42

Гумен Гадев

преди 6 години

Ако войските ни бяха в Македония, а не търсеха дивото и то сам-сами в Одринска тракия това нямаше да се случи.

41

Бай Тошо

преди 6 години

Хайде сега, загубили войната, но не били победени. Това и в казармата не си го вярваха. Вие какво очаквате - да се бием до последния човек докато турци, сърби, румънци и гърци изравняват София със земята?

40

Джурналист

преди 6 години

Много си повярваха генералите и политиците ни и затова платиха цената целия ни народ. Да се биеш на два фронта с гърци и сърби, а да нямаш гръб срещу турци и румънци е въпиюща некомпетентност.

39

Българофил

преди 6 години

До DiscoveryИзвинявай пак, но не мисля, че си прав. Те са се развили, защото имат самочувствието, че могат. Ние сме били всеки пред нас, защото сме имали това самочувствие. Европеизирали сме Българско след Турското робство за 2-3 десетилетия, защото сме ималил самочувствието. Сега, когато тръгнем да се вдъхновяваме за нещо, все някой иска да ни приземи, че сме недъгави и глупави. Ето, има такъв аниационен проект, това си е цял успех за родния нет. Не бъди толкова черноглед

38

anonymous

преди 6 години

България е имала армия, сега имаме контингент облужващ НАТО.

37

Анонимен

преди 6 години

Безумието на Фердинанд и демократите прави че България е обкръжена и губи Македония и Беломорието завинаги. Добруджа е спасена благодарение на Сталин но Македония и Беломорието са потурчени от Сърбия, Гърция и Турция. НАТО и днес не ги връщат на България и само Русия остава като надежда пак на помощ.

36

Анонимен

преди 6 години

Хммм,отново както може да се забележи под такива статии русосърболюбците липсват,просто нямат думи за защита а вчера бяха побеснели да бранят един сръбски касапин без да си дават сметка че всичко случило се в Босна се е случило и с българите дадени на сърбите!Как човек да не ги ....изберете си сами дума!

35

Анонимен

преди 6 години

С такива съседи и при положение че те са били протежета на Франция,Британия и Русия цяло чудо е че към днешния ден сме с 50% по-голяма територия от Сърбия а Гърция е с три окръга колкото пловдивски по-голяма!ЦЯЛО ЧУДО ние просто не го осъзнаваме сега а желанието на нашите "православни"съседи е било да ни изтрият от картата на Европа и това СЪРБИ И ГЪРЦИ!Толкова е било нагло че след първата световна война САЩ са възмутени и точно те ни спасяват колкото и да не вярват русофилите!

34

Тюхо тюхо тюхо

преди 6 години

Преди *** да дойдат на власт печелим балканите войни, побеждаваме турци, англичаните, сърбите, румънци, руснаци, гърци, французи ...... Още от комунизма българската войска е подложена на геноцид,

33

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 22Моят дядо се сражава точно в тази война.От фронта се върна без едно око.-----------------Браво бе, и това помниш!А знаеш ли, че това е било преди 104 години, ***...

32

Анонимен

преди 6 години

Представяте ли си някой в *** по време на ВОСР да твърди, че е имал дядо, участник във войната срещу Наполеон. Като минимум това трябва да е ПРАдядо.

31

Анонимен

преди 6 години

Русофилските *** се трудят неуморно да унижат и унищожат в съзнанието на хората успехите на България. България е била на път да разгроми и гърци, и сърби, само намесата на Румъния по волята на *** е провалила националното ни обединение.

30

военен

преди 6 години

това в наши дни няма как да се случи, герб ликвидира армията - и хора и техника НЯМА

29

Анонимен

преди 6 години

Аз пък не смятам че има национална катастрофа дори след "втората балканска война"все пак тогава и западните покрайнини/босилеградско,царибродско.части от кулско/Струмица са си наши и имаме излаз на Бяло море!Това е поредният пример за нашите добри "православни "съседи толкова обичани от комунисти и....туристи в наши дни,да повърнеш дори!Питайте някое гов..до от тия дето хвалят Гърция дали се е сетило да отиде до гръцката част на преспанското езеро,там е църквата където е бил погребан цар Самуил!

28

Discovery

преди 6 години

До Бългафорил:Така е, ама те не разчитат само на филмовата, писателската и музикална индустрия. Разчитат главно на настоящето и с мисъл за бъдещето... като си оплетат кошницата вече могат да си пишат каквото си искат минало. А ние със спомени по миналото се надяваме да се случи някво чудо...

27

Българофил

преди 6 години

До DiscoveryГолемите нации от десетилетия насам развиват своята филмова, писателска и музикална индустрия във възвеличаване или ревизиране на тяхната история. Това при тях дори не се коментира. Американци, французи, германци, руснаци, китайци, японци...турци. На тях е позволено, на нас не. Ето това е разликата помежду ни. Едните вярват, че под небето има място за тях и се гордеят с това, че отдавна са тук, а други си мислят "какво ли ще си помислят комшиите" и наричат успехите "стари лаври".

26

Неделин

преди 6 години

Колко бързо зачеркнахте всички успехи и се съсредоточихте върху нихилистичното подиграване на предците ни. България е увеличила повече от 2 пъти територията и населението си от 1878 год. Не знам за какви загуби бръщолевите. България продължава да съществува въпреки загубата от тази война и следващите, въпреки смяната на режими, откъсване на част от народа й по измислени езикови и религиозни причини. И въпреки геройството и стоическото отстояване на българското, пак се намират ****ти да драскат..

25

Discovery

преди 6 години

До Българофил:Не коментирам подвига от статията, подвига си е подвиг и винаги трябва да бъде уважаван. Коментирам днешните опити за повдигане на БГ самочувствието лежащо на стари лаври и то не винаги точно представени. Постоянно се натяква колко велико минало сме имали, така че да не се притесняваме колко окаяни сме сега. Горда нация с покритие не се става със спомени по миналото, а с реални резултати и действия от хората... спазване на елементарни правила и възпитание и т.н...

24

Анонимен

преди 6 години

Справедливо или не, началото на Междусъюзническата война от 1913 г. се нарича "вероломно нападение" на българите срещу техните съюзници, във всички страни, воювали по-късно на страната на Антантата. Явно е, че "цветът на нацията" и особено българският висш политически ешелон не си е свършил работата. Нито тогава, нито преди и през Първата световна война. Въпросът за причините е по-сложен. Например, екс-премиерът Васил Радославов е получавал германска пенсия след 1918 г. Сигурно е имало защо.

23

Анонимен

преди 6 години

До АнонименМного прости хора има.Как ще имате дядо участник в тая война, вие трябва да сте на 80 години.