154

Анонимен

преди 7 години

Кастро с група други участници успява да избяга в планините Сиера Маестра, но малко по-късно и те са заловени. Не е напълно изяснено защо Фидел и Раул Кастро не са убити при залавянето, както повечето им съучастници.-----------------------------------------------------------------------------------------------Ми защото Батиста не е маниакален убиец - за разлика от Кастро и Че Гевара.

153

Анонимен

преди 7 години

Голям и силен човек. Като всеки диктатор започва битка след победата с чистка.Пръв пада един от най-популярните гери на борбата Камило Сиенфуегос.В Сиера Маестра той е практическия командващ.Има най-високия чин- команданте.Кастро имашедвама силно конкуриращи го по популярност революционери.Че Гевара и Камило.След вземането на власта Сиенфуегос загива в малък самолет Чесна.Прдполага се че е свален от личния пилот на Кастро.Че Гевара разбира че е въпрос на време да бъде ударен и заминава в Боливи

152

Анонимен

преди 7 години

има едно документално филмче на Майкъл Муур - Sicko, там става дума за американското здравеопазване и в един момент отидоха до Куба, потърсете го в нета, американци се пишат канадци и ползват канадско здравеопазване, даже от Куба си купиха лекарства дето в америка им излизаха дебело. След като на хората им писне да ги експлоатират едрите капиталисти идват хора като Кастро и Че

151

Анонимен

преди 7 години

Девет дена ли ще я прехвърляме тази новина. Кубинците се отърваха, да му мислят руснаците.

150

генерал Гоцев педала

преди 7 години

Кастро как ги е наебал финансово хамериканците никой друг не ги е цакал така

149

Шоп

преди 7 години

Колкото някой помни Уго Чавес, толкова ще помнят и Кастро.Че Гевеара отдавна е герой само на най-изгустираните антисоциални типове.За 99% от хората той е само популярен силует от Ти-шърт.

148

bolbov

преди 7 години

Ереста Че Гевара Фидел Кастро не са само леви революционери марксисти те са хора от следваща епоха след която човечеството ще намери своето спасение от ада наречен капитализъм.

147

другарят

преди 7 години

До фактиПърво Труман никога не е бил президент на САЩ през 1959 а в годините 1945 до 50 те г. Второ президент тогава към началото на Революцията в Куба е Дуайт Айзенхауер но другарят Фидел Кастро никога не е подкрепял американците той още от революцията през 1954-1959г изрично обявява социалистическият характер на кубинската революция и към него е изпратен малък щаб от съветски военни съветници които го съветват и в престоя му в Мексико и на др.места. За разлика от теб професията ми е дипломат

146

до u4en

преди 7 години

Ракетите разположени в Куба са на СССР-инсталирани са там по заповед на Хрушчов и всички работели с тях са били руснаци.След краят на кризата е постигнато споразумение ракетите на СССР да се изтеглят от Куба,а ракетите на САЩ от Турция.САЩ е подписала и споразумение никога да не напада Куба.Интересното е,че самолетите U2 са заснели само една ракета,а руснаците наскоро признаха,че са 162 ракети инсталирани и готови за старт!

145

още факти

преди 7 години

По време на Карибската криза СССР с кораби прекарват и инсталират ракети с ядрени бойни глави в Куба.Самолет U-2 заснима само една готова да излети.Но наскоро руснаците признаха,че са били 162!Мирният изход от кризата го дължим най вече на президента Кенеди,който е постъпил много разумно - с блокада на Куба и преговори със СССР.Май втори такъв като него САЩ не са имали.Хрушчов е бил нвъздържан и избухлив.Така,че всички трябва да сме благодарни на Кенеди.

144

факти

преди 7 години

Фидел Кастро не е бил комунист.След преврата от 1959-та първо отива в САЩ където президента Труман с е цотнася с него високомерно и това му отношение отблъсква Кастро.Иначе той произхожда от богата фамилия и притежава адвокатска кантора на центъра на Хавана.След посещението си в САЩ Кастро е отвратен от високомерието на Труман и решава,че съюзник ще му бъде СССР.Парадоксално е но заслугата е на Труман.

143

Анонимен

преди 7 години

много ми е забавно хора, които не могат да посочат Куба на картата, камо ли пък да са стъпвали там, да обясняват, че кубинците били нещастни и живеели мизерно. Да живеят бедно, но аз по-щастливи и удовлетворени хора не съм виждала! Парите не са всичко, като опрете до нашето здравеопазване ще го разберете. За Кастро само възхищение мога да изпитвам затова, че отказва да е американска ***, за разлика от нашите убавци!

142

есхач

преди 7 години

Фидел е последната легенда на ХХ век. ВЕЧНА МУ ПАМЕТ. Човекът създал независима държава в задният двор на САЩ заслужава само уважение. Мразен от богатите боготворен от бедните - просто EL Comandante. Los heroes no se mueran.

141

Няма проблем

преди 7 години

Добре че е умрял .Сега има за какво да се джонгаме два дни по форумите. Иначе скука , скука ,няма новини.Ето сега Кастро измести Путин от новините и сме си О.К.

140

министър Ал.Иванов

преди 7 години

Фидел Кастро е онази велика личност в кубинската и латиноамериканската история която преобрази Куба и светът. От земя ограбвана от латифундистите на САЩ Куба стана райска градина за народа и.Незабравими ще останат посещенията на Фидел Кастро особенно 1976 , посещенията на др. Тодор Живков в Куба 1978 и 1981г ,посещението на др. Петър Танчев - Секертар на БЗНС и посещенията на др. Алекси Иванов 1984 като Секретар на ПП на БЗНС и 1988 като министър на земеделието и горите

139

Киро

преди 7 години

Велик лидер! Отстоял атаките толкова години на най-големия терорист на света -САЩ ! Поклон !

138

Анонимен

преди 7 години

163 е обобщил най-точно - още приживе този човек беше легенда.

137

Анонимен

преди 7 години

Редакцията трябваше да подбере и снимки от времето на партизанския му период в Сиера Маестра, а също и от началните години на управлението му.

136

Беше харизматичен

преди 7 години

Беше изключително харизматичен, това личи особено в архивните филмови кадри от времето на младостта му.Доколко правилни са били възгледите и действията му, доколко те са били самостоятелни или повлияни, това ще реши историята. Все още сме много близо до времето на Фидел - втората половина на 20-и век.

135

Мнение

преди 7 години

Хора като Фидел не умират. За него ще се говори и след 1000 години. Така е с всички които са доблестни, принципни, смели, посветили живота си за доброто на другите (фидел е от много богато семейство, но изоствавя всичко и хваща гората) и т.н . Просто тези неща са непреходни и не умират.