23

Zlati

преди 7 години

Moita skapa sestrichka ojivia za koeto blagodaria na gospod che e bila sas neia sestro Obicham te prekaleno mnogo ti si mi vsichko !!!!! Blagodaria....

22

vlady

преди 7 години

До АнонименНе е чак толкова невъзможно - признаци като удебеляване в основата, пръстен, бели спори могат да не бъдат видени от невнимателен или недостатъчно подготвен гъбар. За неопитните е най-добре да избягват всякакви невзрачни малки бели и кафеви гъби.

21

vlady

преди 7 години

До --Много отровни гъби не водят до делириум.

20

vlady

преди 7 години

Прилича на зелена или бяла мухоморка - симптоми се проявяват поне след 6-8 часа нерядко и повече. По-малко отровните гъби действат по-бързо.

19

Реалист

преди 7 години

Печурките в кауфланда са 4,50 лв килото, кладница и други по-ароматни гъби са до 8-9 лв/кг200-300 грама пържени гъби за гарнитура към основното ястие струват 2-3 лв, който иска да се наяде само с гъби ще му струва 5-10 лв за 1 или 2 кг.Колко струва бензина на колата или билетчето за отиване и връщане с автобуса до близката горичка или полянка и поне половин, ако не и цял ден да си губиш времето да търсиш и събираш гъби????Гъбите имат повече мозък от тия гупаци!!!!!

18

Деси

преди 7 години

Е те ей за тва само гъбки от магазина. 2, 3 или 5 лв, все са по-евтини от самия живот! Поне при култивираните грешка няма.

17

до 16

преди 7 години

Ако гъбата е смесена с нещо , кучето е възможно да я изяде.Те уж и сладко не ядат , но ми изядоха един кроасан :Д

16

Както 15 вече писа,

преди 7 години

момето е била късметлийка, което включва всичките жокери в ръкава. А дори и при зелената мухоморка няма 100% смъртност. Според цитираната в разни тематични статии статистика, през средата на миналия век летален изход е бил наблюдаван в над 70% от случаите, докато днес се говори за 15-20%, разбира се при известни условия.С кучето работата е по-мъглява. И тъй като липсва каквато и да е конкретика, не е изключено, както в ония стар виц за тъщата, да си е отишло защото не е искало да яде гъби!

15

Анонимен

преди 7 години

Защо не казват от къде са гъбите. Съвет на доктор, никога не яжте гъби в заведение, особено в малки населени места, села където ги купуват от местните. Много е страшно.

14

Не си гъбар

преди 7 години

До гъбар

13

Анонимен

преди 7 години

Ужас! Хора, внимавайте много като ходите за гъби! Много са вкусни, обаче 1 отровна да има и става страшно! Обаче ми стана странно как така кучето се е отровило. До колкото знам животните имат инстинкт и никога не биха яли отровна гъба. Явно обаче не е точно така.

12

PD

преди 7 години

По скоро отровата блокира синтеза на белтъци, а поражнията върху бъбреци и черен дроб се дължат на отходните продукти кото несинтезирания белтък иначе неутрализира.В случая е помогнала хемодиализата, намалявайки отходните продукти и запазайки черния дроб и бъбреци. Но ако наистина става дума за зелена мухоморка, щото в статията не коментират каква е гъбата, то или доктора е много в час, или мометое късметлийка. По скоро гъбата е била друга, а легендата с кучето кърти мивки.

11

гъбар

преди 7 години

До Дедо ГогоИма гъбари, които също са се тровили с гъби въпреки, че познават гъбите от десетилетия. Говоря за стари и печени гъбари, а не за аматьори. Има гъби двойници. Отровен двойник, който е на 99% същия, като ядливата гъба. Няма познаване. Има също така и места, където са изливани селскостопански отрови, масла, химически вещества и др. Почвата се отравя и гъбите, които растат на такова място поемат от отровите в почвата и стават отровни, а на вид са 100% ядливи. Така, че внимавайте!

10

Анонимен

преди 7 години

И какви бях тези гъби? Вълчи зъб ли?

9

До Запознат

преди 7 години

Не си прав!Зелената мухоморка съдържа поне 3 различни вида според начина и времето на действие отрова. Най-общо разграждат кръвната плазма и разрушават чернодробните и бъбречните клетки. И всичко това, според количеството изядена гъба, възрастта и общото здравословно състояние. Отравянето се проявява от няколко часа до 2-3 дни, като за фатално се приема количеството над 30-50 гр. Ако човек прескочи трапа, обикновено се оправя, но дълго време ще е на специална хранителен режим, като след хепатит

8

Дедо Гого

преди 7 години

За да бере гъби всеки е ДЛЪЖЕН да ги познава и да е сигурен на 200 %, че са ядливи. Другото е глупост и безотговорност !

7

Анонимен

преди 7 години

До ЗапознатТри, четири седмици броено от кога? Защото в болницата са я приели на 25. октомври, което е преди 23 дни ...Да не би да вземе да оцелее въпреки прогонозата ти?

6

--

преди 7 години

Има наркомани, които дават мило и драго за някоя отровна гъба, защото в малки количества, гъбата ще ги опияни достатъчно, ще изпаднат в гъбен делириум.

5

Анонимен

преди 7 години

Не съм гъбар, но доколкото знам за да объркаш мухоморка с друга гъба, трябва или да си сляп или много глупав.

4

ти пък

преди 7 години

До 2мухоморки