Зелето в София се слага на 7ми ноември след манифестацията ! Да не се подлъжат някои нови софиянци да го сложат преди това, както са си свикнали в техното си село ! 7-ми ноември след манифестацията ! Преди това вкисва, след това не втасва !
Мойто зеле стои от миналата година в кацата.Каменно зеле . Не втасва.Пет зелки двайсет килограма.Павета или бордюри.Ще сложа отгоре и портрета на някой кисел депутат белким ферментира накрая.
За кисело зеле - СЛАГАЙТЕ ХРЯН, като почне леко да втаса !Ние така го държим на тесата, и до февруари мирише на бебешко дупе ;)Нищо общо с тежките миризми на зеле без хрян
Ти да не си с вързани ръце. Купуваш необходимото, отиваш си там, където са живели ятаците ти и си правиш каквото ти душа иска. После си го докарваш в София, че там може и да позачезне, знаеш защо. Само хора, които не са яли домашно приготвени туршии се радват на бoклуците, които купуват от магазините.
Домашно приготвените туршии са върха, но вече е трудно да се правят, а и продукти трудно се намират. Затова хората просто спряха да ядат туршии.
Киселото зеле в блага работа - държиш го на балкона, изяждаш го до февруари, когато още не е започнало да мирише и измиваш бидона. Няма миризми, няма неудобства за съседите, а си хапваш зеле, каквото не можеш да си купиш от магазина. Тук алтернативата е проста - или ядеш домашно кисело зеле или не ядеш кисело зеле.
Проблемът е, че уж в магазините има всичко, а то само ***. Къде да го купя това кисело зеле, когато това от магазините не се яде? Вярно е, че не мога всичко да си правя сам, но поне киселото зеле почти нищо не изисква, а после се избиваме кой повече да си хапне от него. Сега не се правят зимнини в такива количества като по-рано, но е добре да има няколко буркана, ако ти се дояде нещо хубаво, а в магазиите или го няма или не е вкусно.
а в магазина това, което го продават е такава химична ***, че първото, за което се сещате е, че селяните правят буркани, а гражданите ядат по 2 шепи консверванти всеки ден!
до Бързия Те да мълчиш , че сега ми се прияде цветно зеле на туршия , пък аз само парени камби си направих , тю да му се не види. що ми трябваше да ви чета коментарите
Ххахаха навремето в 4-ти клас се учеше един разказ за "Печената тиква" - и как хората се борят да идат в града но продължават да си ги влекат селските неща... Това да си цепиш дърва на балкона , да хвърляш пластмасовите опаковки в печката , да направиш 50-100 курса с асансьора , за да си качиш дървата и после да недоволстваш ,че трябват пари за ремонт -- все мила ,родна картинка.
Тази на снимката преди няколко месеца спечели 63 милиона евро в Испания ,а сега се прави на бедна в България ! Вероятно си е сменила и името ?!
Не живейте в държава ,в която хората от беднотия са принудени да си правят зимнина ! В западна Европа дори живеещите в селата не си правят зимнина ,а имат достатъчно пари да си купят от магазина ,не сеят домати в дворовете си ,а сеят цветя за да е красиво ,а домати си купуват понеже имат пари !
Каква зимнина? Какви 5 лева? Да не сме 1950, че да няма нищо по магазините и да трябва цяло лято да затваряме буркани. Да не говорим, че с тия цени на тока като си сметнеш колко ти излиза правенето на въпросните буркани и се хващаш за главата! Друго си е ако си имаш градинка на село и си правиш бурканите на огън на двора. Ама да правиш зимнина в апартамент в София и да купуваш продуктите от пазаря е безумно скъпо.
Експериментът Dnes: Сложиха ли столичани зимнината?