48

Анонимен

преди 6 години

В косово не само е печката патриаршеска катедрала Свети Апостоли, но и уникалните манастири Грачаница и Високи Дечани. Там е коронован крал Стефан Дечански. През турско към Печката патриаршия за да се борят с фанариотите са се прехвърлили редица български градове - Ниш, Враня, Скопие, Тетово, Самоков, Кюстендил, Перник, Трън, Брезник, Сливница... Щото братята сърби и българи са си помагали, а сега се всяват платени раздори и омрази.

47

Анонимен

преди 6 години

До до 42 гостуването нас папите в фрация ---- да не не запо4вам колко архиепископий като сръбската дето и патриаршия не е са Бягали под 4уждо държавно покровителство най 4есто византиско -- особено ако има и --васалитет --- Конкретно за Асеневци при Борил през косово Минава съвмесния ни поход с Латинската империя довел до прегазването на сърбия и нейния ----васалитет ) --

46

Анонимен

преди 6 години

Даже в българския вариант на уикипедия

45

43

преди 6 години

***, невеж ***, клети ***, който ми слагаш минус на коментар 43, ами това е цитат който го има и в Уикипедия. Провери невежа ....... да ти ......... неграмотна

44

Анонимен

преди 6 години

Пучдемон е явно честен и почтен човек, борец за свобода на народа си. Готов е да захвърли премиерския пост и да отиде в затвора за свободата на народа си. Колко наши днешни политици са на неговото ниво. Аз не се сещам за нито един. Те си имат гейтове.

43

Анонимен

преди 6 години

През 1240 татарите опожаряват град жича и оттогава архиепископията се премества в Печ, Косово, където действа и през турско робство, а не е закрита като Търновската патриаршия през 1396.

42

Анонимен

преди 6 години

на 6 декември 1216 година по времето на цар Борил, едва 26 години след въстанието на Асеневци в близкия до Косово град Жича на основата на рашката, призренската - по името на най-големия православен косовски град, липлянска и сремска епархии се създава сръбската архиепископия, която обхваща тогавашните земи на Сърбия. Архиепископ е Растко Неманич. Така че човекът е прав чие е Косово по времето на Асеневци. Защо сърбите са се били на Косово ако не е тяхно

41

до 40

преди 6 години

Според теб историческата истина са глупости? Историята не може да се фалшифицира. Косовският град Печ е седалище на сръбската патриаршия от времето на Асеневци. Няма как Косово да не е било сръбско, пък патриархът им да има седалище в България. Просто вземи да четеш нефалшива история и спри с лъжите.

40

Анонимен

преди 6 години

Полагат се големи усилия да бъдат скарвани българите и сърбите, в интерес на техните исторически общи врагове албанци-турци.

39

Анонимен

преди 6 години

До 38Глупости.

38

Анонимен

преди 6 години

Сърбите няма как да са помагали на турците при превземането просто защото са окупирани няколко години преди това при един братски унгарско-турски удар върху тях.

37

до 35

преди 6 години

Косово е било сръбско от времето на началото на второто българско царство, с изключение на 12 години при цар Иван Асен втори. Тоест от 1185 до 1422 година. А и по време на първото българско царство е било в България не повече от 50 години. Косово е сръбско от 1912 до 1999 година. Албанско пък е било нула години.

36

Анонимен

преди 6 години

*** съм им майката на сръпслоте ***.Ако не знаеш, сърбите са помагали на турците да превземат Константинопол.

35

до 33

преди 6 години

А ти дежурен евтинопродал се мързелив ....

34

Анонимен

преди 6 години

Косово винаги е било населено преобладаващо с албанци.За цялата история досега Косово е било сръбско около 30 години и сърбите там винаги са били малцинство.

33

Анонимен

преди 6 години

Платения, сърбите са дали 30000 убити в битката за Косово поле през 1388 година. Турците макар и победили им убиват султана и още 30000 турчина, сред които и някои предателски български боляри с отредите им, сражаващи се за турската робия. Благодарение на тая битка Сърбия са останали свободни още 70 години, включително и избягалите при тях свободолюбиви българи.. А ние, Шишман, не сме изпратили там войски и сме паднали под робство само след още няма и десет години. Без да излезем в открит бой.

32

Anónimo

преди 6 години

До 32 Ти си изключителен ***

31

Анонимен

преди 6 години

Тия дето сте протев свободата на Католуния, защо празнуваме деня на Независимостта на България от Османската империя като национален празник? А ами много просто, защото сме се освободили от това да не све автономни и да издържаме мързеливия султан. Е защо да не подкрепим стремежа на един друг народ сам да си се разпорежда с благата си. Не е демократично Мадрид да им ги взема и да им хвърля къшей от труда им. Затова Свобода на каталонците!!! А в Мадрид не стига че са столица а не произвеждат и по

30

Анонимен

преди 6 години

Например Шотландия изяви че иска да остане в ЕС. Някой да е отишъл да ги бие? А в Барселона се видя демокрацията на насилието.

29

Анонимен

преди 6 години

Яно испанската демокрация е върховна, но някой може ли да обясни защо при гласуването за Брекзит не видяхме полицаи да бият гласуващи,а в Каталуния се нагледахме на такива отвратителни кадри?