24

@24

преди 6 години

Тук изобщо, ама ИЗОБЩО не става дума за експериментални лекарства. Експерименталните лекарства са безплатни. Говорим за лекарства, които се ползват от години в Зап. Европа, но българската държава отказва да ги включи в списъка, защото са скъпи. И ни най-малко не й пука за хората, които ще умрат, въпреки че за състоянието им има лекарство, което да им даде още години живот.

23

експеримент

преди 6 години

Новите лекарства нали се пробват първо на плъхове, после на неизлечимо болни?Кой взема парата от тестовете на хората?Както беше казал Ленин, чия е изгодата.Такива протести са много добро място да се видят активистите и да се разбере кой ползва българите за опитни свинчета. Разбира се има и балами и трябва да се подхожда внимателно.

22

Анонимен

преди 6 години

Не е ли странно как няма политик с дете, родител или близък с рядко заболяване. Няма един политик, който да протестира срещу решението, който да излезе и да каже - вие убивате бавно и мъчително хора, които могат да живеят и да са добре. Не знам защо и болните си мълчат. Всеки от нас има право да живее, има право да е добре. Фармацевтичните компании, че са мафия - са. Но държавите са длъжни да се грижат за болните си, а не да ги изоставят.

21

Анонимен

преди 6 години

Искам да видя как интервюиранията или шефът на касата или който и да е политик или защитник на това безумие, ще гледа дъщеря си как лежи и се дави, защото до кръвта й не достига кислоро. Искам да го видя как ще й каже - съжалявам, но ти сега трябва да умреш, защото държавата не е длъжена да ти плаща 200 000е на година за терапия, която ще те вдигне на крака и ще ти позволи отново да дишаш. Ама няма да стане така, нали, защото ако е за политик, момичето ще се трансплантира в Австрия без проблем.

20

Анонимен

преди 6 години

"нашата държава е добър терен за избиването на тези пари." абе вие шегувате ли се?! Къде са новите лекарства за хепатит, муковисцидоза и белодробна хипертония? Като под нови имам предвид на повече от 5 години, с доказан ефект и употребяващи се в цяла Европа. Как не ви е срам да се подигравате с живота на хората. И да разправяте "не са първа линия" Ами да, говорим за лекарства, които не са първа линия, а последна. И които биха могли дали още 10-20 години пълноценен живот на човека. Чудовища!

19

лекар

преди 6 години

изключително голям брой стари доказано ефективни лекарства се спряха от употреба ,за да може фармацевтичната мафия да печели милиони с нови медикаменти,изискващи по-дълга употреба и с много по-висока цена.Сега медицината е подчинена на фармацията,а преди фармацията беше подчинена на медицината.В момента една аптека не се различава много от един хранителен магазин.

18

Анонимен

преди 6 години

Името му е Дечо Дечев и това е глупост , което казва!

17

Анонимен

преди 6 години

Определено новите лекарства, които са наистина нови е нещо полезно за всеки и за напредъка на фармацията, но разни модификации примерно на парацетамол във всевъзможни прахчета с какви ли не имена и какво ли не, си е чиста спекула.

16

Някой

преди 6 години

Винаги има истина за всяко едно нещо.Може новото да не е по-добро лекарство от старото,но може и да е по-добро и ако е така защо ние да не може да се лекуваме с новото,което да ни спаси живота и да спести пари на държавата,която те лекува с старо и неефективно лекарство.Има нови лекарства които лекуват и спасяват Американци,Англичани,Русанци ..... Защо ние да не може да се лекуваме?????

15

до 13

преди 6 години

В Гърция също лекарствата са по-евтини от България, въпреки че като цяло стандартът им е поне двойн по-висок.Аз също си купувам лекарства от там, като ходя лятото на море.

14

Анонимен

преди 6 години

Така е!Лекарство за 2,50 лева, препоръчано ми от фармацевт , разреши проблем, който ме мъчеше с години, и бях дал стотици левове за лекарства и изследвания!Лекарите особено джипитата, веднага бързат да ти изпишат най-новото и най-скъпото,препоръчано им от медицинските представители, които ги обикалят!Фармацевтичната индустрия е просто една машина за пари!

13

Анонимен

преди 6 години

А защо лекарствата в съседните на България страни са по-евтини, отколкото у нас и то в пъти? Имам познати, на които им носят лекарства от Румъния например, същата опаковка, същия производител, но в Румъния се продават по-евтино.

12

Един българин

преди 6 години

До: номер 11 (Енгелс)Не, нещата не стоят така с капитализма както си ги представяш!Продажбата на лекарства (особено на такива с рецепта) не са равнозначни на продажбата на картофи, боб, моркови и зеле на женския пазар в София или пък на сирене, кашкавал и наденица в супермаркета.Има закони които регулират производството, продажбата и употребата на лекарства.Ако беше само въпрос на пари и печалби, някои лекарства струват хиляди но не всеки може да ги купи!!!

11

Енгелс

преди 6 години

По принцип новото отрича старото, защото е по-добро, иначе какъв е смисълът да се прави нещо ново, което е по-лошо от старото. При капитализма обаче важното е да има печалба, затова се правят нови буклуци, които са по-евтини по прицип, но и много по-некачествени.

10

Дарвин

преди 6 години

Естествения подбор ще ги оправи българите с акъл да останат в България.

9

Един българин

преди 6 години

Предишният ми коментар беше написан изцяло въз основа на конкретни лекарства при които съм установил разминаване в сладките думи които текат от устите на докторите като мед и масло, и жестоката реалност.Нямам място тук да давам точните примери, но накратко има много стари (и хубави) лекарства които са спрени, а са се появили нови, но чувствително по-скъпи. И обратното - много нови лекарства, някои животоспасяващи не са одобрени в България все още. Докога?

8

Един българин

преди 6 години

Абе, важното е далавера да има, пациентът не е важен нали?Значи от една страна, има много стари лекарства които са си добри, но ги спират докато докторите изписват нови, обаче много по-скъпи (и не винаги толкова ефикасни).От друга страна, има много нови лекарства които са с по-малко странични ефекти, по-изчистени, по-ефикасни, те се водят на генерации - втора, трета, четвърта и т.н.В крайна сметка, има си Изпълнителна Агенция по Лекарствата, там няма ли умни хора?

7

Анонимен

преди 6 години

Лекарствата първо се изпитват в Третия свят като САЩ. После идват в Европа и по белия свят.

6

Туй не са лекарства

преди 6 години

Плацебо ефекта лекува...

5

asdf

преди 6 години

Това са пълни глупости. Няма такава достоверна статистика, доказваща, че само 2 от 10 нови продукта са по-добри. Точно обратното, логиката показва, че никоя фармацевтична компания няма да си прави труда да влага милиарди в разработането на по-лоши лекарства, защото няма да може да пробие на пазара с тях. А това , че България бил терен за избиване на пари е пълна смешка. С нашия малък и беден пазар, можете да си представите какви пари ще избият.