17

Луната...

преди 7 години

ДоСЕ върти около оста си !!! Ако беше стигнал до 4-ти клас - щеше да го знаеш !!з н а й к о

16

Анонимен

преди 7 години

Разбира се ,че има една постоянно тъмна страна на Луната независимо,че се върти окло оста си. Тъмната страна е сянката на Земята-просто периодите на въртене така са се паснали. Незнам обаче от "Аполо" да са кацали там та да имат и проби-и да имат няма да ги споделят.

15

...

преди 7 години

...и лунното затъмнение

14

аз съм npocт...

преди 7 години

...и вие сте npocmu (както е казал един велик мъдрец) и ще се разберем.Луната не се върти около оста си, а обикаля около Земята винаги обърната с едната си страна ( която ние наричаме "светла") към нея. И при една пълна обоколка около Земята за съотввтния период дни, Слъцето огрява и "тъмната" и "светлата" (за нас) страна в зависимост от това, далиЛуната се намира между Земята (тъмната), или Земята е между нея и Слънцето (светлата). И ще открете разликата ( и причината за) между слънчевото и

13

Анонимен

преди 7 години

Не знам защо то днес бг изобщо си правя труда да постват подобни статии и защо изобщо имат такава категория. Като се има предвид умствения багаж на 90% от читатетлите ви трябва да направите само две категории - "Бойко" и "Путин" и да ги оставите да си изливат простотията на воля.

12

boby

преди 7 години

Учени от Англия откриха че... не са англичани, а индийци...Тия учени от Англия все откриват едни безсмислици, та чак да се чуди човек кой им дава пари да творят...

11

до от мен 13

преди 7 години

Абе пич, ако не се върти около оста си как само 14 дни трае денят/ноща?Не знам откъде ви се е забила идеята, че луната не се върти около оста си но "все пак тя се върти" :D :D :DПросто периодът и на околоосно въртене е същият като орбиталният период (приливно заключен период да бъдем точни) което означава, че една и съща страна е винаги обърната към земята... "И все пак тя се върти" :D

10

от мен

преди 7 години

...до 12 :...имаш 1 "палец надолу" заради това ,че завъртя луната около оста и . Иначе останалото е правилно.

9

Анонимен

преди 7 години

На луната има ден и нощ и се върти около оста си. Сърпа, новолунието, пълнолунието какво мислите че е - това са деня и ноща на луната които се виждат от земята. Недейте да бъркате обратната страна на луната с тъмна страна. На обратната страна на луната също има ден и нощ, само дето не се вижда от тука.

8

до знайко

преди 7 години

Знаеш ли има една прекрасна детска книга Незнайко на Луната. Та би трябвало да си смениш ника с неговия. Та нощта на Луната продължава 14 земни денонощия и толкова денят, незнайко!

7

Анонимен

преди 7 години

...а плоска ли е като Земата :/

6

до 5

преди 7 години

Слънчевите частици донасят страхотна радиация на Луната, която нма атмосфера и магнитно поле, която да им отслабва силата. Затова стигайки до повърхността, те наелектризират почвата, защото тя е суха-няма вода. А там където има сянка, явно се образува потенциална разлика, защото температурата на Луната варира от минус 150градуса през нощта, до плюс 130 през деня. А там където има сянка, температурата на почвата не е толкова висока, колкото на осветената част.

5

Анонимен

преди 7 години

Как слъчеви частици ще предизвикат светкавици в тъмната страна на луната. Е, балъците намаляват.

4

Анонимен

преди 7 години

Аз снощи като си гледах Луната видях една светкавица като я тресна.

3

Striker

преди 7 години

До Анонимен: То и в главата ти само въздух ама...поне няма опастност!:)))

2

Анонимен

преди 7 години

Значи чак сега откриха гръмотевична дейност на Луната? А когато астронавтите весело скачаха по повърхността, нямаше опасност да ги тресне гръм. Естествено в студиата на Холивуд няма такава опасност.

1

Алов

преди 7 години

Пускайте един римлянин с гръмоотвод и проблемът е решен.