41

Анонимен

преди 6 години

До Слави...нито шоумените, които се правят на политици!

40

Не разбрахте ли

преди 6 години

това, което правещите бюджета намекват на БАН-аджиите и не знам защо се стесняват да им го кажат в прав текст:Това, което им се плаща ежемесечно по ведомост, не е заплата в пълния смисъл на тази дума, а е социална помощ. С нея човекът от БАН не умира от глад. Но за всичко останало той трябва сам да си изкара пари, печелейки конкурси за финансиране на проекти!Погледнати от тази гледна точка, БАН-ските уж-заплати (сумите-социални помощи), съотнесени към средната заплата, съвсем не са малки.

39

ъ

преди 6 години

Остава да имат обща права, т.е. директива.

38

Слави

преди 6 години

Ама имат една обща точка - нито политиците са на ниво, нито учените.

37

ОЛЯ

преди 6 години

До Анонимен 36 АМИ ЗАЩОТО СИНДИКАТИТЕ НЕ РАЗБИРАТ НИТО ОТ ЕДНОТО, НИТО ОТ ДРУГОТО...

36

Анонимен

преди 6 години

КОЛКОТО УЧЕНИТЕ РАЗБИРАТ ОТ ПОЛИТИКА, ТОЛКОВА И ПОЛИТИЦИТЕ ОТ НАУКА.КЪДЕ ЩЕ Е ПРЕСЕЧНАТА ТОЧКА?НА ПЪПА НА ИСТОРИЯТА ИЛИ НА ГЪ,ЗА НА ГЕОГРАФИЯТА.ЧУДНО ЩО НЕ СЕ ПОКАНЯТ И СИНДИКАТИТЕ?????????????????

35

@34

преди 6 години

Мда, и такива неща се случват. Абсурдно е, но БАН е същият като цялата останала държава - прогнил, корумпиран, спъващ младите и подтискащ свободомислещите. Надигнеш ли глава, или изхвърчаш, или изведнъж всичко става много много сложно. Има много неприятни неща, но има и съвестни хора и добри учени, които си вършат работата. Които ако са вече хабилитирани, са с приемливи заплати. Не високи, но човешки. За младите нехабилитирани обаче, тия заплати са убийствено ниски. Просто са унизителни.

34

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 31Правилно си схванал(а) нещата.вероятно знаеш и другото - как се създават изкуствени пречки за хабилитиране, ако кандидатът е без протекции и как разиграват онези свои колеги, които правят свободна докторантура.

33

Анонимен

преди 6 години

От другата страна на кокала са рабира се академици и прочие светила, които просто не се интересуват от проблемите на младите им колеги. Както и раздутата администрация. И все пак - искам да кажа на Менда Стоянова - ако не знае, европейските проекти в науката НЕ са предназначени за заплати, а за инфраструктура и комнадировки. Затова само 10-20% от тях са за заплати. Не е като в другите фондове дето секретарката взима 10к заплата! В науката всяка стотинка се отчита до припадък.

32

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 27От БАН не търсят помощ другаде?!Разсмиваш ме.Относно консултациите, които дават на външни хора - това си го пишат в длъжностните характеристики. Може и да попаднеш на знаещ и можещ човек, когато отидеш в БАН за консултация, но често се случва да насочат искащия консултация към някое новопостъпило хлапе, защото на доцентите и на професора от секцията "не им се занимава"!

31

Анонимен

преди 6 години

Би било хубаво да включат в списъка не само докторантите, а и младите учени. Че ако приемат исканията им пак няма да излязат сметките. За съжаление БАН има нужда от много сериозна реформа. Има огромна дупка в заплащането между хабилитирани и нехабилитирани, поради което броят на първите силно се ограничава. А това пречи на развитието и на младите учени (които и без това са много малко) и оставя вторите да живеят със заплата близка до минималната, въпреки че са доктори.

30

До Анонимен 16

преди 6 години

Далеч си от тези среди и не знаеш, че преди време старши научен сътрудник степен в БАН вече е доцент, а онези, които бяха старши научни сътрудници степен вече са професори. Така че, в БАН "доцент" и "професор" са длъжности. Освен това, с обикновена дисертация ставаш само "доктор". "Доктор на науките" е друга, по-висока степен.И друго - тези в БАН не са се обрекли курбан, а просто не са успели да се настанят на друга, по-изгодна работа. Поинтересувай се какво взимат плюс заплатите.

29

До 25

преди 6 години

А бе човек, ти не знаеш ли, че се учи по учебниците, които са написани от някой със здрави лакти? Става въпрос за хонорари.Повече от 20 години има разправии по този проблем.

28

Анонимен

преди 6 години

До Каква ми ти наука? Геройствата и постиженията на икономическата наука са военните преврати в Чили и Аржентина.. Успешните държави се управляват от Инженери и Прависти(бюрократи). "Икономистите се вредни за икономиката" - потърси в гоогле.

27

Анонимен

преди 6 години

До На 30 ноемвриТогава защо на мен ми изпратиха студенти от СУ, когато работех в БАН? И на много мои колеги в различни институти на БАН? Защо постоянно от разни ведомствени институти търсеха методична помощ от БАН? Не зная обратни на тези случаи - от БАН да търсят помощ от другаде! И всичко това - безкористно, без да получиш стотинка, а най-много - сдъвкана благодарствена дума!

26

Каква ми ти наука?

преди 6 години

До Анонимен 23Нито съм аз нито нито децата ми. Може би египтологията е наука, според теб и Игнатов е учен? А изглежда, че икономиката е наука, щом държавите, които имат икономическа наука са и икономически силни и богати. Проблемът е другаде и ти си най-малкият проблем. Хвърляш камък в блатото.Промените в България не започнаха със създаване на модерна наука и образование, както това са направили японци, китайци, холандци, англичани, а с чалга и Биг Брадър. Е, и науката стана чалга и Биг Брадър

25

Анонимен

преди 6 години

of 17 - тогава защо две трети от учебниците в университетите и една трета о тези на учениците са писани именно от професори от БАН? защо преподавателите от университетите ни си напишат собствени учебници? ИСторият в Училище се учи по учебници на проф. П.АНгелов, хронологиите са на Златарски и Бешевлиев.

24

Анонимен

преди 6 години

Професори са само по естествените науки и инженерите.. По другото история , икономика , социология , психология - докторските степени ги раздава Ротшилд и Сорос , ЦРУ Ай писна от негодници .. Дето някой ги не взел за аспирант по икономика и сега всичко им криво.. и комунистите и Хан Аспарух и им е виновен..

23

Анонимен

преди 6 години

До Каква ми ти наука? Със 100% Икономиката не е наука и точно това си ти или децата учат..

22

Каква ми ти наука?

преди 6 години

В България веч няма никакъв критерий за това що е наука.Чудел съм се как западните университети пускат теми за докторантури, които никой не се е сещал, че може да има, а след 5-10 години стават основа на нова наука. Как така техните професори гледат в бъдещето и подготвят младите да работат наука от бъдещето? В България след Закона Игнатов вече не можеш намери професор, който да си разбира от неговата материя, камо ли да гледа в бъдещето! Игнатов и тия на които прислужи със Закона са престъпници