10

Анонимен

преди 6 години

Да се отглеждат рози у нас е измислено от османците, те донасят маслодайна роза по нашите земи. Има данни, че добиването на розово масло е изобретено от арабите, които са изобретили процеса дестилация.В Турция и Китай се отглеждат много рози точно за розово масло. Отровите в китайските почви и води са причина тяхното масло да не е търсено в Европа.

9

Гледач на рози

преди 6 години

Първите български заможни хора )18-19 век, тръгват от търговията с розово масло. Нищо не е наложено от социализма. Единствената друга държава, която се опитва с розите е Турция, но там природата не позволява да се отглежда точно такъв клас. Маслодайността им е 3,5 пъти по ниска. Това е може би една от малкото култури в която имаме монопол. Само тая година почна малко зле с изкупната цена, но върви към оправяне. Миналата годна 1 кг стигна 7000 евро, просто търсенето е огромно.

8

Анонимен

преди 6 години

Японците наистина ценят стойностните неща. По-рано инвестираха в LB и сега продават кисело мляко и в някои азиатски страни. Още през 90-те включиха протобиотиците към жизненонеобходимите хранителни вещества. А ние както казва Христо Стоичков: "От рая правиме пустиня".

7

Коментатор

преди 6 години

И Днес БГ имат нужда от гюл.

6

Анонимен

преди 6 години

До АнонименEau de Cologne (о де колон) е от френски и наистина значи Кьолнска вода, ама бай ти *** не е бил роден тогава....

5

Анонимен

преди 6 години

И малко информация от присъствал:1. Билет за вход 20 лева. Ако искаш. Дава ти право да си напълниш малка кошничка (колкото 2 шепи) с рози.2. Уникална тълпа.3. Супер *** английски (повечето гости бяха чужденци).4. Затваряне на пътя за Шипка и обикаляне през селата.Изобщо фалш за чужденци. С тази организация българи направо не трябва да ходят там.

4

Анонимен

преди 6 години

БАЙ *** Е ПРОДАВАЛ МАСЛО ОТ РОЗИ В КЬОЛН. И ОТ ТАМ ИДВА ОДЕКЛОН .МНОГО ПО РАНО ОТ СОЦИАЛИЭМА.

3

Анонимен

преди 6 години

България е много по-известна с киселото си мляко отколкото с розите ... Това е наложено от руснаците след като са дошли да ни помагат. Нарочно заличаване на старите ценности и създаване на нови. Определено не сме единствената и най-уникална страна произвеждаща рози и продукти от рози. Миризмата на комунизма.

2

Анонимен

преди 6 години

АКО НЕ БЕШЕ СОЦИАЛИЗМА ДА НАПРАВИ РОЗИ НЯМАШЕ ДА ИМА ТАКЪВ ПРАЗНИК.

1

Анонимен

преди 6 години

Красива снимка за един красив празник.