48

???

преди 8 години

Въртят и сучат и се чудят как да прехвърлят плащанията за такса смет от фирмите към хората, а би трябвало да е обратното. Сега фирмите плащат по-малко, отколкото трябва да плащат според количеството на отпадъците.

47

Борн

преди 8 години

Естествено ,че това е много по справедливо отчитане .На брой хора живущи в дадено жилище,а не на процент от данъчната оценка на имота.Хората правят *** ,а не големината на имота.

46

Реалист

преди 8 години

Сравненията в Германия, Белгия и т.н., са изключително меко казано, крайно неподходящи. Разбира се и тези е ЕС и ЕК, които са приели някакви правила, изобщо не знаят за какво става дума в България. Те съдят само по собствения си опит в собствените си държави, а там нещата са съвсем други. Неприложими за София са предложените начини за определяне на такса смет. Единственото приложимо нещо е според някои характеристики на имота - данъчна оценка, жилищна площ или нещо друго от този сорт.

45

Анонимен

преди 8 години

При такъв данък ще си изхвърлям мазилката и камънаците от ремонта направо пред общината. За толкова пари - да се оправят. Няма само да им плащаме като попове я!

44

Анонимен

преди 8 години

Крайно време е да се разбере колко мит'рял обитава комуналките и ще лъсне че в София живеят 3 милиона а не както броили 1.2 милиона

43

???

преди 8 години

Броя ли?Истински случай - двустайна панелка в Младост от 64 квадрата, в който по реален адрес се водят 60-70 човека. Те колко такса смет ще плащат? Друг случай - на адреса се води, че никой не живее, а всъщност живеят 1-2-3-...-10 човека. Те колко ще плащат? Трети случай - какво става при промяна на броя на живеещите. Примерно, през 2016-та, никой не живее, а през 2017-та живеят 4 човека от примерно месец март. Или обратното - живеят до март 2017-та 4 човека, а после никой. Те как ще плащат?

42

77777

преди 8 години

Целта май е фирмите да не плащат, а тяхната такса смет да се поеме от гражданите. Всеки, който живее близо до някое заведение, знае как контейнерите за смет преливат от отпадъците на заведението, а околните 5-6 блока, с по 180-200 апартамента всеки, създават доста по-малко отпадъци. Всеки е виждал и как контейнерите се препълват с амбалаж от магазини и офиси и т.н. Реално по-голямата част от отпадъците в София, които се изхвърлят в контейнерите идва от фирмите, а не от гражданите,както ни лъжат

41

Анонимен

преди 8 години

Живея в Германия , данък смет се плаща по 30 евро на човек на година ,това е правилното да се плаща на човек , а не на даначна оценка ,квадратура или брой на имотите .

40

Обективен

преди 8 години

Не забравяйте, че количеството отпадъци от едно домакинство не е право пропорционално на броя на хората в това домакинство. Домакинства с еднакъв брой хора, създават различно количество отпадъци. Не виждам как ще накарат да плащат такса смет тези от гетото, които създават адски много отпадъци. Размера на количествата отпадъци на фирмите е силно занижен и не е 30%, а е 60-80% от общото количество.Аз лично не виждам приложим вариант за София освен по данъчна оценка или по квадратура на жилището.

39

якой

преди 8 години

В Белгия живея и тук са го решили много умно, но е неприложимо в България (естествено). Тук няма контейнери, в определени за квартала дни хоратя си изваждат торбичките, събрани за една седмица и ги нареждат на улицата. Могат да се ползват само определени торбички, които струват около 1 евро. Колкото *** си направиш, толкова ще си платиш. Ако изкараш *** в друга торбичка, няма да ти го вземат. При нас ако стане така джанго никога няма да си купи торбичка от левче.

38

Анонимен

преди 8 години

нали близо 20 млрд. теглени заеми до този момент от Борисов -трябва да се изплащат по някакъв начин какво се учудвате !!????

37

знайко

преди 8 години

Некоректно е заглавието. Таксата за отпадъци ще се съобразява с количеството *** или с броя на обитателите на жилището. Ако живеят 6 човека в панелка и 300 лв. може да плащат. Защото за разлика от данъка върху имота който кореспондира с неговата стойност, таксата за сметоизвозване кореспондира с *** който се изхвърля от домакинството. Това е такса за услуга, а не данък, че да трябва да се плаща дори и никой да не живее в жилището.

36

анонимен29889

преди 8 години

Как го пише в статията, как го виждам аз......Намалението за самотни баби в центъра ще е нищожно и минимално. Обаче за всички панелки в покрайнините таксата ще стане огромна! Събудете се и оттук искат да дерат мн пари. Всичко се прави с цел да се взима възможно най-много от хората. Ако могат и гащите ще ни вземат под формата на някакъв данък!

35

Анонимен

преди 8 години

ще мине ще мине,то тука всичко минава,кучето си лае ,кервана си върви,та така де,ние само си лаем по форумикте я за това,я за онова,ама от компа,не ни се мърда да идем пред народното да викнем докато ни чуят..

34

kl

преди 8 години

Kogato django s 10 te deca plati togava i nie

33

S

преди 8 години

Да плащат, а не само да ми се правят на бабаити в тоя *** Люлин и да отглеждаме престъпници. В източните квартали плащаме по 200 лева такса смет. А защо не направят справка дали всички са си платили, кой знае колко висят с данъци към общината. за неплащане на данъци не трябва да има прошка. Дори Ал Капоне са го осъдили за това.

32

валентина

преди 8 години

до 50добре,айде и испания ще ти дам за пример,палма и валенсия пак от опит,съшата система и с билетчето и с *** и със сметките,и за там ли не си съгласен?аз за неапол не говоря,и неапол е едно голямо изключение,с което самите италианци не искат да се занимават,обаче неапол не е цялата държава,говоря за начина,има начин,удобен за всички,и таксата не е голяма,за какви такси ще се мисли тук незнам,но аз поне в италия плащах към 25 евро.

31

до 51

преди 8 години

Ами нормално е бе пич, ти не можеш ли да смяташ - двете хипотетични семейства в панелка, за които пишеш, правят повече *** от двама човека в триетажен палат. Това е данък смет, а не нещо друго. Първо да образоваме себе си и да се научим да мислим, после да имаме претенции. Иначе няма какво да се сърдим, че управниците ни били прости.

30

Анонимен

преди 8 години

Защо ми се струва, че идеята е най-много да плащат най-бедните? Две семейства, натъпкани в панелка, ще платят повече данък от двама човека в три-етажен палат. Това нормално ли е? Защо законите се извъртат все така, че се свалят три кожи от бедния и да се облекчи богатия?

29

Анонимен

преди 8 години

Атаката започна, на СО хич не й се иска да сме нормална страна, защото сега събира от фирмите и заможните, а не от който цапа. Да, ама и ЕК каза стига толкова, няма вече мърдане! Ще се плаща колкото *** правим, а не според жилището, това е най-доброто за всички и съм сигурен, че за повечето хора ще е по-малко.