11

Анонимен

преди 7 години

Братя Грим са фолклористи - те записват автентични творби на устното народно творчество и не си поставят задачата да адаптират тези разкази така, че да станат подходящи да бъдат разказвани на малки деца.

10

Хора,не забравяйте,

преди 7 години

че става въпрос за фолклор. През определен исторически период той изпълнява определени функции - това, което в днешно време представляват историческите четива, художествените романи, вицовете (включително и неприличните), разказите за интересни събития от живота на отделни личности и региони, песни за развлечение, пословици, служещи за поука. Фолклорът служи на цялата общност, не е предназначен само за развлечение на децата.Едва в по-ново време някои фолклорни разкази се адаптират като за деца.

9

Анонимен

преди 7 години

Специално за Братя Грим е малко по-особено - те са писани по време, в което има жестока цензура и гонения, а това е бил единственият начин да опишат проблемите, които са виждали в тогавашното общество и да кажат своето мнение как могат да се разрешат. Но когато не можеш да кажеш нещата в прав текст, трябва да ги завоалираш като "приказки". Тази техника се използва често в изкуството, но съм съгласен, че трябва подбор в кои години децата да четат определени приказки.

8

Наблюдател

преди 7 години

Приказките по своеобразен заинтригуващ начин подготвят децата за живата. Но само майстори като Братя Грим са могли да го правят. Не малко от тях са фактически преразказани старинни митове и легенди, които се опират в основата си на някаква реалност.

7

Грюгер

преди 7 години

Приказките за мутри,ДС агенти, съдии и фолк певици помагат на нас етническите българи да преодолеем страховете си... другите предпочитат "терминал 2"

6

до 3

преди 7 години

До Анонименама и ти си една скица !

5

Анонимен

преди 7 години

Дядовата ръкавичка - помните ли тази приказка? Събрали се в ръкавичката какви ли не животни без да се изяждат, но идва дядото и тупа-лупа претрепва добрите животинки. Това на какво учи децата?

4

Анонимен

преди 7 години

Най ме кефят братя Грим, само, че меките китки искат да ги забранят.

3

Анонимен

преди 7 години

Бе то сие направо страшно...Тарзан ходел гол, Пепеляшка се прибирала след 12 ч., Снежанка живеела със седем джуджета, принца целувал жаба, Батман карал с 240 км., Мечо Пух крадял мед...... и още и още.Какъв пример за децата...

2

Анонимен

преди 7 години

А какъв ли бъркоч става в детските главици, като слушат български народни приказки и гледат Картуун Нетуърк. Където няма нито един нормален перонаж.

1

Зъбльо

преди 7 години

Хората нямат какво да ядат, тия почнали за децата да мислят!