8

Анонимен

преди 6 години

До Слънчарски от Анонимен 5Аз просто поясних, но всъщност подкрепям мнението Ви. Смятам, че всички въпроси от теста, както и преразказа са направени да бъдат някак "машинални". Наистина изискванията се изчерпват с внимателното четене и правописа. Навремето се пишеха есета, отговори на литературни въпроси и т.н. Някак повече се стимулираше мисленето. В момента, за да се постигне успех на изпита е достатъчно да наизустиш модела на въпросите, чрез достатъчно решени тестове за упражнение.

7

Слънчарски

преди 6 години

До Анонимен 5Да, забелязах тази подробност в матурата от миналата година. Някак по-интересно е така, но въпреки това преразказ ми се струва малко като за четвъртокласници.

6

Слънчарски

преди 6 години

До Анонимен #4Мисълта ми е точно, че е прекалено лесно. Няма за какво да се учи или подготвя за тази матура. Дори и теста, за който сега гледам варианта от 2016, явно е само с въпроси по текст на място. Не виждам никакъв смисъл от тази матура. Това е само за внимателно четене и правопис. Може и просто така да ми се струва, защото при моя изпит след 7-ми клас имаше есе и тест с 60 въпроса по граматика, правопис и логическо мислене.

5

Анонимен

преди 6 години

До СлънчарскиДа допълня още нещо към казаното по-долу. Задачата на децата е преразказ на откъс от неизучавано произведение, но включва и дидактическа задача. Трябва да се преразкаже от името на неутрален разказвач, или от името на посочен герой от текста.

4

Анонимен

преди 6 години

До СлънчарскиИма два модула, първият е тест от 25 въпроса за 90 мин, оценката от този тест се пише в бележника.Първият модул е задължителен за всички седмокласници.Вторият модул е преразказ на неизучавано произведение. В случая този роман. Чете се два пъти текста, дава се още определбен брой минути, не съм сигурен, мисля че са 15 сами да си го четат и след това се пише преразказ, 60 мин. Не е трудно да бъде направено.

3

Слънчарски

преди 6 години

Преразказ? Само това ли е изпита по Български език и литература? И тест предполагам? Сигурно и той ще да е с 2 верни отговора? И какво ще научат, ако само зазубрят произведенията и ги преразкажат?

2

Анонимен

преди 6 години

Горко на този, който не е водил в живота си поне една война на таралежите.

1

123

преди 6 години

Прекрасна и благодатна тема, стига да си го чел.