50

Запасен

преди 7 години

Винаги съм се чудел: Защо, след като е ясно, че всички искат мажоритарна система, трябва да делим държавата на райони, вместо да разделим парламента на квоти по области, пропорционално на населението?! Така ще е много по-лесно - всеки ще е кандидат само в един район, ще е разпознаваем и хората ще знаят почти персонално кандидатите. Като се преместиш в друг район - първо 4 години уседналост - да станеш и ти местен, пък тогава, като искаш - кандидатирай се.

49

Запасе

преди 7 години

*** = Ман га л2.Партии с по-образовани кадри ще имат много по-голяма тежест, както и трябва да бъдеДемокрацията е за хора с еднакъв интелект! Не може да смесиш аборигени и да цивилизовани хора, защото простотията на първите надделява количествено над вторите. Трябва да има приравняване, иначе винаги ще тъпчем на едно място, докато чакаме глуравите да поумнеят. Дядо ми казваше навремето, че глупаците с косата да ги косиш - не свършват, понеже отзад никнат нови.

48

Запасен

преди 7 години

Брей да му се не види! Аз това го разправям от две години - че трябва да има тежест на гласа. Не може председателя на БАН - най-учения човек в държавата, дета се казва, да има равен глас с последния жмугляв сига нин. Нека всички да имат по един глас - за да им се чува думата и на тях. Но като си завършил средно - нека гласа ти е с по два гласа. Като си завършил висше - нека са четири. Като имаш две висши - осем. Така ще се получат няколко неща:1.Бай *** няма да го купуват, защото ще е скъп.

47

Анонимен

преди 7 години

Ако вземем метафората на автора, че държавата е самолет и трябва да се избират квалифицирани летци, начинът на избор няма нищо да промени, ако този самолет и този пилот не знаят накъде са се запътили. Той нямат курс..Симптомите за това отдавна са на лице. И никоя система или подбор на летци или пътници няма да реши проблема с липсата на курс. Самолетът е обрачен да катастрофира когато "му свърши горивото" Червената лампа свети. Губим височина отдавна..

46

Hristo Janew

преди 7 години

Нека да не баламосват народа и се направи машинно гласуване. Има начини да се осъщетви. Пари има - я останки от откраднатата банка КТБ, я нещо от приватизираната авио "БАЛКАН", я от Кремиковци, я от Нефтохим, я от булгартабак и мн...др. откраднати.. Така, че изборите могат и да се отложат малко, имаме си и правителство. Променете нещо в добро за народа беееее

45

Анонимен

преди 7 години

Има добри идеи системата замислена от този човек, но като цяло не става. Нивото на висшето ни образование, което ще ти дава 3-та точка е в упадък. Така няма да има значение ако ще и само хората с висше образование да гласуват. Просто гласа няма да има стойноста която трябва да има според човека който е писал тази статия.Преди време един коментиращ в този сайт даде много добър пример за система. Безпартийна двукамарна система. Всяка община излъчва кандидати и от тях после се излъчва и за горната

44

Анонимен

преди 7 години

Според мен избирател може да бъде само този, който плаща данъци. Ако не плащаш нямаш право да гласуваш. Не говоря за пенсионери и хора в неравностойно положение, а за тези, които през живота си не са платили стотинка на държавата. Не може техния глас, купен за кебапче или 50 лв да решава кой ще управлява. Много лесно от избирателните списъци могат да бъдат извадени тези хора и да решават само тези, които допринасят за съществуването на държавата, независимо от образование и ценз!

43

Владимир Бояджиев

преди 7 години

Да питам стажанта - как точно глупавите няма да бъдат използвани? Това че имам образование, прави ли ме умен или поне по-умен от този без образование? То гаранция ли е за умност? Вместо да се усложнява с претенции за елитарност изборната система, не е ли по-добре да се въведе изискване за ГРАМОТНОСТ. Така, поне ще може да се гарантира, че гласуващият е грамотен.

42

продължение на 51

преди 7 години

Ще скочат заради ромите и т.н., но малко хора си дават сметка, че постоянните приказки за ПАРИ са политика отвън, за да настройва останалите срещу ромите. А трябва парите да отиват за ОБРАЗОВАНИЕ, ерго, ромите да учат НАИСТИНА. Ако искаме да не са плазмодии и пиявици на обществото, ТРЯБВА да работим в посока да се образоват, ерго, да МОГАТ да работят истинска работа. Но образователния ценз за гласуване не го приемам - хора от кол и въже си купуват или просто минават между капките за висше...

41

Анонимен

преди 7 години

Още първото изречение казва много - според мен трябва да се търси система, която най-малко да може да бъде използвана от тези, които "знаят как". Иначе според мен е добре да се говори на тази тема. Аз не мога да разбера друго - как може неграмотни да имат право на глас? При положение, че в Конституцията е записано, че образованието е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО? Според мен за включване в избирателните списъци, трябва да се предоставя диплома за завършено (най-малкото начално, стига...) образование.

40

шопето

преди 7 години

Па що сум неприязнено кам тея "алтернативи"? То ни беа алтернативни партии, алтернативни инвестори и монуполе дека само *** скубът. Щеши да има и алтернативни нови имена и полотики, па то същия резил. Сеги па алтернативни избирателни системи. Абе, що не одити на маааа....та, тръсете си и алтернативни избирателе.

39

Петър Папазов

преди 7 години

Правото на глас е еднакво за всички независимо от образование, пол или цвят на кожата. Самият автор казва че тези с дипломи ще се "предполага" че са по-интелигентни. На предположения не може да се гради демократичност защото по-скоро ще е предполагаема!

38

меритократор

преди 7 години

В Италия имаш право да гласуваш, само ако представиш бележка за платени данъци.

37

ПОДКРЕПЯМ

преди 7 години

Подкрепям тази идея за прогресивен глас за отделен гласоподавател .Но този начин за да работи трябва да се отнеме правото и на Жените да гласуват .

36

Анонимен

преди 7 години

Значи купуването на дипломи ще се приравни към купуването на гласове.

35

Анонимен

преди 7 години

Ако човек е учил повече, работил повече и допринася за обществото повече, не би ли следвало да има повече значимост от някой, който не споделя тези качества? ....Не, това му помага да извлече повече облаги за себе си и да има по-висок обществен статус. Основните човешки права не зависят от пол, религия,раса, етнос или образование.Ако толкова много е учил и е кадърен да си направи партия и да привлича гласове. Това е начинът.

34

Анонимен

преди 7 години

Най-големият ***, който познавах беше с две висши образования кандидат на техническите науки. Освен това много обичаше да използва служебното си положение за лични облаги.

33

Анонимен

преди 7 години

До До 32При монархия царя и роднините му вземат всички пари и имоти и наследяват а останалите гласуват но нямат нищо. Ромките раждат много деца и трябва да станат депутатки по тая логика.

32

Анонимен

преди 7 години

Даваннето на право на глас на всеки *** и пульо е една от големите грешки на демокрацията. Противоестествено е. Хората ниито се раждат равни, нито в последствие са такива.

31

До 32

преди 7 години

След Освобождението е имало период, през който не е имал право на глас онзи, който няма собственост.Когато пък жените получили право да гласуват, най-напред е имало период, през който са можели да гласуват само жените, които са станали майки.С други думи, държало се е сметка дали някой е способен да си изгради макар и малка къщурка с паянтов градеж - ако някой мъж дори и това не е направил, се е считало, че не е достоен да гласува.За принос на жените пък отначало се е брояло раждането на деца