21

юбералес

преди 6 години

До АнонименОт априлските възстанници. България беше освободена от турско робство през декември 1976г. на Цариградската конференция от Великите сили в следствие на 30 000 убити през Априлското възстание българи. Тогава ''Силите'' дават свобода на България - Източна (столица Търново) под руско влияние и Западна България (столица София) под австрийско. Османската империя е обявена за агресор в Бъларските земи и всяка от силите има право да нахлуе на балканите преследвайки своите интереси.

20

Анонимен

преди 6 години

до 22: ""...без тази война, Турция нямаше да падне." - това на оборва твърдението, че Русия не води война с Турция с цел освобождаване на някого."...Не сме им васали,..."- само един пример: От "народното събрание" виждаш само копитата на коня на "цар освободител"."войната с Турция не е била раздумка и песен за Русия."- това само доказва, че Русия води поредната война с Турия за проливите и Освобождението на България от османско владичество е следствие, а не причина за тази война.

19

до 21

преди 6 години

Първата ти точка е абсолютно неадекватна, пред вид, че без тази война, Турция нямаше да падне.Втората е още по-неадекватна. Откъде накъде царска Русия ще ни избира знамето?Точно наопаки тълкуваш събитията. Не сме им васали, че те да ни избират държавните символи.Третата точка е въздух под налягане - войната с Турция не е била раздумка и песен за Русия. Турците са били подкрепени от Великите сили - Англия, Франция, Австро-Унгария - никой от тия не е искал силна България на Балканите.

18

Анонимен

преди 6 години

Малко известен факти:- в Историята никога и никъде не се е споменавало, че руската империя обявява война на османската империя за да освободи България.- ако основните намерения на царска Русия е "освобождаване" то "Самарското знаме" щеше да бъде връчено на българските опълченци като знаме на бъдеща България.- и още веднъж: ако беше вярно твърдението, че Русия била тръгнала да "освобождава южните славяни", то защо е "забравила" "македонските земи" !?

17

Анонимен

преди 6 години

Денят на СЪЕДИНЕНИЕТО трябва да е Национален празник на България, а не 3 март.Това е денят в който българите казват на Света: ТОВА Е БЪЛГАРИЯ !3 март можеше да е Национален празник на две държави - Източна Румелия и Княжество България, но те не съществуват вече 132 години

16

Анонимен

преди 6 години

До АнонименЗагиналите в Старо загорското и Априското възстание, Ботевите четници, изкланите в Батак и Перущица, Опълченците, които не допуснаха Сюлейман да премине в северна България и така спасиха Русия от разгром, и практически освободиха България. А също и западната дипломация която не позволи на Русия да ни направи Задунайска губерния, така както направи това с Грузия и по късно с Армения. А смяташ ли, че Русия щеше да се осмели да Атакува Османската империя без съгласието на "Запада"?

15

Анонимен

преди 6 години

Честит празник!

14

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 16Кой се опита да заграби България от Турция, но му излезнаха криви сметките?

13

Анонимен

преди 6 години

Проблемът на България сега е, че след 89та не избихме комунистите. Румънците избиха комунистите и сега са добре, а ние тогава не избихме комунистите и затова сега сме зле.

12

Анонимен

преди 6 години

До Един от СеверозападаДоколкото си спомням, въпросното символ-верую е по-скоро фалшификат и не е творба на Ботев ако това имаш предвид.

11

Един от Северозапада

преди 6 години

До Анонимен1Да, нямало е въртоглави комунисти тогава. Най -въртоглавия, го убиха години преди това, на връх Вола. Виж кой е бил неговият символ -верую. Впрочем, комунистите по правило ги убиха по горите още, по полята, като се почне от Ботев, та през 1923-та, та до 44-та. Останаха коматистите, и синовете и дъщерите им, които и днес са ви яхнали, маскирани като БСП, Герб, и другите.

10

риторичен въпрос

преди 6 години

А къде е Цветан Василев сега?

9

Ани

преди 6 години

Русия се стреми към фрагментация на Балканите за да може да плете интриги и да ги поддържа в бедност докато дойде сгоден момент да ги окупира.Все още учебниците по историяна България са базирани на записките на такива като Константин Иречек Чех като услужливо се пропуща факта че е представител на Австро-Унгария. Една недоброжелателна към България империя. И сега комунистическите пари изтекоха към Австрия . . .

8

Още един покрит факт

преди 6 години

"Всеки здравомислещ человек разсъждава, че ако Русия е желаела една силна, съединена и независима България, тя трябваше освен да се възползва от извършеното на 6 септемврий и да поддържа Съединението. [...] Обаче Русия какво направи? Тя употреби всички средства само и само да попречи на народний идеал Съединението." - Стефан Стамболов, в-к Свобода, бр. 7, 19.XI.1886 г.

7

Анонимен

преди 6 години

Русия ясно показва, че е истинският враг на България!

6

Анонимен

преди 6 години

Много известен факт е, че Русия за пореден път се доказва като враг на България.

5

Още един факт,

преди 6 години

немного известен, е че единствената жертва на Съединението е капитан Райчо Николов, убит от "празничната" пукотевица.

4

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 3Gluposti

3

Анонимен

преди 6 години

Още един малко известен факт - Русия се съгласява със създаването на Източна Румелия единствено при условие, че там няма разположени турски войници. А това е начина да се развърже широко бунтовническо движение, което в последствие да отцепи и тази територия от Турция и да я пресъедини към новосъздадената България.

2

FAKT

преди 6 години

В специална декларация Русия обявява, че няма да предприеме каквито и да било действия срещу държава, която се почувства ощетена от присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Тази индулгенция важи дори в случай, че потърпевшите решат да прибягнат до военни действия.