При ухапване от кърлеж не пийте антибиотици "профилактично", съветва д-р Валентина Цанева, епидемиолог и инфекционист на болница "Тракия" в Стара Загора. Лятото е време за почивка и разходки сред природата, но и интензивен период за размножаване на кърлежите. Затова след всяка разходка "на зелено" трябва да оглеждаме внимателно тялото си за ухапване от кърлеж, обяснява специалистът.

Кърлежите, които се срещат по нашите земи, пренасят най-често няколко вида инфекции: лаймска болест, марсилска треска, кримска хеморогична треска, ку-треска и кърлежов енцефалит. Най-често ухапаните развиват лаймска болест.

Случаите от лаймска болест в страната за миналата 2016 г. са 263. От началото на 2017 г. до днес са 190. Регистрираните случаи на марсилска треска са 192, на ку-треска - 18, а на кримска хеморогична треска – 4. Тази година има един регистриран случай на кърлежовия енцефалит.

Не е задължително да откриете кърлеж, впит в кожата, за да се развие заболяване. Ухапванията от по-малките форми на кърлежа -  ларви и нимфи, остават незабелязани и хората не разбират защо се е зачервила кожата им. Дали има данни за инфекция ще прецени най-добре лекар инфекционист.

Лаймската болест протича на няколко етапа и може да продължи с години. Когато инфекцията се диагностицира в ранната фаза на заболяването – до 1-2 месеца от ухапването, тя се лекува напълно с антибиотици, задължително изписани от лекар. Инфекцията се проявява с типично зачервяване на мястото на ухапването, увеличени лимфни възли в тази зона, както и с фебрилитет. Ако не се лекува в ранната фаза, инфекцията може да предизвика също усложнения в сърдечно-съдовата система, да засегне ставите, очите, нервната система. В последната си фаза обаче лаймската болест може да доведе до смъртен изход.

Марсилската треска е на второ място по разпространение у нас. Тя протича с висока температура, специфичен пъпчив обрив по цялото тяло, включително по дланите и ходилата. Типичен симптом е появата на черно петно на мястото на ухапването. Характерно за марсилската треска е разпространението й чрез "кучешки“ кърлежи. Затова от нея най-често боледуват хора, които са чистили домашните си любимци, без да ползват предпазни ръкавици, изстисквали са кърлежите и т.н. В повечето случаи заболяването завършва с оздравяване. Лечението, както и при лаймската болест, също е с антибиотик.

За разлика от тези две инфекции кримската хеморогична треска и кърлежовият енцефалит изобщо не се влияят от антибиотично лечение. Затова самолечението и "профилактичното" приемане на антибиотици при всяко ухапване от кърлеж е погрешно и вредно, посочва д-р Цанева.

Бързото премахване на кърлежа е важно, защото колкото по-кратко е престоял впит в кожата, толкова по-малка е вероятността да се пренесе зараза. Препоръчително е отстраняването му да стане от медицинско лице, което да извърши манипулацията стерилно и по правилен начин.

Ако обаче нямате възможност да се обърнете към лекар, не правете нищо от това, което сте чували за "лесно вадене на кърлежи", съветва д-р Цанева.

На първо място не мажете кърлежа – нито с мазен крем, масло или мас, нито с ракия, спирт или друго високоалкохолно вещество. Всяко подобно действие може да накара кърлежа да отдели повече секрети, които да се окажат заразни. Неправилно е и да въртите кърлежа в посока или обратна на часовниковата стрелка.

Правилно е първо да дезинфекцирате мястото и пинсетата, с която ще вадите кърлежа, както и да сложите ръкавици. След това бавно и внимателно започвате да издърпвате кърлежа право навън, като внимавате да не се откъсне част от него. Изгорете го или го изхвърлете в тоалетната. Изхвърлете и ръкавиците, без да докосвате кожата си, особено в областта на очите.

Д-р Цанева препоръчва още, когато се разхождате сред треви и храсти, да ползвате репеленти и да носите дрехи, покриващи крайниците. Така най-добре ще се опазите от нежелано ухапване от кърлеж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase