20

vlady

преди 7 години

Имало е много ненужни жестокости и крайности, но все пак културната революция предпази Китай от недоразумения като Хрушчов, Брежнев и *** кратуни около тях съответно се избегнаха безумия в икономическата политика, проведоха се реформи навреме и не се стигна до неплатежоспособност за разлика от СССР и сателитите.

19

до 25

преди 7 години

До някъде имаш право. Само , че 99% е държавно. Може да се каже "държавен капитализъм" и май това е новият ключ към мощна икономическа държава.

18

Анонимен

преди 7 години

23 - Изводът е, че Китай днес има КАПИТАЛИСТИЧЕСКА икономика и точно затова просперира.Капитализмът е най-успешният строй измислян някога. И до днес по-добър не е открит.

17

Анонимен

преди 7 години

И ние ходихме да берем царевица и боб на полето.Да, доматите струваха 5 ст. килото, при това български. Студент плащаше 30 ст. за обяд - супа, основно ястие и десерт. Хлябът бе безплатен. Това фалит ли бе, че не ми е много ясно? как фалирала страна строеше АЕЦ, изпращаше космонавти /около 20 млн.$ бе цената на полет и НРБ си я плащаше до стотинка/, армия от 140 000 със 300 бойни самолета. Днес е фалирала България, но това се оправя -Народен съд, конфискация, национализация, Белене, прасенцата

16

до 20

преди 7 години

И ние ходихме да берем царевица и боб на полето.Цели предприятия спираха работа и сутрин в 6.00 часа сме селскостопански труженици.Да,но Китай просперира ,а ние фалирахме .Извода е ,че китайските комунисти са крали по-малко от нашите партийни некадърници и мафиоти.

15

Рецептата е проста

преди 7 години

Кадрови училища от 7 май - 1968 г. Името си получават от директива на Мао , в която предлага създаването на училища, където върхушката и столичните интелектуалци да извършват полезен физически труд и да провеждат идеологическо преобучение. Представете си Борисов, Станишев, Цачева, Доган, Азис, Трифонов и ко на село да събират домати, заедно със банкери, магистрати ! А на другия ден в училището да четат Маркс, Ленин, Сталин и Мао! България за една-две години ще стане водеща в света

14

Трудовакъ

преди 7 години

Да, според официалната историография това е било тежка грешка на председателя Мао и такава ще бъде оценката и занапред. Но тази грешка е в основата на съвременен, модерен и развиващ се с бързи темпове Китай, защото без радикалното прочистване през 1966 г. - 1976 г. Китай щеше да се превърне в зомби държава като Камбоджа (Кампучия) от ерата на Пол - Пот и Йенг Сари. Милиардна държава с разнородно, различнокултурно, с множество вярвания общество не може да се управлява като Исландия или Швейцария.

13

Анонимен

преди 7 години

"Разобличаването" на сталинизма на ХХ конгрес на КПСС, както и курсът на Никита Хрушчов за постепенна либерализация на икономиката в рамките на концепцията за мирно съвместно съществуване са оценени от Мао Дзедун като противоречащи на комунистическата идеология и водещи към реставрация на капитализма/преход демек/. Той обвинява ръководствмото на СССР, че не се придържа към принципите на марксизма-ленинизма ище завърши с катастрофа/има официално писмо до КПСС/. Мао се оказа прав.Много прав.

12

Анонимен

преди 7 години

Декларацията хвърли вината главно на Мао Цзедун - правилно, взривяване на мавзолея и болезнени, но неизбежни реформи. За 800 дни Китай ще стане райска градина/така както стана РБ благодарение на пазарната икономика, съчетана с частна инициатива и прикачена към мощните влакове на МВФ и СБ! Стига да паднат *** от власт, тировете спомощи чакат на границата, както ни обеща и изпълни бай Желю от Веселиново.

11

Анонимен

преди 7 години

Културната революция бе чистка на "реформаторите" и "модерните леви" от рода на Горбачов, Елцин или Луканов. Това тласна КНР да стане най-мощната икономика, докато Източна Европа започна да затъва и пое пътя към катастрофата.

10

Поднебесник

преди 7 години

На АНГЛО-САКСА му залязва звездата!!! Жълтите ще доминират света!!!

9

dmx

преди 7 години

До bolbovАбе, ти четеш ли какво пише? Женмин Жибао ти казва, че това е грешка, която няма да се повтори. Никакви хунвейбини не управляват. Натикани са в клозета на историята - официално. Значи прави са били критиците. Точка по въпроса.

8

bolbov

преди 7 години

Понеже съм съвременник на тези събития,ще споделя,че всички,които тогава щедро оплюваха културната революция и се подиграваха на Председателя Мао напуснаха безславно човешката памет.Пред съркофага на Големия Ръководител не секват отдаващите почит към него.Бившите хунвейбини изчистили страната от предатели сега смело управляват проспериращ червен Китай.

7

2,

преди 7 години

Този сайт освен нито ден без плювни по Русия, започна и нито ден без плявни по Китай. Старайте се!

6

Анонимен

преди 7 години

"Културната революция" на Мао е избиването на китайската интелигенция с цел укрепване на властта. Това е.

5

Анонимен

преди 7 години

Единственото по-фалшиво нещо от комунизма е антикомунизма.Защото го направиха пак комунисти.

4

Х

преди 7 години

Що за простотия сте написали каква грешка,вижте им градовете Пекин,Шанхай,Гуанджоу.... та те са поне 20 години пред София + 4 трилиона$ резерв въобще мислилите ли преди да препишете!

3

bebok

преди 7 години

шокова терапия до последен останал жив селянин,иначе нема оправия!Асла даха!

2

Анонимен

преди 7 години

Шокова терапия 800 дни

1

bebok

преди 7 години

освобождение на Бьлгария е била грешка,никога повече няма да се повтори