38

Иво Андонов

преди 6 години

Баси ужаса е в тая Япония. Абе азиатска държава ли е - не ми я хвали че била развита - все има нещо много гадно. Истината е, че за да постигнеш нещо трябва да се плати цената за него. Японците плащат с живот=работа, която е една от най-гандните цени.Китайците общо взето също, само че пак изкарват в пъти по - малко от японците. Истината е в западната цивилизация - луксозен живот на гърба на останалия свят.

37

Анонимен

преди 6 години

41 не е така. Хората са принудени да работят поради налаганата им години ценностна система, манталитет и култура. А са столетници, защото ядът основно морска храна. А не защото работят по 20 часа на денонощие. Никога не ми е харесвала тяхната култура, разбирания и манталитет.

36

Анонимен

преди 6 години

Интересна статия. Обаче е доста подвеждаща. Това не е масово в Япония, а отделни случай. Японците са отдадени на работата си и компанията за която работят е като тяхно семейство. Нещата ги правят не по принуда, а защото това им доставя удоволствие. Работохолици са повечето, а не мързели, като нас. А колко от вас могат да се похвалят, че работата им е и удоволствие?Не случайно Япония е страната с най-много столетници и с най-голяма продължителност на живота. Това не е случайно нали.

35

Анонимен

преди 6 години

Българският работодател иска същото. На колко места в частния сектор се спазва 8 часовия работен ден, отпуск и два дни почивка. Проверяващите си затварят очите и както знаем всичко на хартия е написано както трябва, но много далеч от действителността.

34

Анонимен

преди 6 години

В Япония умират млади от преработване, а ние ще умрем на работното си място от старост. На 33 съм и както е тръгнало ще се пенсионирам на 70. Кой български мъж живее до 70? Още на 65 се е гътнал.

33

а

преди 6 години

начи се е заробил, както да го увъртат стане ли работата смисъла на живота ти по-добре оди да те евтаназират щото вече си умрел.

32

Анонимен

преди 6 години

Имам съсед. Играехме заедно като деца на улицата. Замина в Япония след университета и се ожени там за японка. Живее в Япония вече 15г. Видях го миналата година и се шашнах. Това момче, което беше толкова готино, усмихнато, отворено, е заприличало на робот, на зомби. Когато говори с теб, едва го чуваш и гледа надолу. Като обезличен е. Там индивидуалността не се толерира.

31

баш майстор

преди 6 години

Самостоятелен съм. Имам си собственно работно време " до когато ми се работи" и като чуя за работодател шеф ми се гади и драйфам.

30

Анонимен

преди 6 години

Работохолизмът не е нещо, с което човек да се хвали, освен ако не става въпрос за дейност в изкуството, където творческият процес е силно изявен и трудът си струва - създаване на музика, картина, поезия и т.н. Но всеки се нуждае от периоди на почивки и релаксация, за да е пълноценен в работата си. Свръхнатоварването и преумората водят до преждевременно изхабяване и разболяване на човек. Дори периоди на мързел понякога са по - полезни от работа като пружина! Ето Майкъл Джаксън беше известен със своя работохолизъм и падантизъм - заспивал е в студиото до стойката на микрофона - и умря на 50...

29

онбашията

преди 6 години

освен ако не пренасяш чували с картофи, няма никва файда от преработването, дори обратното, изморения човек е много неефективен и допуска баламски грешки. аз като боря проблем следобеда и като видя че се опъва, вземам нещо просто, а сутринта проблема с един поглед го решавам

28

Анонимен

преди 6 години

Работят до смърт грозните комплексари и бедняци.Пичовете обикалят бардаците харчат пари и се забавляват.В япония жените са по-задръстени и от в България не искат да правят секс ами завинаги седят в некво предпубертено състояние повечето от тях са с култ към 500 килограмови сумисти,сайбър шит и герои от анимационни филми.Кво им остава на бедните мъже освен да си губят времето "работейки"

27

Анонимен

преди 6 години

като споменат японци веднага правя асоциация с роботи между тези две машини има повече прилики отколкото разлики

26

Андрешко

преди 6 години

До 30 WtF. Виждал съм нощем София да мият улиците с водоноски с маркучи по бай тошово време,даже мисля,че има такъв кадър и във филма Момчето си отива,а при сегашната бай х.уйова "демокрация" Фандъкова никога няма да я мие.

25

Анонимен

преди 6 години

Работя на българското черноморие, по 12 часа, без почивен ден. Шефа ми е тарикат. Вижте какво става в България?

24

WtF

преди 6 години

Ако прехвалената София се чисти и ремонтира денонощно ще едно от най чистите и нови в Европа колкото и да се замърсява и троши .....ама не е ........

23

Анонимен

преди 6 години

Познавам японците много добре и статията показва точно положението там (отчасти).Японците не бачкат така от кеф или от някаква "странна култура", а защото в противен случай остават буквалнно на улицата. Там бедните спят в хотели - капсули, където няма място дори да се обърнеш. В Япония е огромна скъпотия и аха-аха си кривнал и си зад борда завинаги. Раждаемостта там е по-лоша дори от нашата, а за тяхната честност питайте Перу за най-корумпирания президент в историята, който е етнически японец.

22

Анонимен

преди 6 години

стреса на работа е голяма заплаха наистина. Но пък щеше да е хубаво на работа да имаме един двама японеца, за да не върша аз всичко. Хаха Най-мързеливите нации в контра на статията:-испанци -италиянци-гърци-бразилци-англичани-сори-българи

21

WtF

преди 6 години

Ако японци строяха магистралите на България ех е , ама в държавата на залязващото слънце от Банкя е така , крадът и лъжат до смърт.

20

не разбирам...

преди 6 години

Странна култура. Моето мнение е, че трябва да съм абсолютен комплексар, за да работя на място, на което искат от мен да бачкам по 100 часа допълнително месечно и да не напускам, защото обществото гледало с лоши очи на това. Обществото като иска, да си ги избачка. Или емигрирам, или почвам с кражбите(от шефчетата, стига да мога)... Понеже съм свободолюбив, а може да ме гепят, затова по-скоро бих емигрирал... Най-добре в България :) (живях 9 години в Германия и се върнах, защото и там са "гъби")

19

Анонимен

преди 6 години

И българските депутати са така 24/7 спят по банките , един гласува за пет човека , ядат кюфтета за стотинки , карат ги лимузини с охрана , канят ги по тв на кафе да философстват , толкова много работят , че ще задмнинем бедна Гърция само още няколко мандата и милиарда както се казва да излеят по дебела чиновническа форма , че по времето на прехода все гладни стачки в стигаха.