22

Вече небременна

преди 8 години

Значи като почнете да ми защитавате само бизнеса.. Как още никой не е казал,че никъде го няма това 2 години майчинство... В чужбина е по-малко,но там не се чудиш къде и кой да ти гледа детето,държавата помага.. Кажете ми колко майки могат да си позволят детегледачка,която ще им излезе повече поари,отколкото те изкарват на месец. В България се знае само да се мрънка,но никаква комуникация между двете страни. В коментарите има достатъчно примери,че при добро желание може да се получи,но уви...

21

Анонимен

преди 8 години

Никaкво пaзене нa рaботното място, нaй-много 6 месецa мaйнчниство. Който искa дa си гледa детето вкъщи, нaпускa рaботa.Aко искa дa рaботи, взимa женa дa го гледa. Преди няколко години рaботех в проектaнтско бюро, рaботaтa нaмaля и шефът беше принуден дa съкрaти висококвaлифицирaн колегa инженер с 10 години трудов стaж, зa дa зaпaзи новопостъпилa колежкa с по- нискa квaлификaция, зaщото детето и беше под 3- годишно. Окaзa се, че зaконът я пaзи до нaвършвaнето нa 3- годишнa възрaст нa детето.

20

Анонимен

преди 8 години

Много се радвам на бременни студентки, това е да си оползотворяваш времето правилно. А със сегашния идеал " първо кариерата " така се получава. И вместо на 35 да забременяваш тепърва и да си трепериш за мястото имаш един тинейджър, който може сам да се оправя и ти е благодарен че не му се подмотваш вкъщи.

19

Анонимен

преди 8 години

И после имало отрицателен прираст и демографска криза... ми ще има. Първо за да има право на майчинство една жена трябва да има 18 месеца (или станаха повече) непрекъснат стаж, после ходи бременна на работа почти до 9 месец, накрая и се сервира, че хич и да не си помисля да си ползва 2-те години майчинство, а места в яслите и детските градини няма... и какво става накрая? Ами логичното, отказва се да ражда. И после нацията застарявала... дрън дрън дрън...

18

Анонимен

преди 8 години

Ситуацията е кой кого ще прецака, гнусна работа! Почти като многодетните шведки, но те пък прецакват всички нас.

17

До 13

преди 8 години

Напротив, все пак живеем в модерни времена, мисля че повечето българи са достатъчно образовани как да се пазят, не са диваци като сещате се кои. А, ако планираш да имаш дете скоро - просто не започвай работа, няма за кога.

16

Анонимен

преди 8 години

Мой познат се върна от чужбина с идеята да си е в страната да побачка. След 5 месеца си събра куфарите и на изпроводяк каза "Отвратен съм от бизнеса тука. Капиталистическо им е само отношението към печалбата, оправлението на фирмите им дори и за комунистическо не минава. Запазили са най-лошото от старото и са го смесили с най-лошто от новото. Така пазари не се печелят, така се губят. Не може командировката да се счита за награда като време оно и т.н"

15

до 14

преди 8 години

До АнонименТе искат само работника да има ангажимент към тях, те да имат ангажимент към работника е недопустимо. Някой казват, че е робсво. Не е робство а крепосничество, защото за рабо трябва да се грижиш, а крепосника се налага да се грижисам за себе си и да блъска за феодала.

14

Анонимен

преди 8 години

До Дребен 2Наемаш друг служител по заместване, стига с тези извинения..А това с градина за малчуганите на служителите е вече факт в една от големите фин. институции и да си призная идеята мн. ми допада! И агнето цяло и вълка сит ;-)

13

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 11. Ми то понякога не пита ;-)

12

az tam

преди 8 години

Докато не отпадне платеният отпуск върху майчинството все ще е така. Как да пазиш мястото на някои три години, къде го има това. Или пък идва си майката и веднага излиза 3 месеца платен отпуск или напуска. Тия неща вървяха при държавната разсипия, в една стегната фирма това е проблем.

11

Анонимен

преди 8 години

Дааа и аз това си мислех за ясли на работното място, но пък тогава отпада сладкото извинение все да отсъстваш от работа заради детето. Не е справедливо отношението към повечето бременни работещи, но и да забременееш на втория месец откакто си назначена също не е коректно.

10

Анонимен

преди 8 години

Щях да пиша как е решен проблемът в чужбина, но номер 8 го е направил. Не е нужно много, 1 помещение, 1 или 2 жени и договор с детска кухня, а може даже и родителите да носят храната в бурканчета от вкъщи. И така хем майката е спокойно и си върши работата съвестно, хем работодателите са доволни, че не отсъства и не закъснява, защото трябва да заведе детето на градина. Ама то трябва малко желание.

9

Анонимен

преди 8 години

ами медийте вместо да плещите по цял ден, кой кого набил и къде какъв обир станал, информирайте хората за правата и задълженията им, защото народа е неук....въпреки, че масата са вишисти

8

Анонимен

преди 8 години

До янкоМой познат. Реален бизнесмен направи следното в помещение на сградата спретна ясла-детска градина и нае персонал две жени, договорче с детска кухня и работата се нареди. Обясни и на мен ми спокойно и на служителките спокоино, брак няма, пари пестя. Не се дебнем по коридорите за спазване на работно време. И си запазвам кадрите. *** пари не щете да давате за нищо. Може спокоино да се срътнете няколко дребни *** и да направите ако нямате много персонал, *** акъл от къде

7

янко

преди 8 години

Значи имаш малко фирма с 3ма работници единия забременява - разходи 800 лв за здравни осигуровки за двете години, след това 2 месеца платен годиншен отпуск и накрая тя си тръгва след първия месец щото няма кой да гледа детето...... Има доста такива случаи

6

Бременна

преди 8 години

До 2И както ти се чудиш или не две години и евентуално се освободиш от чуденето, така може и твоята бременна в къщи след две години да няма къде да се върне на работа... Шит хепънс. Иначе начини има за всичко ако има желание човек.

5

Анонимен

преди 8 години

До ДребенТи си дребен ***. Взима се служител по заместване и второ много малко жени стоят две години майчинство всъщност го правят именно тези уволнени служителки. Повечето са майчинство една години. И защо работодателите не съдействат и не се заинтересуват за общи проекти с общините за ясли детски градини. А да то като при наемането на служите ли пари да не давам ако може за нищо

4

Анонимен

преди 8 години

Ауууууууууууууу.тези дет уволняват, не са ли същите тези дето виеха, че демогравските проблеми създават недостик на кадри. Да се раждат деца, но ако може да не е от нашите служителки.

3

Ха-ха-ха

преди 8 години

Има начини за законно освобождаване на бременни жени, ако имаш добър адвокат по трудовото законодателство! Не мислете, че бременните жени са абсолютно защитени! Има вратички и врътки, с които ще се освободи работодателя от нежелана бременна жена. Разчитайте само на доброжеланието на работодателя!