157

Анонимен

преди 6 години

Емиле, разкажи като 30год. си извън България, като кажеш че си от България какво си мислят за теб ???

156

от изпатил

преди 6 години

най има сметка от тия българи на запад, нашата скъпа ТОПЛОФИКАЦИЯ. Сградната инсталация се плаща на 99% от хората без да ползват услугата. Още повече , че те не крадът от държавата за да покриват. А вадат парите с реален труд. От тази отпадна вода от ТЕЦ -те Топлофикация завлича абонатите с милиони.

155

Анонимен

преди 6 години

Емигрантите лелея за сланина, чалга и останалата балканска ци.гания

154

митето

преди 6 години

Аз работя в Лондон.Е на 120 километра съм от центъра,но все пак Лондон.Мия чинии в един пакистански ресторант съм много доволен.След като си платя наема и метрото и ми остават 32 паунда на седмица.Много съм горд че мия чинии.След 900 години ще си имам собствена стая.

153

До 162

преди 6 години

Откъде го изкопа този "факт",за 1 милион емигранти издържащи роднини в България?!Ако са 1 милион,това прави 150 лв. на месец на емигрант. С 150 лв. как се живее в България? При това според мен парите,които даваме за заминаването на емигрантите от България и после за издръжката им в чужбина,са доста повече от това, което емигрантите пращат в България. Аз лично от опит знам как стоят нещата и не само при мен е така. Двама познати дадоха изплатените накуп заплати при пенсиониране на децата си в САЩ

152

до 162

преди 6 години

Ама, никой не е казал, че положението в България е розово... Тези хора не от добро са в чужбина. Правят каквото могат за себе си и за близките си. Обаче това не рефлектира съществено върху икономиката на България, нито върху доходите на населението като цяло. "Но както и през миналата година, така и през тази явно не инвестициите, а паричните преводи от емигрантите ще дърпат икономиката напред" - ей тази недомислица е поводът за споровете в момента.

151

Жоре Преводо

преди 6 години

Стига сте писали глупости бе- хората пращат по 150-200 евро на месец на роднините си тук, за да преживяват. Каква икономика дърпали, кви пет лева...БГ икономиката с 2 милиона работещи генерира 100 млрд. лева годишно, а милион емигранти превеждат малко повече от милиард лева.

150

До 161

преди 6 години

Не противопоставям никого на никого. В статията пише, че емигрантите и тази година щели да дърпат икономиката напред. По-голяма простотия не съм чел.

149

Георги

преди 6 години

Братовчеда ми работи в Лондон.На три месеца праща по един превод от 120 лири за да му погасяваме един заем който е взел.Праща на три месеца за да не плаща такса всеки месец. Другия ми братовчед работи около Мюнхен.На три месеца си идва в България и пълни колата с храна и дрехи.И оставя около 200 евро - таксата за булсата и една кредитна карта. Тоест - с тях и без тях все тая.А и забравих - като дойдат тука си дават лаптопите да им ги преинсталират,че тука е 20 кинта.А там е 50 евро.

148

до 160

преди 6 години

До До 156Само факта, че има над милион емигранти, които пък издържат роднини в България е показателен, че положението в България не е никак розово.... Няма как същите тези емигранти да харчат повече пари в България от работещите тук, защото все пак имат живот и семейства в чужди държави и следователно голяма част от доходите им отива за покриване на разходите им там, където живеят! Сравняваш несравними неща! Дай да видим колко работещи тук пращат пари на роднини в чужбина тогава?

147

Анонимен

преди 6 години

До До 146Ти нормален ли си?Виж темата!От какъв зор противопоставяш българските емигранти срещу хората в страната?Защо ги разделяш?Всички се опитват да оцеляват.А тези в чужбина,доколкото могат, помагат и на оцеляващите в държавата ни.

146

До 156

преди 6 години

Няма спор, така е. Статистиката отчита наличната информация. Сега да поговорим доколко реална е тя. Аз съм счетоводител и попълвам към 140 статистически отчета годишно. Да не влизам в подробности, но това, което тя не е обхванала по отношение на написаното от Вас въобще не може да се съпостави с това, което "пропуска" по отношение на реалното и официалното за България. За Бога, това са в най-добрия случай 3-4 млрд... Спрете се, смешно е.

145

До 146

преди 6 години

5.6 млрд. лева са изплатените пенсии за, забележете, 2008г. 5.6 млрд. лева. И това са само пенсиите. Някой ги изкарва тези пари, нали? Определено не са емигрантите. Държават ни е зле, толкова може - толкова дава. Няма спор, хиляди семейства оцеляват благодарение на парите от чужбина, но чак тези пари да влияят съществено на икономиката и въобще да се сравняват с труда на 2.5 млн. българи тук - това е просто смешно.

144

Анонимен

преди 6 години

Смешници сте. Имигрантите не лелеят за това подобие на държава, а за роднините си тук. На тях пращат пари. А нарастването на пратените суми само доказва колко "хубаво" и "прекрасно" е всичко тук. Управляват ни "най-мъдрите" и "най-кадърните" крадци.

143

Анонимен

преди 6 години

До РеалистДа, щяха да заработват милиарди, но за шепа хора, а за тях щеше да има трохи едвам да оцеляват... Познай от 3 пъти що са избрали емигрантсвото?

142

Анонимен

преди 6 години

Това са данните на официалните парични преводи, за които има информация БНБ! А неофициалните - пратени и предадени на ръка, закупени стоки от чужбина предназначени за роднини или за обзавеждане на имоти в България и т.н. Друг пример - някой си плаща данъциите, обучения на деца в България директно от сметката си в чужбина по сметка на съответната организация - отчита ли се това? Май е много по-сериозен приноса на емигрантите, отколкото го отчита БНБ, но от тези статистики никой не се интересува!?

141

Реалист

преди 6 години

От това, че тези емигранти са избягали от България и работят в чужбина, България губи сума, която годишно е сравнима с БВП на България. Цяло чудо е, че все още не сме се затрили като държава след това масово бягство на хора от България. Този 1 млрд. лева за седем месеца е смешно малка сума - по около 150 милиона лева на месец. Ако работеха в България, щяха да изработват БВП за милиарди всеки месец.

140

До 145

преди 6 години

Напълно прав е номер 145 - приносът на живеещите извън България е несъществен.Номер 146 се опитва да го оборва, но показва явно непознаване на основни неща в икономиката. Тук не се сравнява само заплатата, а и много други неща. При това 146 сравнява заплати за 1 месец с преводи за 7 месеца, т.е. даже и само заплати да се сравняват по неговите числа, това са 1,5 млрд. лева на месец чисто от заплати и 150 милиона лева преводи, т.е. 10 пъти по-малко са преводите.

139

До 146

преди 6 години

Малко по-сложни са нещата, отколкото си ги представяш. Не става с каруцарски сметки. Препоръчвам ти nsi.bg - крайното потребление на домакинствата в България за 2016 е 56 млрд лева. 2 млрд лева (1 млрд евро) са похарчени от българите в чужбина само за първите 6 месеца на 2017г. (и то само от използваните в чужбина карти, издадени от БФИ). Какви въобще ги плещиш - 1.5 млрд? да не говорим, че си сметнал нещо си за един месец само, не за шестмесечие (каквито са данните за "емигрантските пари").

138

а задава

преди 6 години

ли си някой въпроса, ако бяха тук, колко милиарда щяха да ПРОИЗВЕЖДАт за нашия БВП?