58

ХМ

преди 7 години

Когато измислят ефективен начин, а то има такъв всичко да минава само като разплащане с карта и да няма в кеш, то тогава ще се види и какво постъпва като заплати и колко се потреблява отгоре.Защото в частния сектор масово ги осигуряват на минимума, а им се дава на ръка поне още 1 път и половина над това върху което се плащат данъци. Е ако аз работя за 600 и си плащам на всичко, тогава този, който го осигуряват на 380, но получава до 800, с какво е по-беден, че не мога да се сетя.

57

анонимен

преди 7 години

До Анти-ТролАма 500лв данък на 5000лв, едва ли от значение за този дето взима 5000, докато този дето плаща 50 на 500лв са много за него. на единия остават 4500 / 450, сам прецени

56

Анонимен

преди 7 години

В БГ съм разбрала.че което е добре за хората-не се случва. Така че дебатите не ме интересуват~просто гледам какво се случва

55

Анонимен

преди 7 години

Всъщност, като се има предвид, че събираемостта при плоския данък е в пъти по-висока, в крайна сметка има повече пари за бедните.

54

Анонимен

преди 7 години

Уви за бедна държава като нашата, прогресивния данък е много по-подходящ. Прекалено голям е процента на работещите бедни. И спрете да гледате само от вашата шопска камбанария - София не е България и в провинцията хората едва оцеляват.

53

карина

преди 7 години

Аз съм за плоския данък и ми е чудно как сега БСП тръгна против собственото си достижение. Преди години се съгласихме, че това е по-добро и искат да кажат, че е ред да се съгласим, че това не е добро.

52

До 'Обективен

преди 7 години

При прогресивното подоходно облагане, заможният плаща непропорционално повече. Има случаи хора с малко по-висок доход да плащат повече данъци и в крайна сметка да получават по-нисък нетен приход от тези с по-нисък доход. Това вече е истинска несправедливост.

51

До 'Обективен&#

преди 7 години

Естествено, че най-справедлив е т.нар. плосък данък, когато всички доходи се облагат с еднакъв процент. Въпреки, че процентът е еднакъв, този със месечен доход от 2000 лв плаща 200 лв + осигуровки, а този с 600 лв плаща 60 лв + осигуровки. Вижда се, че заможният пак има в пъти по-висок нетен принос към държавата, което донякъде е несправедливо спрямо заможния, но да кажем, че заможният е склонен да го приеме и да продължи напред.При прогресивното подоходно облагане, заможният плаща непропорционално повече. Има случаи хора с малко по-висок доход да плащат повече данъци и в крайна сметка

50

Факт

преди 7 години

При едно нормално за България прогресивно-подоходно облагане, би трябвало хората с доходи до около 1000 лева да плащат по-ниски данъци, тези за доходи между 1000 и 5000 лева да плащат горе-долу същият данък общ доход, а тези с доход над 5000 лева месчено да плащат повече от сега. Все пак ако искаме да я има България с българи, ще трябва и най-бедните да могат не само да преживяват, а и да имат средства за деца, каквито сега нямат и затова българчета не се раждат.

49

Fire

преди 7 години

Ne stane li bg mesechen dohod neoblagaem do 1000 euro, ela ta gledai....

48

Значи така!

преди 7 години

Червената пасмина иска отново да хрантути едно определено мързеливо милионно ''малцинство'' за моя сметка, за да може ''малцинството'' да гласува за тях.Аз бих дарил за образованието им, но няма да позволя да ме принуждават да плащам социалните помощи на многодетни малолетни майки!

47

Обективен

преди 7 години

Както обикновено не се разбира защо различни по размер доходи е справедливо да се облагат с различни данъци. Не се разбира и че примерно 15% за сумана на ХХХХХ лева, не означава 15% за цялата сума, а 15% за една малка част и то при необлагаем минимум и в крайна сметлка данъка от 15% е по-малък по размер от плоския данък 10% - това за номер 49.

46

:-D

преди 7 години

И да ми вдигнат данъците, ще намеря достатъчно законен начин да не ги плащам и пак ще го духат бедните.Научете бедните да работят, а не да ми гледат в канчето!

45

Реалист

преди 7 години

Плоският данък по принцип си е по-висок данък, т.е. "вдигнат" данък за повечето българи - тези с доходи до около 1000-1200 лева на месец и в същото време е намален данък за хората с доходи над 3000-5000 лева. Прогресивно-подоходното облагане само по себе се не е нито вдигане на данъците, нито намаляване на данъците - зависи от гледната точка.

44

До ''Обект

преди 7 години

Няма нищо справедливо в това да вземаш от 1/3 до 1/2 от изкараното с труд на някого, само защото той има акъла и способностите да работи по-печеливша дейност.Препоръчвам на младите да учат и да работят здраво! Нямам намерение да издъържам ***!

43

До анонимен

преди 7 години

А чухте ли преди малко! Значи разбрахме за 1400, но и надолу изгаряме, на 1000 лв - 15 %!Явно ще хване и 700, 800 лв заплати!Тия Бсп не са в ред, точно мислех да гласувам за тях а те се ос**ха!

42

Да го духат бедните!

преди 7 години

Само не мога да разбера защо да давам на бедните повече от МОИТЕ пари!И без това плащам повече данъци и осигуровки, отколкото те въобще изкарват. Не им ли стига! Пиявици! Да запрятат ръкавите и да бачкат! Моите деца също имат нужди.

41

Обективен

преди 7 години

Има две страни въпроса с плоския данък или прогресивно-подоходното облагане. Повече от ясно е, че при една нормална ситуация прогресивно-подоходното облагане е много по-справедливо от плоския данък,но България не е нормална държава. В България има огромно по размер укриване на доходи и заради него има някакъв смисъл от плоския данък - да се обложат е данък поне до размера на минималната заплата и тези дето укриват доходи,а в частния сектор за поне 1/3 от доходите не се плащат данъци и осигуровки

40

Няма средна класа

преди 7 години

При подмененото понятие средна класа, с понятието хората с средни доходи, то може би 60-70% от хората в България попадат в новото съдържание на "средна класа". Това са хората с доходи под минималната заплата в нормалните държави, т.е. хората с заплата от около 600-900 лева в България.

39

Х

преди 7 години

Да живее комунизма....Затвориха Марешки в Габрово, данъците на дневен ред,Здравния министър в прокуратурата за нещо,което спаси ваксините и за нещо ,което секна лапачката на лекарите.Скоро ще разберете пак "КОЙ" е на власт.