26

икономист

преди 6 години

До ДжендараТи май наистина си ***? Какво лошо има в това, хората да се обличат еднакво(приблизително) и да ядат ограничен набор от храни? Няма никакво значение, ако стоките са качествени!Какво лошо има, хората да ползват масов транспорт, вместо всеки да си има свой автомобил, с който вреди на природата, а от там и на себе си? Няма нищо лошо, а има много положителни нещо за здравето на хората, като следствие от това. Въпросът е хорота да бъдат свободни личности в това общество...

25

икономист

преди 6 години

Според мен, като цяло е по-добре да има контрол от страна на държавата върху икономиката, както е било при централно-плановата икономика на социализма. Така се преодоляват кризите и диспропорциите, които причинява свободния пазар. При централно-планова икономика, няма как да има фондови борси и спекуланти, които да печелят от нищото... Трябва обаче да не се допускат грешките на социализма, които са се случили в бившя соц. блок! Хората не трябва да бъдат ограничавани, а насърчавани!

24

икономист

преди 6 години

До Анонимен 22 Социализмът, като цяло е по-добрата система от двете..., но не и под формата, в която го познаваме в България преди 89-година., както и в останалите бивши социалистически страни. Знаете, че през социализма, българите не са можели да пътуват свободно в чужбина, ограничена е била свободата на словото и печата, и прочие други неща, заради които много от хората са се чувствали подтиснати. Също така, много от престижните на запад професии, са оценявани твърде ниско у нас.

23

Ана

преди 6 години

тоа дет *** трие май кя му си знае.

22

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 13Това което си написал е вярно, ното важи с пълна сила и за условията на социализма -за едни това беше чудесен обществен строй ите и до днес недоумяват защо други хора са се чувствали потиснати и нещастни,дори и когато не са били в категорията на репресираните семейства.

21

emil

преди 6 години

Не знам кой би ял храна с изтекъл срок на годност, развалена храна?

20

икономист

преди 6 години

За да нямат усещането работещите данъкоплатци, че някой на готово им яде от парите, просто трябва да се смени настоящата система, която е насочена не към добруването на човека, а към неспирното трупане на капитали от група хора. До номер 16: Мислиш ли, че капиталиста, за когото работиш, не краде нещичко от труда ти? Ако не знаеш това, значи живееш в огромна заблуда. Уверявам те, че той взима много повече от теб, от това, което евентуално едно ромче(или българче) на социални би взeло някога.

19

икономист

преди 6 години

До До (пишман)ИкономистИ след като аз съм пишман икономист, а ти рядко интелигентен човек, какво предлагаш да направим с хората, които по една или друга причина не са пригодни към пазара на труда? Да ги обесим по дърветата, или *** да ги направим? Нищо не може да се направи, просто това е цената, която капиталистическото общество трябва да плати, за да може да съществува. Едно предприятие, за да функционира ефективно, трябва да разполага с точно определен брой квалифицирани кадри!

18

икономист

преди 6 години

До До (пишман)ИкономистКакво БСП, ти нормален ли си? Къде ме прати... БСП в момента изповядват абсолютно същите капиталистически ценности, както на останалите десни партии, само че умело прикрити под социалистическото "було". Но те много добре знаят, че в условията на пазарна икономика, не може да се върви против пазара. Затова и всичките им предизборни приказки са социални политики, се оказват неистини или не съвсем истини, след като вземат властта. Аз съм за промяна на самата система!

17

икономист

преди 6 години

До До (пишман)Икономист Никак не съм изненадан, че си поредния зомбиран от капиталистическата пропаганда, която прокламира, че за всеки в условията на пазарна икономика има шанс за развитие.. Обаче, много често се пропуска това, че всъщност не за абсолютно всеки, а само за тези, които имат някакъв талант или умения, търсени на пазара на труда. Ако щеш и това, за което пишеш ти - инициативността, е преимущество само на една малка част от световното население.

16

До (пишман)Икономист

преди 6 години

Трудът не е задължение значи? Така ли, пишман икономисте?Но е задължение на работещите и плащащите данъци да хрантутят мързеливци?Бил здрав, но не бил пригоден към условията на труд! Пригоден е обаче за соц. помощи!Тези лакърдии си ги запази за предизборните събрания на БСП в ромските махали! Явно това са записките ти от някогашните открити партийни събрания!Да хрантутим някого, че не му харесвали условията на труд! Ами да се самонаеме тогава. Но вас,***, ви е страх от инициативните

15

Анонимен

преди 6 години

Да на даренията!Колко хора уж работят но заплатаатае малка

14

Соросчук

преди 6 години

Да се помага на хората описани в коментар 1 съм съгласен ама да се събира храна и да се изхранва Африка за да правят по 20 деца не виждам смисъл!

13

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 11Точно това е най-големият проблем за човечеството, в условията на капитализъм. Една част от хората, които са успешни на пазара на труда, и се чувстват комфортно в условията, които предлага капиталистическото общество, много бързо забравят за тези, които са на обратния полюс, и ги виждат като заплаха за ефективното функциониране на това общество. А в същото време, същите тези успешни хора, остават слепи за неефективността на самата капиталистическа система.

12

Анонимен

преди 6 години

Веригите могат да правят и по- големи намаления на стоки с изтичащ срок на годност и да не чакат последния ден. Има вериги, които намаляват само с 30% тези стоки, а могат да ги намалят с 50-60% и пр. Тогава и по- бедните клиенти ще могат да си закупят от тях. Има стоки, които и с 70% намаление пак са скъпи.

11

Анонимен

преди 6 години

До икономист 8Напълно споделям философията ви. Водени от чувството си на елитарност, някои мислят, че хората са длъжни да се примиряват с всякакви нечовешки условия на труд, тормоз и мизерно заплащане.

10

Анонимен

преди 6 години

Брех някои ще се пръснат от завист, че на други ще дават безплатна купичка храна с изтекъл срок на годност. Сякаш тая храна е тяхна и излиза от техния джоб.Народът да се държи на пост и молитва, на колене! Полугладен и измръзнал.Агати партийните ***, егати чудото!***!

9

икономист

преди 6 години

Освен това, според Конституцията, трудът е ПРАВО, а не задължение, както някои от коментиралите по-долу го изкарват. Ние живеем в ера на технологичен прогрес, която ще допуска до пазара на труда все по-малко хора, и това е хубаво да се знае! Близо 70% от трудещите се, са заети в сфери, в които не се произвежда продукт, а услуги, като по-голямата част от тях са безсмислени по своя характер. Да не говорим, че голяма част от животинските продукти, са абсолютно неефективни производства.

8

икономист

преди 6 години

До В днешна БългарияИ какво като е здрав и пълнолетен? Трябва ли само тези, които работят да ядат, а другите не? Ами ако въпросният човек е непригоден към изискванията на пазара на труда, а в същото време е пълнолетен и в добро здравословно състояние? Ами, ако причината за да не желае да работи, се дължи на неприемливите условия на труд, предлагани му от роботодателите, и прочие и прочие... Знаеш ли, че само 2% от автомобилното производство се пада тежкотоварните коли? Само 2% е смислено...

7

Анонимен

преди 6 години

Ааааа,ама те нашите супермаркети не изхвърлят храната,като тръгне да се реазваля те я сготвят и след това ви я предлагат в топлата витрина.Така че,споко,у нас нищо не се разхищава.