦ.

29

росатом търси бунаци

преди 6 години

Момчета русофилчета АЕЦ заминава в историята, както локомотива и конската каруца. Само най-изостаналите или най-корумпираните държави строят АЕЦ. В Западна Европа има замразени няколко подобни АЕЦ като Белене започнати преди 20-30 години, които никога няма да се построят точно поради причината която проф. Христо Василев изтъква. Обезопасяването на АЕЦ вдига цената на тока няколкократно и тя става неизгодна. В момента е много по изгодно да построиш централа на природен газ отколкото АЕЦ.

28

Анонимен

преди 6 години

В Германия благодарение на ВЕИ цената на електроенергията пада с увеличаване дяла на ВЕИ. Германия никога повече няма да пусне в експлоатация своите АЕЦ тъй-като са икономически неизгодни. Що се отнася до това че само с ВЕИ не става има голям пробив и в тази посока. Във Великобритания и Германия са построени първите експериментални заводи за акумулиране на ток. Те акумулират достатъчно електричество през деня или когато има вятър и го отдават през нощта или когато няма вятър.

27

do 28

преди 6 години

Е да ама не става само с АЕЦ. Трябва да има ВЕЦ и ТЕЦ за да се балансира системата.

26

МРЗ 1000 лв.

преди 6 години

По-добре АЕЦ с високи нива на безопасност отколкото ТЕЦове, които тровят въздуха ни.

25

Менчо

преди 6 години

тОЧНО В 10-ка е коментара на Пенчо ,бих добавил и медията ..... .

24

Пенчо

преди 6 години

До БългаринПрофесор Христо Василев още една продала се мижитурка