55

до 55

преди 6 години

Евреите ако бяха най-високи по интелигентност наистина, нямаше да им е нужно да са ***. А ти смърдиш не на патриот а на дупедавец с *** насочен към москва.

54

Анонимен

преди 6 години

Това не е френска гаубица, тази гаубица е немска , и е изработена през втората световна война, немците са искали да обстрелват англия с нея

53

Анонимен

преди 6 години

До български патриотЗвучиш неинтелигенто, ама карай ...

52

български патриот

преди 6 години

Ние сме вторите по интелигентност народ след еврите, от нас по-интелигентни са само руснаците ;)

51

Анонимен

преди 6 години

нищо не сте дали,грешка на природата сте

50

Анонимен

преди 6 години

St. Chamond е името на танк от Първата световна война

49

Анонимен

преди 6 години

Артилерията винаги ще има своето преложение в наземни операции, но подобни колоси са тотална глупост, защото нямат никакво реално приложение и значение за развоя на битката. Единствените функциални голямокалибрени оръдия са тези монтирани на бойни кораби, макар по-време на ВСВ да става ясно, че те слабите звена във флота и днес никой флот по света не използва подобни морски мастодонти. В крайна сметка след ВСВ се отвърждава ракетната артилерия, за сметка на тази използваща снаряди.

48

Анонимен

преди 6 години

Това оръдие на картинката не е френско, а немско от втората световна война и се казва Густав.

47

до Боби

преди 6 години

Не само това,бе моето момче. Имаме и други съществени приноси, но те са присвоени от западните военни историци, а нашите не смеят да кажат истината. Където и какво ще да пише, освен изброените от теб, наши заслуги са създаването на гранични войски, първото зенитно оръдие и морската мина. Но това, че първи използваме авиацията за военни цели, не е вярно, но темата е дълга!

46

Анонимен

преди 6 години

Хвалба - Дал си на хората, още един ефективен метод да се избиват ...

45

ODESSA

преди 6 години

Винаги турчино си спомняй за Тамерлан *** се е крил във харема при кадъните:)))))

44

Базиликата

преди 6 години

Османския топ е най-известното оръдие!!Всички останали оръдия са имитация.За това един обикновен овчар на име Осман превзе 60 държави за 600 години и турците оставиха следи за хиляда години напред.При един ДНК тест всичко живо ще излезе с турска кръв.Може да звучи грубо и смешно но истината винаги боли.Аз съм *** със светла коса и зелени очи но чуя ли турска музика ми става драго на душата.

43

Я. па Я

преди 6 години

До НЕПУКИСТАНе знам какво да кажа. Не искам да те обиждам но 1453 г. е средата на 15 век. А прословутия топ е конструиран и построен от унгарец. Той първо е предложил да построй топа за Византииския император но му отказват и дори изгонват като са го обявили за шарлатанин и измамник. Той бяга от Константинопол и предлага същотото на турския Султан. Резултата е ясен за всички, Св. София става джамия.

42

Боби

преди 6 години

До Анонимен 43Няколко са Българските приноси във военното дело. Въпросния Огневи вал. Изнесени Ариегардни огневи точки. Локална Ешелонирана отбрана(Дойран) и прочие.Но реално това се изучава и се интересуват от него само Военните.

41

Анонимен

преди 6 години

Македонския синдром. И какво по-точно сме дали?Артилерията се използва още от древността - катапулти, требушети и балисти. Ако говорим за огнестрелната артилерия, ние сме били под турско робство когато се утвърждава. Много *** статия.

40

Анонимен

преди 6 години

Само аз ли нещо неразбрах какъв точно ни е приноса? Ако е толкова важен да си го учат хората които се занимават с военно дело. И Кръстьо Кръстев се споменава за откритието на елктронно-магнитнитен пулс при който спира всяка електроника, но явно историята не е на негова страна. И планетарния модел на атома на Нагаоки е бил преди предложения от Ръдърфорд, но не винаги някой е имал подкрепа или не се е бил родил в правилната страна.

39

Боби

преди 6 години

До НЕПУКИСТА 39Изобщо не съм коментирал "Турския Топ"Коментирах как се е променил начина на строеж на крепостите след като Константинопол пада. А Стените на града наистина са сринати с топовни изстрели.

38

ODESSA

преди 6 години

Акулата стои на док, във бойна готовност. Вие тук се разправяйте за гюлета:)))))))))

37

Хари

преди 6 години

До НЕПУКИСТАми средата на 15-ти век си е баш 1453г - вземи се стегни, сега кой век сме? 20-ти? :D

36

НЕПУКИСТА

преди 6 години

До Бобив СТАТИЯТА ПИШЕ ЧЕ С ТУРСКИЯ ТОП Е ПРЕВЗЕТ КОНСТАТИНОПОЛ, А ГРАДА ПАДА ПРЕЗ 1453 А ТОПА Е НАПРАВЕН ПРЕЗ 1550 КАК Е СТРЕЛЯЛ КАТО НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛ