24

Анонимен

преди 6 години

Латиницата която използваме ,защото сме бедна държава и докато нашите домове и администрации нямаха компютърни устройства никоя софтуерна компания не е искала да разработва нещата на кирилица , имало е в годините софтуер на кирилица но са били скъпи и само определени администрации са ги притежавали. Та това наименование шльокавица не го разбирам.

23

Кирил Софийски

преди 6 години

Вече всичко Българско е шльокавица ! А вие се правите на изненадани ли !?! Така е защото и вие сте шльокавица !

22

Иван

преди 6 години

До Phila delphiaЕ .... де'*** шльокавицата ти ... колко ли *** трябва да си да коментираш на латиница статия против това ...

21

Един българин

преди 6 години

Същият успех написаното щеше да има ако беше с корейската азбука.Или с ръкописното писмо на Войнич, ако някой знае какво имам предвид.А на морзовата азбука направо щеше да бъде написано неузнаваемо!Прочее с други думи ако мога да се изразя, една съседна държава като Сърбия използва и кирилица и латиница. И няма никакви драми.Обаче латиницата е кодифицирана. Тоест има официални правописни правила.А ние нямаме. Даже там където се налага да се пише на латиница.

20

До: номер 19

преди 6 години

Какви глоби бе, човече?Те хората сами са се глобили - като никой не може да им прочете какво са написали, сигурен съм в това!Мислиш ли, че някой ще се съобрази с написаното?

19

Анонимен

преди 6 години

GARASH - става за ядене!

18

Анонимен

преди 6 години

А дали тази провакация не беше "краш тест" за подмяна на азбуката ни? Идентичност не се подменя от раз, а на час по лъжичка....

17

Анонимен

преди 6 години

А каква е политиката на правителството за пропагандиране на българското?Като гледам няма такава,а същевременно се провежда политика за опростачаване на младите хора,всяка година се издават нови и нови учебници от знайни и незнайни автори,който видоизменят всичко в оразованието.А контрола е нула!

16

Анонимен

преди 6 години

Единственото решение: жестоки глоби за текстове, написани на "щльокавица". За издателката на "Под игото" - максималната плюс обществено порицание!Колкото до ученето по Интернет: жестока заблуда е, че това е учене. Прочетеното от екрана отива в кратковременната, оперативната памет, а от хартиен носител - в "хардуера". Да, справки се правят лесно и бързо, но не си ли ги запишеш, от едното влязло, през другото излязло!

15

Сп???нс

преди 6 години

отвори който и да е вестник , независимо в книжен или цифров вариант - майка ми от години спря да купува , защото трябва да и ги превеждам от журналистически на български език.

14

Явор Колев

преди 6 години

ШъТ! Ще ми четат те! Аз "читанката" затворих, поне се опитах де. Мразя да има по-умни от мен. А все пак съм земеделски техник по образование. Даже някаква награда получих. Не бе, сигурно пише нещо там, ама на кой му се чете.

13

Анонимен

преди 6 години

На никой не му трябва тая кирилица само дърпа назад хората които искат да учат западен език. За какво ми е тоз български в световен мащаб? Никаква работа не върши и всички мисялт, че е Руска.

12

Phila delphia

преди 6 години

Ima problem s narkomestata v rbg - svidno e i ot polumeseca s zvezdite...

11

шматка

преди 6 години

До 11Е не е така.Има си електронните библиотеки с хиляди заглавия на знайни и незнайни авториМежду другото като си купуваш книгите за Хари Потър по голям интелектуалец ли ставаш

10

Анонимен

преди 6 години

Днес във века на Интернет само с няколко кликвания можеш да четеш какъвто Спам си искаш и колкото си искаш. Залива ни страшно много объркана и ненужна информация.

9

Анонимен

преди 6 години

До шматкаАма, верно си голяма шматка!))

8

Анонимен

преди 6 години

Трябва да има закон за българския език- рекламни табели на български, с латински букви да се забранят,а подобни "издания" да се изземват и унищожават!Преди да е станало късно!Трудно би се прокарал такъв обаче с политици-чуждопоклонници и неграмотници

7

шматка

преди 6 години

Айде стига сте ревали с тези книги.Едно време книгата в Бг бе единственият носител на информация и който беше по любознателен ще не ще си купува книга.Днес през интернет ни залива информация.Само с няколко кликвания можеш да четеш която книга си пожелаеш.На какъвто език искаш.Времената се променят драматично бързо и колкото и да ритаме връщане назад няма.

6

Анонимен

преди 6 години

до Ф:Това не е латински. Няма такова животно "латински с български думи"! Това издава единствено неграмотност и невежество!

5

Македонски

преди 6 години

Нищо "гениално" няма в издаването на "Под игото" на шльокавица!Това е поредната добре обмислена стъпка в плана за обезбългаряване, и поредният пирон в ковчега на българската култура!И мнението на подобни платени клакьори слабо ме интересува!Българската писменост и култура ни е запазила като народ през вековете, дори по време на Османското робствозатова някои с все сила се мъчат да я унищожат!Лошото е, че са напът да успеят!Защото го допускаме!