19

Анонимен

преди 7 години

Безумие! На безумци. Поредното.

18

ТЕЦ-Сф -престъпници!

преди 7 години

Съчувствам на децата от село Ракита, но не мога да не съчувствам и на своите.Кучешки студ, семейството разчита на ТЕЦ, парното все още не е пуснато у дома, а вече преболедуваха настинка. Това значи, цяла зима хрема и кашлица, а през лятото ще ни одерат с по още 250-300-400 лв доплащане при изравнителните сметки.Някой ще потърси ли отговорност на дружеството-монополист, за издевателството, на което подложи столицата през изминалата седмица и днес?

17

За народа пръчка

преди 7 години

Трябва законите на страната да поставят куп пречки пред закриването на училища. А те обратното - поощряват го и даже плащат от държавния бюджет на съответната община, не съм сигурна за сумата, нещо от порядъка на 150 000 лв. В Габрово преди няколко години за един ден закриха 2 основни училища: "Христо Смирненски" и "Никола Вапцаров". Толкова лесно става. Групичка зависими чиновници в Общинския съвет го гласуват - и хоп! - работещи и читави училища затварят. А народът пие една студена вода.

16

Не е изход

преди 7 години

Възможно е преподаването в града да е по-добро, може и в съседното село да са само ромчета. Лошо дете няма, ромчетата трябва да получат образование, но е истина, че работата в училище се забавя с тях, изискванията се снижават. Но родителите много се лъжат, ако мислят, че са намерили траен изход от положението, като си пратят децата в града. Селското училище губи ученици, закриват го и прехвърлят в градското същите преподаватели и същите ромчета. На няколко пъти съм го наблюдавал.

15

Варай

преди 7 години

До До 11Много ще се радвам ти да се преселиш в Южна Корея, при великата демокрация.А ние ще си стоим тука, при люлката и при корена.

14

Може

преди 7 години

До Анонимен 8Тука може да има политкоректна недомлъвка. Може в съседното село учениците да са предимно ***, явление обичайно за селата. И родителите си изпращат децата в града. Но може и просто да искат градско училище.

13

Тъжно и скандално е

преди 7 години

До Сп??нсТака беше, но аз добре си спомням, че не беше много приятно да излезеш от вкъщи в 6.30 ч. през януари, да вървиш 10 мин. до спирката и после с тролея - до гимназията. При това, живея в София и бях здраво хлапе.Мога да си представя колко е трудно за невръстни дечица в отделенията да излизат от дома си още преди 6.00 ч. през зимата. Има и първолаци, не са само в пети клас.Но помня и друго - репортаж за момченце, което всяка сутрин върви пеша 3 км до съседно населено място, за да учи.

12

До 11

преди 7 години

Анониме,Училища, детски градини се закриват тогава, когато в някое населено място вече няма деца или пък са само няколко.Ти изкара нещата наобратно - боло закрили детските градини и училищата, та затова хората напуснали селата.Де, успокой се, де. В Северна Корея все още има социализъм, никой не ти пречи да се преселиш там. Сегашните бъркотии у нас ги заквасиха твоите другари още в периода 1983-1989 г., така че, бъди по-скромен!Що се отнася до темата на статията - описаното там е безобразие!

11

Анонимен

преди 7 години

При демокрацията стотици училища се закриха, събориха и продадоха.В миналото във всяко село имаше училище, детска градина, здравна служба с лекар, зъболекар и акушерка, читалище. Сега няма такива неща и естествено хората напускат селата и отиват в София. Така се образуват и големите задръствания, като си тръгват по празници 2 милиона софиянци към родните си села.

10

Анонимен

преди 7 години

В ЕДИН МАЛЪК ГРАД ИМАШЕ ДВЕ ГИМНАЗИИ - ЕДНАТА ВД ЦЕНТЪРА И ЕДНА В РОМСКИЯ КВАРТАЛ. ПРАВОЗАЩИТНИЦИТЕ ОБЯВИХА ТОВА РАЗДЕЛЕНИЕ ЗА ДИСКРИМИНАЦИЯ И НАКАРАХА РПОМСКИТЕ ДЕЦА ДА СЕ ЗАПИШАТ В ЦЕНТЪРА. И ТОГАВА РОДИТЕЛИТЕ НА ДЕЦАТА, КОИТО ДОТОГАВА УЧЕХА ТАМ ГИ ПРЕХВЪРЛИХА В ОБЛАСТНИЯ ГРАД. ТАКА ГИМНАЗИЯТА В МАЛКИЯ ГРАД ОСТАНА ЕДНА И ТО РАМСКА, ДРУГИТЕ СПАСИХА ОТ ЗАГИВАНЕ ГИМНАЗИИТЕ В ОБЛАСТНИЯ ГРАД, МАКАР, ЧЕ ПЪТУВАТ ПО 25 КМ.

9

Анонимен

преди 7 години

Тя Валерия много ти знае кога са първи, кога трети петли.Но друго - явно е вече, че господарите са ни задължили дори школските автобуси да са с надписи на английски.

8

Анонимен

преди 7 години

"те отказват с мотива, че образованието в града е по-добро" тогава да не ревът, кой колко и до къде пътува и в колко става. Ние като сме избрали да живеем извън София, но да продължим да работим във, и децата ни да учат в София си се превозваме сами. Собствен избор.

7

Анонимен

преди 7 години

Това не е по първи, а по трети петли.

6

Даскал

преди 7 години

В нашата община са закрити всички селски училища и 1/3 от градските.Всяко училище е апетитен имот, състоящ се от голяма/и сграда/и, парцел на централно място в селището, някои имат и повече земя за двор, градина или опитно поле.Докато в него има ученици, няма как да го присвоиш, при закриване става лесно. Самото закриване е фасулска работа, 51% от общинските съветници вдигат ръка - и готово. Срамно, но хората не се много съпротивляват, смятат, че "в града" или "в центъра" е по-добре.

5

Анонимен

преди 7 години

И после защо се обезлюдявали селата и малките градчета

4

хъса

преди 7 години

До Сп??нсДържавата плаща чувствителна сума на общините при закриване на училище. Стремежът е да се закриват. Къде в България е ОТКРИТО държавно училище през последния четвърт век? Ако има, то ще е в някой от най-големите градове. Но не съм чувала.

3

НДСВ

преди 7 години

Това със закриването на училища и извозването на учениците до все още работещо училище с автобуси го подхвана Милен Велчев, финансовият министър на Царя. Световната банка/ банДа, чийто гуверньор за България беше този спуснат с парашут управленец, виеше, че училищата в България много харчели и трябвало да се закриват. Закриването продължи и след него, докато мрежата от училища се сви дотолкоз, че сега е по-малка, отколкото през Възраждането. Децата пътуват дълги разстояния до училище, пълен ужас.

2

Анонимен

преди 7 години

Е па мене тва кога щерка ти става какво ме интересува?

1

Сп??нс

преди 7 години

Ами да протестират за да им отворят училище в по- близко село/град. Навремето (90-те) ставахме в 6-6,20 ч и 7,15 трябваше да си в училище , и нямам спомен да сме били болни цяла зима.