68

Анонимен

преди 6 години

За да се превлекат кадри за производство, трябва да се направят реформи, напр. 6 часов работен ден и необлагаеми данъци. Тогава желаещи за там винаги ще има. Работата в производството е тежка и неблагодарна. Това ще го каже всеки работил там. Лично аз също съм минала по този ужас. Не е за предпочитане, вервайте ми.

67

Анонимен

преди 6 години

Нещата идват от болните амбиции на родителите. Дори доказано не склонни към учене деца се записват в "елитни "училища, единствено за да може комплексирания родител да се похвали, че детето му учи там. Резултат- неграмотно същество с диплома 3 минус, но със самочувствие до небето. Това същество не би се "унижило" да кандидатства за шлосер/макар, че и за това не става/. Решението- след втората година в "елитното школо" с успех по-малко от добър4/примерно/-марш в професионално за още две години.

66

Анонимен

преди 6 години

Аз лично съм ученик и работя като барман-сервитьор в това няма нищо срамно да си сервитьор. И плюс това се научаваш на много техники и начини за общуване с хора.

65

Анонимен

преди 6 години

Какво лошо има някой да си изкарва хляба като сервитьор? Или като с 2 висши пак работи като сервитьор - в България или другаде, е по-добре? Хора, които не стават и за сервитьори сега са със висше. И какво?

64

Анонимен

преди 6 години

Да ви кажа автора лъже.. В Германските университети - няма ограничение за математици физици и инженери.. Има ограничения за икономика , биология щото е лесно за учене и има много мераклии.. Ограниче има и за лекари , зщото е скъпо..Навсякъде във всяка държава магистърските специалности са повече от бакълавърските нали магистратурата е специализация.. СТАТИЯТА Е ЛЪЖА И ПРОПАГАНДА

63

Анонимен

преди 6 години

бизнесът записва в техникумите своите деца, внуци и правнуци, ако не са достатъчни - осигурява стипендии на желаещите до завършване за сервитьори, камериерки, шлосери, баничари, продавачки, портиери и тн,, пък от сервитьорите и депутати стават

62

Анонимен

преди 6 години

Какви CV-та, какви 5 цента ?! В Германия само ти поглеждат дипломата и не дават вид да й вярват много. Наемат те на изпитателен срок и така доказваш колко и какво можеш. CV-тата са англосаксонска снобарска измислица.

61

Анонимен

преди 6 години

До до 22...ти като човек работил по целия свят не бива да използваш цифри...защото не става ясно дали си от 90-те процента или от 10-те...има работници от различни националности в различни страни но според мен българина е единствения който коментира сънародниците си или обобщава. Навсякъде хората се борят за по високо заплащане - доказваш - печелиш...а дали си *** зависи от възпитанието не от квалификацията.

60

Истина е

преди 6 години

че бизнеса има нужда от техници, но има голям проблем със системата на техникумите. Там се изучава ИСТОРИЯ НА ПРОФЕСИЯТА. Няма как в консервативната система на образованието да бъдат подготвени специалисти, които да отговарят на съвременните изисквания на технологиите, които се променят ежечасно. Единствения начин е да бъде създадена система, която да позволява на тези ученици които желаят срещу заплащане да работят във фирмите и да усвояват технологиите, което да се признава за часове обучение

59

Още за предложението

преди 6 години

Ако ликвидираме корупцията и синдрома "наш човек", ще постигнем това, което се предлага - ограничени места, кандидатите да се конкурират за тях и да бъдат приемани най-добрите.Днес няма прием според това дали си дете на АБПФК, на представител на някои определени професии или си от "изоставащ" окръг.Затова пък подкупите чрез пари и услуги движат почти всички процеси в страната.Връзкарството си е все същото - ако имаш свой човек на силна позиция,ще те вреди.Не знам как и кога ще преодолеем това

58

48

преди 6 години

На автора разсъжденията му са толкова объркани както и социологията му.Някой да разбра нещо като идея?Дрън-дрън!У нас няма нито истински бизнес ,нито пазарна икономика,нито планиране-всичко е пълна каша.Сега ще натикат децата ни в нискокволифицирани професии,защото не са техните и защото бизнесът искал!?Ами да си ги привлекат с бази за обучение,заплати,жилища,перспективи...Свърши готовото!Училището обучава,учениците избират училище и си търсят работа,бизнеса привлича-това е пазарна ситуация!Сега

57

Чудесно предложение,

преди 6 години

но ние имаме горчивия опит от времето на социализма, когато бройките за престижните средни училища и за университетите наистина бяха ограничени.И какво се получи?Най-напред, за всяка специалност имаше квоти, предназначени за ученици и кандидат-студенти според техния произход, а не според качествата им.После идваха кохортите на връзкарите.След това - приемането вследствие на подкупи. Нали помните, че най-високи суми се давах за медицина, а най-малки (3 500 лв) за агрономи и ветеринари?

56

Анонимен

преди 6 години

"Всички искат да учат езици и математика, а шлосери и хлебари няма"След това подзаглавие няма смисъл да чета статията. Това е като изцепката на Бойко Борисов "ИТ специалисти били, да ходят да пасат овцете, знаете ли как се търси овчо". Хората търсят добре заплатена работа, относно сервитьори, хлебари и шлосери освен служителите на днес.бг да ходят, явно в текущото си поприще не се справят.

55

Анонимен

преди 6 години

До 55 - Всъщност, преподавателите, най-често(не в България) са работещи професионалисти, които преподават за по 5-10 часа на седмица и взимат доста добри пари. Има ги и случаите, в които частни компании изпращат свои хора, с цел да подбират нови кадри

54

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 54Те ако имат дори един ден трудов стаж по професията няма да припарят повече в училище, защото ще получават доста повече пари при доста по-добри условия. Тази идея, че някой ще си зареже добре платената и спокойна работа, за доста по-лоша и стресова, само от патриотичен дълг да предаде знанията си е нелепа. Такива хора са единици и не може образованието да разчита само на тях.

53

Анонимен

преди 6 години

Моето мнение е , че учителите са негодни , в техникумите са назначени жени инженери които нямат един ден работа в производството.. Учители учат деца на програмиране , а нямат един ден стаж като програмисти..Трябва да се дадат пари на учителите и на преподавателите в университетите , които държавата няма.. В университетите положението е студентите взимат повече пари като телефонисти от професорите.

52

Анонимен

преди 6 години

Не се косете Германската младеж също я мързи да учат за инженери и физици.. учат бизнез да станат началници..

51

77777

преди 6 години

Когато се коментира образованието, не знам защо винаги се пропуска най-важното - има ли деца, които ще учат, колко са, колко ще са след 5 или 10 години и наистина ли искат да учат или ходят на училище, за да може родителите им да си получават социалните и да живеят на наш гръб. Според мен сега 10% от децата могат да учат, независимо дали по собствено желание или родителите им ги натискат да учат, а останалите 90% не искат да учат и няма да учат, независимо дали посещават училище или не. Утре 5%

50

Анонимен

преди 6 години

До 49 - Точно това отношение, скапва всичко. Ами научи ги, господин не-***.

49

Моето мнение

преди 6 години

Е, че образованието е некачествено, защото заплатите на учителите са мизерни и никой нормален човек не иска да се конкурира за такава професия при нетна заплата от около 500 лв. Поради тази причина оставащите да работят в тази сфера са функционално неграмотни вампири. Такива кадри няма как да произвеждат грамотна младеж. И така нивото на цялата държава пада. А на политическата класа не й пука! За нея този политически модел на управление е изгоден. *** и беден народ лесно се управлява!