22

Айде стига

преди 6 години

Колкото повече се електронизира нещо в България толкова повече служители се назначават на държавна работа. Елетронизиране в политиката, хич да не се говори. Само дето пред ЕС да се споменава че ще се прави нещо, но са нужни пари.

21

DiesIrae

преди 6 години

Единствената причина партиите да не искат е-гласуване, мажоритарни избори и каквато и да е промяна е, че те знаят, че нито един от в момента действащите политици няма да оцелее при такава промяна защото всички до един (без значение от партията) е политически труп. И тия анкети и глупости които говорят за одобрение на този и онзи политик са такива фалшификации. Разходете се по улиците и питайте първите 100 човека кой политик одобряват? Ако поне 10 кажат някакво име ще настане катаклизъм!

20

DiesIrae

преди 6 години

До 14Аз лично нямам никакъв проблем с това да се види публично, че АЗ не съм гласувал за партия 1, партия 2 или партия 3! Така или иначе съм го заявявал публично пред хората. Какъв е проблема с това да се знае и още по добре даже, защото като проверя в ЦИК как е отчетен гласът ми и видя, че е писан като гласувал за ГЕРБ, БСП, СДС, ДПС, Атака и тн. веднага ще мога да подам сигнал за фалшифициране на изборите. И така е и за останалите отвратени от всички политици в момента.

19

Анонимен

преди 6 години

Трябва да си абсолютно зомбиран ***, за да роптаеш против е-гласуването. Само немислещите могат да приемат мнението, че банкирането и международните парични потоци се хаквали и това означава, че и вотът ще се хаква...

18

Анонимен

преди 6 години

Електронното гласуване по интернет е противоконституционно. Много ще улесни купуването на гласове. Машинното електронно гласуване в изборните секции може да се въведе.

17

Анонимен

преди 6 години

Голям страх! Въведете го и някой хора са аут от властта за винаги, а може и с раирани дрехи да се сдобият.

16

сминдух енд чесън

преди 6 години

Много трябва да се внимава с това гласуване,че току виж някой свестен се промъкнал във властта.

15

www

преди 6 години

НЯМА НИКАКВИ РАЗНИ ПРОБЛЕМИ - ПРОСТО НА НИКОЯ ПАРТИЯ НЕ МУ ХАРЕСВА ТОВА -- НЯМА КАК ДА КУПУВАТ ГЛАСОВЕ С КЮФТЕТА И КЕБАПЧЕТА - ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ....

14

Анонимен

преди 6 години

Както 11 е написал - технологията няма нищо общо с банкирането. Банкирането не е анонимно, а доста поименно. Не можеш да гласуваш на същия принцип, защото като не преизберат кмето, цялото село ще остане без работа. Престанете да мислите за е-гласуването само като за удобство за младите и технологически грамотните. Ако се въведе, първите които ще се възползват от него, ще са купувачите на гласове по махалите. Защото прави контрола над гласуването супер-лесен. И тогава за каква демокрация говорим?

13

Анонимен

преди 6 години

А бе какво ми философстват тия - незащитени, не знам си какво? Как мога да правя БАНКОВИ ПРЕВОДИ от домашния си компютър? С какво е по-сложно и по-рисково едно гласуване, а?

12

Анонимен

преди 6 години

Ако електронното гласуване беше нещо толкова хубаво, цяла Европа щеше да е минала на него. Но при него има непреодолими проблеми свързани с анонимността на вота - която трябва да бъде запазена по Констутиция. Както и с това как ще гарантираш, че от един компютър няма да гласува цялото село под строй и заплаха. Тук говорят за компютри с чипове което е още по-голяма глупост. Освен ако не ни ги раздават. Може би блокчейн с допълнително анонимизиране би могъл да свърши работа, но изглежда сложно.

11

да именно

преди 6 години

До (-_-)Когато прехвърляш 5 х. лева, банката знае кой прехвърля и колко точно прехвърля, при гласуването по конституция е забранено да е известно кой колко и какво. Посмисли върху това. Това е една от поне 10-те разлики между банкиране и гласуване.Електронното дистанционно гласуване е неврероятна глупост, отваря врата за огромни манипулации и на практика няма как да стане, а и не е добре да стане.

10

до 8

преди 6 години

Гласуването трябва да е анонимно, за да не ни се стъжни живота когато Бойко разбере за кого сме гласували, друг е въпросът, че трябва да има начин да се провери гласа и при това публично, без да се разкрива на кого е. Има ги нещата от 1999 ама и Константинов е по от рано в изборите, така че няма шанс докато е там.

9

(-_-)

преди 6 години

Значи мога да прехвърля да речем 5 хил. лева с електрическото банкиране от който и да е компютър, телефон или таблет, ама не мога да гласувам?А, междувпрочем хора гласуват и по пощата..

8

Анонимен

преди 6 години

Докато гласуването е анонимно, няма нищо сигурно. Ако е поименно, дори и електронно да е, ще може да се види реално дали е манипулирано или не.

7

Край

преди 6 години

Не искам гласуване на избрани от друг - искам реални избори /мажоритарни в два тура/ дето сега са забранени защото променят системата. Партиите не ни ги разрешават да не би мутрите да превземат държавата. То премиера е от СИК ама не дай боже да ни превземат.

6

Анонимен

преди 6 години

ГЕРБ няма да го приемат защото гуруто им Цветанов няма как да пипа там и да фалшифицира.Къде къде по лесно е да се подменят чувалите, да се печатат фалшиви бюлетини в печатниците на герберастките феодали и направо да се подменят резултатите и фалшифицират протоколите на цели избирателни секции.Това с е-гласуването, отскача от празните герберастки кратуни.Така че не го чакайте скоро.

5

крипт

преди 6 години

Криптирането пази транспорта - да не се промени гласът по пътя, ама кой ще пази компютрите на великият експерт, където той казва кое с кое да се събере и от къде да се извади. Иначе има работеща схема евтина и ефективна, ама е по "искаш да го направиш и да ти платим?" (въпросът е оригинал на въпросния експерт). При тях е ако искаш да го направиш ще ни платиш.

4

има решение,

преди 6 години

но приближените до властта все още не са намерили начин как да фалшифицират изборите.

3

..

преди 6 години

Още не са измислили как да го манипулират, затова не са се юрнали да го правят.Като измислят как да го манипулират - ще го направят гласуването само електронно.