Глутенът в лимеца е толкова малко (под 2%), за разлика от пшеницата (тип 500 брашно например, където е над 70%), че точно за хора алергични към глутен лимеца се препоръчва.Освен ако алергията им не е толкова тежка, че хич дори да не могат, тогава - ориз.
Така както сте го подкарали излиза, че всичко което е купено от магазин и го хапваме всъшност е вредно за здравето ни.И до какъв извод стигнахме копувайте си къщи с дворове на село и се спасявайте самостоятелно както винаги.
Има данни, че глутенът може да е причинителят на аутизъм при децата.Когато се премахне от храната, децата видимо се подобряват.
До УчуденИма глутен в лимеца. Малко е , но има. За хора с алергия към глутен не се препоръчва.
Dietolozite sa za med psihopregled.Yajte kamuni ne sa vredni.Ne ste stoyali gladni da razberete cenata na prekrasniyat ni bg hliab,kolbasi,sirene
90 те години се кефех на това как пазарната икономика промени асортимента в магазините. ОБАЧЕ пазара роди МЕНТЕТО храна опакована в шарена опаковка. При социализма имаше пет вида салам ама от месо сега има хиляда ама са от рога, копита и пилешки клюнове. Трябваше да останем по средата между комунизма и капитализма.
Ситуацията с глутена е много силно преекспонирана.В същото време да се говори за хлебната мая е табу, а тя е ужасно вредна. Хляба трябва да се прави с квас и сода, както се е правел до 50,60те години на миналия век. В заводски условия това не може да стане.
До ФАШИСТслучайно да знаеш, че според статистиката смъртността от цигарите е по-висока от тази от Спин? Познавам такива като тебе, дето си мислеха, че ще векуват безотговорно и познай какво стана с тях... живей си както искаш, само съм против утре като идеш в болницата да си на разноски на тези, дето поне се опитват да се грижат за здравето си и за здравето на околните.
Имам няколко пациента с цьолиакия и реват много хората. Една женица казва, че едно време било много трудно да се живее на безглутенива диета, но специалните продукти не били с кой-знае кава ценова разлика. Сега има много богат избор, но цени от типа на7лв за пакет брашно я държат на ръба на гладуването. Така че ако обичат хипстъритр да си заврат модите в гз и да не объркват живота на нормалните хора.
да, проблемът е и в стреса, но храната е направо ***. Това беше проблем предимно на запада, но вече и по това не им отстъпваме. Човешката алчност няма граници. Тровят ни с химия, с ГМО и кой знае още с какво! И няма как да избягаш! Ако не наблъскат оцветители, "подобрители" и всевъзможни ***, нищо няма вкус! Купувам топъл хляб от пекарна - не мирише! Ям ябълка - ни мирис, ни вкус... ядем отрови.
В нашата пшеница по соц времето имаше глутен в хляба но беше несравним по количество каквото е сега. Баба ми като почнеше да точи корите за баница те се прокъсваха на места защото глутена беше малко. Сега когато точи баница няма късане даже тестото се разтяга като дъвка. Е това лепило като влезне в стомаха ви какво си мислите че ще го преработи ли? Няма как да го преработи и организма да го изхвърли а се полепва по кръвоносната ви система и после умирате от сърдечно съдови заболявания.
Едно време и без еко и меко ....хората жвееха до 100 години. Сега колкото по модерно и здравословно се храним , толкова по- рано си заминаваме .Аз мисля ,че проблемът на хората не е в храната ,а в СТРЕСА
Не следвам измислените ви "моди" в храненето. Ям хляб колкото си искам и нямам намерение да го спирам.
Няма я държавата. Не може да се говори за вредни храни. Не може да се говори за имитиращи продукти. Не може в страната да има толкова биопроизводители . Още много недоразумения. Къде е държавата. В Турция има забрана за тютюнопушенето и се спазва, а в българия се пуши навсякъде. Страната се превърна на сметище. Навлизаме в изборна кампания и големи обещания, заплахи. Така от 27 години ,,демокрация" нищо не се променя в законодателството за промени в жизнения стандарт на хората. Популисти.
Модата в храненето: Избягваме глутена, но само в хляба ли е?