6

интересно

преди 5 години

Моят личен лекар е против да взимам еднократно двойна доза антибиотик, ама не даде пояснение защо, а в същото време д-р Кантарджиев го препоръчва. Където ми беше изваден кърлеж, но допълнително се изчопляше останала част от него, след около месец гледам зачервявания като сателити около мястото на ухапване на една зона около 5-6 см в диаметър. Правих си изследване за наличие на лаймска болест, резултата беше под 0.1 при норма за опасност около 0.9-1.1 .

5

Rali

преди 6 години

Дава се ударна доза Доксицилин след ухапване, това е единственото решение. Това е единствения път когато съм вземала антибиотик. Лаймската болест е ужасна и трудна за диагностициране, води до проблеми със ставите, имунитета, отпадналост и веднъж развита на практика излекуване няма. Единична доза антибиотик си заслужава.

4

Дулитъл

преди 6 години

Официалната статистика отразява не повече от 10% от реалните инфекции с лаймска болест. Развитието е бавно и се бърка с куп други проблеми и заболявания. Зачервяването също не е сигурен индикатор, че има или няма инфекция.Кърлежът се вади с пинсети, като се хваща съвсем до кожата, БЕЗ ДА СЕ СТИСКА тялото му при дърпането. Иначе си биете инжекция с борелията и все тая дали сте ползвали ръкавици, които после сте изгорили и хвърлили в река.

3

И още нещо

преди 6 години

В нета ще намерите достатъчно снимки на ухапвания от кърлеж с последваща симптоматика за лаймска болест или марсилска треска. Ако имате следи от някакво ухапване и за около ден-два то не е започнало да завяхва, а е болезнено и има нездрав вид и цвят, по-добре идете на лекар, като не забравяте да споменете и за възможността да сте ухапани от кърлеж.

2

Анонимен

преди 6 години

За сведение, кърлежовият енецефалит успешно се лекува за ден с йодантипирин. Друг въпрос е, че у нас това заболяване е доста рядко.Препоръката за оглеждане на тялото и проверка на дрехите след разходка, особено из места където се знае, че има домашни животни, е повече от добра. Малкото отделено време за тази цел спестява бъдещото пиене на корем на куп илачи. А ако намерите изненада и тя е на място удобно за манипулация, лесно може да я отстраните със замразяващия спрей на Варнер за брадавици

1

elen

преди 6 години

Скоро бях в чужбина и ме ухапа кърлеж. Отидох в клиника, за да го махнат и ми дадоха антибиотик. Нещо от рода на доксициклин. Лекарят каза, че хората забравят за ухапването и не разпознават симптомите след 1-2 месеца, за това винаги изписват антибиотици профилактично